Hopp til innhold

Vær på vakt når barnet ditt gjør dette

– Slik tolker du barnas signaler.

Pass på hvilke signaler barnet sender

Pass på hvilke signaler barnet sender.

Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)

– Et lite barn er avhengig av at du ser og hører signalene det gir. På den måten knytter det seg til deg på en trygg måte, sier psykolog Synnøve Drejer.

Hun jobber på intensivavdelingen for nyfødte på Drammen sykehus, og har et klart råd til foreldre med små barn:

– Det er viktig å ikke overse at en baby vil ha kontakt og oppmerksomhet.

Psykolog Synnøve Drejer

Psykolog Synnøve Drejer på Drammen sykehus sier at et barn er avhengig av at du ser og hører signalene det gir.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Tegnene du bør se etter

En ting er å registrere hva barnet gjør, en helt annen og mye vanskeligere oppgave, er å avgjøre hva disse signalene kan bety.

Heldigvis er ikke hjelpen lagt unna. Under ser du fire viktige signaler et barn kan gi gjennom helt konkrete tegn. Oversikten er utarbeidet med hjelp fra Karoline Drejer.

«Jeg er sliten»

  • Tegn: Det nyser, begynner å hikke eller huden blir marmorert. Andre tegn kan være når babyen snur seg bort og gråter.
  • Grunn: Dette kan være tegn på at den nyfødte er sliten.

«Jeg vil ikke høre eller se»

  • Tegn: Barnet snur seg bort og begynner å gråte. Da kan det være vanskelig å roe og trøste.
  • Grunn: De nyfødte er sårbare i forhold til sanseinntrykk. De har lite energi. Babyen blir sliten og overstimulert av leker med mye lyd og blinkende lys.

«Gi meg en pause»

  • Tegn: Vanligvis er babyer interessert i ansiktet og søker blikkontakt. Pass på når barnet slipper blikket og ser bort.
  • Grunn: Barnet vil ha pause og fri fra oppmerksomheten. Den pausen er viktig å respektere. Ikke tvinge dem til oppmerksomhet.

«Jeg vil se på TV»

  • Tegn: Barnet stirrer på TV-en eller andre gjenstander som lager mye støy.
  • Grunn: Barnet snur hodet mot lys og lyd, dermed rettet barnets søkelys raskt mot skjermen. Det betyr ikke at du skal la barnet se på TV. Det er slitsomt for babyen å håndtere alle impulsene de får. Det krever mye energi av den lille. Sitt gjerne med ryggen mot TV og demp lyden

Ligge på magen og gråte

Denne måten å registrere barnets signaler på, var ikke vanlig for noen år siden.

For en generasjon eller to tilbake var holdningen at barnet skulle ligge i tre timer og gråte mellom måltidene. Det var ikke anbefalt å ta opp barnet i frykt for å skjemme det bort.

– Nå tenker vi omvendt, sier Drejer.

Psykologen forklarer at barn som opplever at voksne gir respons på deres behov blir tryggere og blir mer kompetente til å klare å håndtere egne behov etter hvert.

– Det handler om å lese barnas behov, supplerer psykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø.

– Lese barnet når det gir uttrykk for at det er sultent, tørst og vil ha kontakt. Det er viktig at de tegnene barnet kommer med har en betydning, at barnet føler at det blir forstått av foreldrene, forklarer Mørch.

Ta gråten på alvor

Gråt er starten på barnets språkutvikling. Noen ganger gråter barnet fordi det er slitent. Andre ganger fordi det tørst.

– Hos spedbarn skal man alltid ta gråten alvorlig. Når det gråter skal man ta det opp, undersøke hva det er. Man skal trøste og prøve å tolke hvorfor det gråter. Det er viktig fordi gråten er barnets måte å uttrykke seg på. Spedbarn skal ikke ligge alene og gråte, sier Mørch.

– Hva skjer hvis vi lar spedbarna ligge og gråte?

– I verste fall kan det bety at foreldrene blir betydningsløse for barnet. Hvis foreldrene ikke reagerer adekvat på barnets gråt og barnet ligger og gråter seg i søvn og det skjer hele tiden, vil ikke foreldrene bli den trygge base som barnet trenger, sier han.

Babyen kjenner igjen språk

Synnøve Drejer fra Drammen sykehus sier det er viktig å vite at barnet ofte kan registrere mer enn du tror.

– Allerede ved fødselen gjenkjenner babyen morens språk, sier Drejer.

Hun viser til forskning som forteller at babyen snur seg etter noen i rommet med samme språk dersom ikke mor er der. Men dersom mor ikke kan være hos barnet, forstår de veldig fort hvem som er deres omsorgsperson. De er tilpasningsdyktige.

I syv-åtte-månedersalderen blir barnet selektivt på hvem de går til og hvem som får trøste det. Da viser de hvem de er knyttet til. Omsorgspersonen er deres referanse for hva som er bra eller ikke.

Når den lille tassen møter en ny voksen vil det titte på omsorgspersonen for å se på ansiktsuttrykket om dette er trygt eller ikke. Det er en naturlig fase der de viser hvem de har knyttet seg til.

Barnets trygge bånd knyttes når barnet ser at den vokse møter behovene deres. Derfor er det viktig å kunne tolke signalene babyen gir.

– Den beste måten å skape trygg tilknytning, er å følge med på det babyen ber om.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)