Lag snacks av løvetann og annet ugress

SILJAN (NRK): I stedet for å irritere deg over den evinnelige lukinga, kan du bruke ugresset til noe nyttig. Her er sju tips.

Løvetannknopper kan freses i panna og bli til snacks.

Løvetannknopper kan freses i panna og bli til snacks.

Anne Kristine Sannes Gundersen på Auen urtegård i Siljan tror det vil bli stadig vanligere å klare seg med det som fins i hagen framfor å kjøpe det i butikken.

– Det må kanskje et uår til for at vi skal spise ugress, kanskje korona, men vi er heldige i Norge som har såpass mye fuktighet og grønt, sier Sannes Gundersen.

Anne Kristine Sannes Gundersen på Auen urtegård i Siljan

Anne Kristine Sannes Gundersen har drevet Auen urtegård i 30 år og sier folk nå har begynt å dyrke mer sjøl.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

På Århus andelsgård i Skien står rad på rad med sådde grønnsaker og medlemmene deltar jevnlig på lukedugnader.

– Vi vil ikke ha ugress i grønnsakåkeren, men forteller gjerne om bruken av dem, sier daglig leder Tove Hoppestad.

daglig leder ved Århus andelsgård, Tove Hoppestad

Tove Hoppestad i Århus andelsgård sier de fjerner ugress for at plantene de sår skal få best mulige vilkår.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Test kunnskapene dine om ugress i en quiz nederst i artikkelen.

1. Skvallerkål

Fram til den blomstrer kan skvallerkål brukes til suppe, i stuinger og wok, som pesto eller i salat.

– Den er like god som spinat eller brokkoli, sier Anne Kristine Sannes Gundersen.

Planta kan også legges rundt rosene som gjødsel.

– Jeg synes blomstene smaker ganske godt, men en må være litt utprøvende, sier Tove Hoppestad.

Skvallerkål

Under krigen blei skvallerkål kalt tyskerkål og bykål og var en viktig kilde til C-vitamin.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

2. Løvetann

Blomsten kan brukes til te eller vin, rota kan vaskes, tørkes og kuttes i skiver og brukes som kaffesurrogat eller medisinsk te. Bladene kan erstatte rucola i salat.

Lag spagetti ved å koke stilker i 5–10 minutter, krydre og olje. Løvetann kan være en erstatning for dem som ikke tåler spagetti av hvetemel.

– Knoppene er nydelige når de er helt grønne. De kan fryses, eller freses i panna med hvitløk og være tilbehør til middag, eller som snacks, sier Gundersen.

Setter du noe mørkt over, blir løvetanna mildere i smaken.

– Det er mye jobb, men samler du de hvite flyverne når løvetanna frør seg, blir det en god smak når du steker dem i panna, sier Hoppestad.

Løvetann i solskinn

Hele løvetanna er spiselig og kan brukes både som snacks og spagetti.

Foto: Edny Rønne

3. Meldestokk

Meldestokken kom som en matplante på 1100-tallet og kan fryses, brukes til stuinger og som spinat.

Smaken er frisk og syrlig.

– Ferske blader smaker best, og jeg spiser den i salater, sier Gundersen.

– Før den blomstrer, er den en fantastisk grønnsak – bedre enn spinat, sier Hoppestad.

Meldestokk

Lettere plante å luke finnes knapt, og når den først er oppe av jorda, kan du putte bladene i salaten.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

4. Groblad

Når uhellet er ute, og legen er langt unna, er det bare å leite etter et groblad som plaster på såret.

Rens såret, hvis du kan, før du ruller grobladet mellom fingrene så safta kommer fram, og legg det så rundt.

– Det er en sårhelende plante. Grobladet har en evne til å trekke ut betennelse, sier Anne Kristine Sannes Gundersen.

De kan også forvelles og brukes som kålblader i ruletter, eller i stedet for tang i sushi.

Groblad rundt finger

Groblad døyver både sår og stikk, og har du noen til overs, kan du bruke dem i stedet for tang til sushi.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

5. Ryllik

Skygg ikke banen selv om den dufter sterkt, for i små mengder er den fin som krydder til mat eller til dram.

Rylliken skal være betennelseshemmende, og virke sammentrekkende både utvortes og innvortes.

– Den trekker sammen huden og gjør den fastere og finere. Lag te og avkjøl og vask ansikt og kropp, eller ha det i badevannet, sier Gundersen.

– Kvinner med mensproblemer, eller under og etter fødsler, kan ta ryllik som te.

Ryllik

Rylliken står i grøftekanten og venter på å bli foryngende ansiktsvann.

Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy / NRK

6. Vassarve

Har du dette ugresset i bedet, er det et tydelig tegn på at du har god og kalkrik jord.

Vassarve er frisk og god i salat.

– Den gjør salaten litt fluffy, så jeg ville hatt den som garnityr på toppen, råder Gundersen.

– Den må være nyhøsta og sprø, og er best rå, sier Tove Hoppestad.

Vassarv

Knasende og sprø er det ikke bare høner og kylling som har god grunn til å elske vassarve.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

7. Brennesle

– Brennesle er en av de sunneste plantene vi har og inneholder vitaminer, mineraler og sporstoffer i samme mengde som kroppen vår trenger, sier Anne Kristine Sannes Gundersen.

Lag suppe på de første skuddene om våren, og legg den i vann og lag gjødselvann utpå sommeren. Etter 14 dager tynnes den ut med 1 liter brenneslevann til 10 liter vann, men vent til kvelden så ikke sola «brenner» plantene.

Brennesle kan også legges oppå roser som næring, eller brukes til luseuttrekk som skal stå i tre dager.

– Brennesle er også spennende å bruke som fiber til å spinne av. En kan gjøre som med lin og brekke det til fine fibre. En kan også farge tøy og garn, sier Tove Hoppestad.

Brennesle

Ta på hansker og lag suppe, te, gjødselvann, lusemiddel, eller farg tøy eller garn.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

1/6 Hvilken urt kan stoppe blødninger?

2/6 Hvilken urt kan stoppe betennelser?

3/6 Hvilken urt kan brukes som lusemiddel på andre planter?

4/6 Hvilken urt blei kalt bykål?

5/6 Hvilken plante kan du lage spagetti av?

6/6 Hvilket vitamin inneholder mange urter mye av?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.