Hopp til innhold

Kvinner venter for lenge

Les hvorfor du og kjæresten bør få opp dampen.

Sex (Illustrasjon)
Foto: lev dolgachov

Nett-TV: Se reportasje om prøverør

Nett-TV: Se debatten i Østnyttmagasinet

HØR: Professor skremt over norske kvinner

Helseeksperter er sterkt bekymret over at norske kvinner venter så lenge med å prøve å få barn.

Og en av de som er mest bekymret er professor Arne Sunde, som leder fertilitets-seksjonen ved St.Olavs Hospital i Trondheim.

- Ikke forvent at du kan komme til oss å få hjelp når du er over 40, er professorens klare melding.

Føder seint

- Fra naturens side er det lagt opp til at du skal få barn mens du er i 20-årene. Fra samfunnets side er det lagt opp til at du IKKE skal få barn i 20-årene, sier Sunde.

Han sier at nesten alle skal ha langvarig utdanning samtidig som  finansieringsordningene for studenter ikke er tilpasset det å ha barn. I tillegg er det også dyrt å kjøpe seg hus.

- Nå ber vi myndighetene legge til rette slik at par kan få barn tidligere. Det er et samfunnsgode at folk kan få barn i 20-årene, forteller professoren som til daglig jobber med assistert befruktning.

Rasende 40-åringer

Veldig mange norske kvinner venter for lenge og kan ikke få barn.

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Hedmark og Oppland er rundt 30 år og stadig flere norske kvinner må få hjelp til å bli gravide. I mange fylker er 4 prosent av nyfødte såkalte prøverørsbarn.  

- Vi blir stadig overrasket over at det kommer oppegående, intelligente kvinner med høy profil i samfunnet som finner ut at de skal få barna sine når de er i midten av 40-årene, sier Sunde.

- Og det verste er at de blir bortimot rasende når vi må fortelle dem at eggene ikke finnes lenger og at toget er gått, sier professoren.

 Hva mener du? Debatér saken her !

Flere saker fra Innlandet