NRK Meny
Normal

Flere spennende urter til hagen

Har du allerede en liten urtehage? Da har du sikkert lyst til å utvide den.

Lavendel

Ikke alle lavendelsorter er like herdige. Spør på hagesenteret før du kjøper!

Foto: Wenche Lamo Hadland

Her får du tips til flere urter som kanskje ikke er like vanlige å bruke, men som er fine både i matlaging og til lindring av ulike plager.

Les også: Skvallerkål eller nyttehage?

Lavendel

Lavendel har vist seg å være mer hardfør enn antatt, og egner seg godt i urtehagen. Det er en nydelig plante som dufter godt. Lavendel er mye brukt i oljer og i ulike former for potpourri. Den kan også brukes som te og i blandingskrydder. Lavendel trives best i kalkholdig, veldrenert jord, og den vil ha mye sol.

Lavendel

Lavendel bør beskjæres godt på våren, for at den skal holde seg tett og fin.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Fransk estragon

Estragon har en smak som kan minne om anis. Den er god til både fisk, kylling og egg. Urten brukes i bernaisesaus.

Nett-tv: Anne på Auen urtegård om estragon

Prikkperikum

Prikkperikum (johannesurt) er er viltvoksende urt som sprer seg lett. Den vokser i karrig jord. Urtemedisiner basert på prikkperikum er godkjent som naturlegemiddel i Norge. Urten skal være virksom mot blant annet depresjoner, og ha beroligende effekt.

Prikkperikum med sen blomstring

Prikkperikum har lysende blomster som gjør seg godt i urtebedet.

Foto: Gunn Nyborg

Nett-tv: Prikkperikum er godt egnet til å lage snaps

Solblom

Solblom eller Arnica montana, som er det vitenskapelige navnet, inneholder stoffer som kan virke blant annet smertestillende, betennelseshemmende og bakteriedrepende. Det mest vanlig er å bruke den i salve eller som tinktur. Tinktur vil si at man legger blomstene på sprit, og lar det ligge i to til tre uker før blomstene siles fra. Tinkturen bør tynnes med vann i forholdet 1:1 før den brukes, og er fin mot blåmerker, hevelser og vonde skuldre.

Nett-tv: Tinktus av arnica er fin å bruke på vonde skuldre

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.