Hopp til innhold

- Lurer seg selv med netthandel

Elektroniske varer til halv pris i utenlandske nettbutikker kan være fristende. Men ikke bare kan de være farlige i bruk i Norge, du får heller ikke repartert dem her.

Musikkanlegg
Foto: Gunnar Kleiberg / NRK

- Du kan fort løpe på en smell, advarer Morten Ringvold, daglig leder i Norsk Audio Teknikk AS, til nrknyheter.no.

Mange nordmenn sikrer seg billige varer enten når de er på reise i Asia, eller gjennom internettbutikker. Men det som ser ut som et kupp, kan koste mer enn det smaker.

Dette risikerer du vet å handle elektronisk utstyr utenfor EU/EØS:

  • Ingen garanti
  • Ikke klagerett
  • Får ikke reparert ødelagte varer
  • Tollutgifter
  • Varmgang
  • Eksplosjoner

Kan ikke klage

Dersom noe av det blir ødelagt, kan du ikke reklamere, for forbrukerkjøpsloven gjelder ikke utstyr man selv importerer, skriver Forbrukerrapporten.

Jeg kan få det fikset på et verksted her i Norge, tenker kanskje du da. Men så enkelt er det ikke.

- Vi sier nei til alle som kommer med varer som er kjøpt utenfor EU, sier Morten Ringvold. - Det samme svaret vil man få hos de aller fleste verksteder.

Årsaken er at elektronikk som selges via nettet eller billige butikker i Asia, som regel ikke er godkjent for salg i Europa.

Alt som selges av elektronikk i Europa skal ha såkalt RoHs-godkjenning, altså at det skal være fritt for bly og andre skadelige stoffer. Dessuten skal utstyret være CE-merket for å vise at produsentene følger europeiske krav, blant annet til sikkerhet, skriver Forbrukerrapporten.

Oppfyller ikke sikkerhetskrav

- Det krever store investeringer å produsere elektronikk i henhold til de sikkerhetskravene vi har i Europa. I flere asiatiske land, som Kina, Taiwan og Korea, er kravene mindre strenge, og varene dermed billigere å produsere, sier Ringvold til nrknyheter.

Han forteller at de fleste kundene som kommer med ulovlig importerte elektroniske produkter, har kjøpt produktene i eller fra Asia, og ofte er det ødelagte forsterkere og CD-spillere folk trenger å få reparert.

Men alle må gå fra verkstedet med uforrettet sak.

- Da smeller det

I tillegg til at produktene er ulovlig importert, kan de være farlige i bruk. For i mange av landene der varene produseres, er det 220 V i kontaktene. I Norge - og Europa - derimot, brukes det 230 V. Forskjellen kan føre til varmgang.

Dessuten forteller Ringvold om flere som henvender seg til verkstedet med elektisk utstyr som er kjøpt i USA.

- Kjøper man elektriske varer i USA og andre land med 110 V, skifter støpsel og plugger det i en stikkontakt her, smeller det. Vi får stadig spørsmål fra folk som lurer på om vi kan bygge om produkter kjøpt i USA, så det kan brukes her. Det kan vi ikke, sier Ringvold til Forbrukerrapporten.

Ringvolds klare råd til nordmenn, er at de må tenke seg godt om.

- Tenk deg nøye om. Er det i realiteten noen penger å spare? Det er fort gjort å løpe på en smell. I Norge er forbrukeren svært godt beskyttet, og vi har som eneste land fem års reklamasjonsrett. Handler du stereoutstyret ditt i Asia eller på utenlandske nettbutikker, mister du rettigheter.

AKTUELT NÅ