Unngå nettfellene

Er du en av dem som har tenkt å kjøpe årets julegaver på nettet? Lær deg nettvett til julehandelen.

Julegaver
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er billig og raskt å handle på nettet, men som med all annen shopping er det et par ting du bør være obs på.

Forbrukerombudet mener vi slurver med å sjekke vilkår og hvilke rettigheter vi har når vi handler varer over nettet.

I påvente av julehandelen har Forbrukerombudet derfor satt sammen en liste over ting du bør tenke gjennom før du handler julegaver til mor og far.

  • Leveringstiden

Pass på at du er tidlig ute og har god tid. Husk også å sjekke hvor lang tid det tar å få varen levert.

  • Bytteretten og angrefristen

Når du handler på nett, har du som regel en 14 dagers angrefrist etter at du har mottatt varen. For å unngå at fristen har gått ut før gaven er gitt, bør du sjekke om nettbutikken tillater bytte av julegaver.

  • Prisen og ordrebekreftelsen

Pass på at du får med både prisen på varen og fraktkostnader. Det er lett og fort gjort å taste feil, derfor er det viktig at du går gjennom bestillingen og ordrebekreftelsen for å se om alt er i sin skjønneste orden.

  • Moms og tollavgifter

Koster varen mer enn 200 kroner, må du som regel betale moms og tollbehandlingsgebyr. Og selv om en vare er tollfri, må det betales en avgift på 25 prosent. Mer om dette hos Tollvesenet .

  • Butikkens seriøsitet

Ikke vær blåøyd og tro at alle nettbutikker er seriøse og kundevennlige. Sjekk på nettet etter erfaringer andre kunder har om butikken før du handler. Neste steg vil bli å sjekke butikkens kontaktinformasjon i tilfelle du trenger å kontakte den.

  • Ikke betal på forskudd

Bruk kredittkortet når du betaler for varen. På denne måten kan du kreve pengene tilbake fra kredittyter, som regel banken, hvis ikke nettbutikken leverer varen.

Les også: De største netthandel-fellene

Les også: - Lurer seg selv med netthandel

Les også: Nettsvindelen øker kraftig

HSH, Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (tidligere Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon), anslår at hver og en av oss, bare i løpet av desember, vil legge igjen nærmere 2.500 kroner i norske butikker. Dette tilsvarer 11,9 milliarder kroner til sammen for alle handlende nordmenn.

Regelverket

Varer som privatpersoner bestiller og får tilsendt er tollfrie, dersom den enkelte sendingen har en verdi under 200 kroner. Fritaket gjelder ikke alkohol og tobakk.

Hos tollvesenet kan du beregne hvor mye du skal betale i toll og avgifter.

Les også: Netthandel til besvær

Les også: Advarer mot netthandel

Les også: Sterk kritikk av nettbutikker

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)