Hopp til innhold

Kvinner skal produsere sæd

For at homofile og lesbiske par en gang i framtiden skal kunne lage barn med egne arvestoffer, jobber forskere for at kvinner skal kunne produsere sædceller og menn eggceller.

Sæd-prøve
Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Forskerne ved Newcastle University, ledet av professor Karim Nayernia, kaller dette et gjennombrudd ettersom det, i tillegg til å være en løsning for homofile og lesbiske, kan være løsningen for personer som ikke er fruktbare.

Svært primitive

De har allerede klart å lage sædceller fra beinmargceller og stamceller fra en mann, og fra stamceller fra en kvinne. Nå søker de om tillatelse til å forske fram sædceller fra en kvinnes beinmarg.

Dette vil være enklere og følgelig mer praktisk metode enn framstilling fra stamceller.

- Jeg mener at det er mulig, sier Nayernia ifølge New Scientist.

Sædcellene de hittil har framstilt er svært primitive, og kan ikke brukes til å lage barn. Utfordringen er derfor å få cellene til å gjennomgå såkalt meiose, som betyr at de omdannes til å få den korrekte mengden genetisk materiale for å kunne bli fruktbar.

Seks mus fikk helseproblemer

Det jobbes også verden over til å få menn til å produsere eggceller. Dermed kan begreper som ”kvinnelig sæd”, ”mannlige egg” og ”homofil forplantning” bli vanlige begreper i årene som kommer.

Men foreløpig dreier det seg altså om vitenskapelig testing i startfasen.

Det er satt et stort spørsmålstegn ved om en sædcelle fra en kvinne vil kunne føre til at et levedyktig og friskt barn blir født. Nayernia mener dette kun er en liten hindring i det vitenskapelige arbeidet deres.

I 2006 tok han nemlig sædceller laget av stamceller og inseminerte en mus som fødte sju museunger. Riktignok døde den ene og de andre seks fikk helseproblemer.

Kun hos menn

Men ikke alle forskere tror det er mulig å gjennomføre dette i praksis. En av dem er Robin Lovell-Badge, som er stamcelleekspert ved National Institute for Medical Research i London.

- To X-kromosomer passer ikke sammen i denne forbindelse, sier Lovell-Badge til Daily Telegraph.

Han forklarer at man trenger genene fra Y-kromosomet for å komme seg gjennom meiose-prosessen, og Y-kromosomet finnes hittil kun hos menn.

Dermed kan det se ut til at menn også i framtiden kan brukes til annet enn å skru sammen Ikea-hyller og drepe insekter.

Les også disse sakene:

Lager stamceller fra hudceller

Vil ha prompekvoter

Krever trådløst nettverk fjernet fra skolen

Krangling forlenger livet

Slik lever du 14 år lenger

SISTE NYTT

Siste nytt