Her får du tips til flere urter som kanskje ikke er like vanlige å bruke, men som er fine både i matlaging og til lindring av ulike plager.
Les også:
Lavendel
Lavendel har vist seg å være mer hardfør enn antatt, og egner seg godt i urtehagen. Det er en nydelig plante som dufter godt. Lavendel er mye brukt i oljer og i ulike former for potpourri. Den kan også brukes som te og i blandingskrydder. Lavendel trives best i kalkholdig, veldrenert jord, og den vil ha mye sol.
Fransk estragon
Estragon har en smak som kan minne om anis. Den er god til både fisk, kylling og egg. Urten brukes i bernaisesaus.
Nett-tv:
Prikkperikum
Prikkperikum (johannesurt) er er viltvoksende urt som sprer seg lett. Den vokser i karrig jord. Urtemedisiner basert på prikkperikum er godkjent som naturlegemiddel i Norge. Urten skal være virksom mot blant annet depresjoner, og ha beroligende effekt.
Nett-tv:
Solblom
Solblom eller Arnica montana, som er det vitenskapelige navnet, inneholder stoffer som kan virke blant annet smertestillende, betennelseshemmende og bakteriedrepende. Det mest vanlig er å bruke den i salve eller som tinktur. Tinktur vil si at man legger blomstene på sprit, og lar det ligge i to til tre uker før blomstene siles fra. Tinkturen bør tynnes med vann i forholdet 1:1 før den brukes, og er fin mot blåmerker, hevelser og vonde skuldre.
Nett-tv: