Hopp til innhold

Ung mann med øresus

Han må konstant ha musikk eller støy rundt seg. Finnes det behandling?

Støy (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei. Jeg er en ung mann som sliter med øresus. Jeg må ha musikk eller annen støy rundt meg når jeg er våken. Hvis ikke er øresusen veldig plagsom.

Jeg lurer på om det finnes noen form for behandling?

Jørgen svarer

Hei. Først av alt må du gjennom en undersøkelse hos en øre- nese- hals-spesialist. Det er flere typer undersøkelser som må gjøres.

Headset
Foto: ScanStockPhoto

Siden du er en ung mann er det viktig å få vurdert om det kan ligge noe til grunn for øresusen (tinnitusen) din.

I de aller fleste tilfeller finner man ikke noe galt, og man må lære seg å leve med øresusen.

Det er mange mennesker (10-15 prosent av befolkningen), som har øresus i en eller annen variant. Hos mange vil den komme og gå avhengig av blant annet stress og spenninger. Hos andre er den mer permanent på grunn av en hørselskade.

Les også
Øresus en folkesykdom

Det har ikke vært en enkel sak å finne frem til effektiv behandling av øresus, noe som har resultert i mye humbug og mange skuffede pasienter.

I dag finnes det imidlertid en metode som fungerer for mange. Den går ut på å lære seg å fokusere vekk øresusen. Jeg har flere pasienter som har fått god hjelp av dette.

Du kan kontakte Hørselshemmedes Landsforbund som kan gi deg informasjon om hvor dette tilbudet finnes.

Det finnes også en informasjonstelefon for tinnitusrammede. Nummret dit er 815 68 880, og den er åpen mandag til onsdag mellom 1900 og 2130.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)