Hopp til innhold

Nettsvindelen øker kraftig

Kriminaliteten på Internett øker i rekordfart, viser en fersk rapport fra amerikanske myndigheter. Problemet vokser også i Norge.

Virus
Foto: Colourbox

Bare i USA tapte private nettbrukere rundt 1,8 milliarder kroner i fjor på grunn av nettsvindel, datasnoking, søppelpost og pornografi.

De amerikanske myndighetene mottok i fjor 275.284 klager fra nettbrukere som ble svindlet. Det er en økning på 33 prosent fra året før, ifølge en rapport som det føderale politiet (FBI) offentliggjorde i dag. Noen av klagene kommer fra brukere utenfor USA. Myndighetene regner med at det virkelige tallet på svindel og svindelforsøk er sju ganger så stort.

Økningen har i det hele tatt vært formidabel siden årtusenskiftet. I år 2000 fikk de amerikanske myndighetene ”bare” 16.838 klager, melder tidsskriftet Scientific American.

Øker også i Norge

Anne Dybo

- Øker også i Norge, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

Foto: Odd Iversen / NRK

I Norge er det ikke like lett å tallfeste den elektroniske kriminaliteten fordi statistikkføringen er helt annerledes her. Men mye tyder på at kortsvindelen er økende.

- Det er i hvert fall helt klart at også norske brukere nå utsettes for nettsvindel i økende grad, forteller rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

- Henvendelser politiet får fra publikum viser at spesielt svindel knyttet til handel over landegrensene og såkalte "nigerianske e-poster" har tatt seg opp igjen i Norge etter en nedgang sist høst som trolig hadde sammenheng med finanskrisen.

- Slike saker er ofte vanskelig å etterforske, og vi setter derfor mye inn på å bevisstgjøre om og advare mot dette, sier Dybo.

Skal forhindre ID-tyveri

Sammen med omlag 40 andre representanter for myndigheter og finansbransje er Anne Dybo med i Datatilsynets arbeidsgruppe mot identitetstyveri.

Tidligere i år oversendte gruppa en rapport til regjeringen med forslag til 14 konkrete tiltak som skal begrense eller forhindre muligheten til ID-tyverier i Norge.

Bedre beskyttelse av fødselsnummer, felles sperretjeneste for korttjenester og en hjelpelinje for ofrene er noen av forslagene. Se hele rapporten her.

Netthandel er verstingen

Hver tredje klage i USA gjelder netthandel som ender galt, ved at enten varen eller betalingen ikke kommer fram dit den skal. Også dette en kraftig økning fra året før (opp 32 prosent). Det eneste lille unntaket er handel via nettauksjoner, der andelen blant svindelsakene sank fra 28,6 til 25,5 prosent i fjor.

Undersøkelsen viser også at såkalt ponzi-svindel og annen økonomisk kriminalitet utløst av finanskrisen utgjør en økende del av nettets skyggesider. Det amerikanske politiet FBI har regnet ut at alle som ble rammet økonomisk av nettkriminalitet i fjor tapte gjennomsnittlig 6.300 kroner hver.

Stadig flere opplever også at ukjente ”bryter seg inn” på deres private e-postkontoer, som dermed kan brukes til å sende falske tiggerbrev og annen svindel til folk i offerets adresseliste. Et stort flertall av ofrene (74 prosent) har hatt e-postkontakt med de(n) kriminelle før svindelen skjedde.

Rapporten om fjorårets nettkriminalitet i USA er laget av Internet Crime Complaint Center ( IC3 ), som er et samarbeidsorgan mellom FBI , Bureau of Justice Assistance ( BJA ) og det amerikanske senteret for hvitsnippkriminalitet ( NW3C ).

Les hele rapporten her.

Vær forsiktig 1. april!

Og bare for å ha nevnt det: eksperter advarer mot den svært aggressive dataormen Conficker.C som kan slå til i millioner av infiserte datamaskiner 1. april.

Ormen kan blokkere antivirusprogrammer og Windows-oppdateringer før den kobles sammen med andre infiserte PCer til et gigantisk såkalt botnet som kan gjøre stor skade på nettet i morgen. Og dette er ingen aprilspøk!

Så alvorlig er trusselen at Microsoft har utlovet en belønning på 250.000 dollar til de som bidrar med informasjon slik at folkene som står bak blir tatt. Les mer om trusselen her!

Fakta om nettkriminalitet:

Nettkriminalitet

De vanligste klagene etter forbrytelser på Internett
(USA 2008)

Prosent

Ikke leverte varer

32,9

Auksjonssvindel

25,5

Kredittkortsvindel

9

Svindel basert på falsk tillit

7,9

Innbrudd i datamaskin

6,2

Nettbanksvindel

5,4

"Nigeriasvindel"

2,8

Identitetstyveri

2,5

Bedrag mot finansinstitusjon

2,2

Trusler

1,9

Ekspander/minimer faktaboks

Nettkriminelles kontaktmetoder

De nettkriminelles kontaktmetoder,
flere alternativer mulig (USA 2008)

Prosent

E-post

74

Nettsider

28,9

Telefon

15,6

Direktemeldingstjenester

10,3

Papirbrev

8,3

Telegram

4,2

Elektroniske oppslagstavler

3,8

Fax

3,1

Chat

2,2

Ansikt til ansikt

1,7

Nyhetsgrupper

0,5

Ekspander/minimer faktaboks


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)