Ulovlig sushi i butikkene

Smart Club, ICA og Rimi har solgt ulovlig tunfisk som man i verste fall kan bli veldig syk av. Det viser laboratoritester FBI har gjort. Nå trekker kjedene all fisken tilbake.

Tunfisk steak
Foto: NRK

 

Diskutér saken her!

Smart Club og Ica-kjeden har solgt ulovlig tunfisk. Det viser laboratorieanalyser som FBI har fått utført ved det nederlandske mattilsynet.

Fisken er kunstig rosafarget ved hjelp av CO-gass, noe som er ulovlig å bruke i Norge og EU-området.

Tunfisk
Foto: Det tyske mattilsynet

Årsaken til at det er ulovlig å sminke fisken er at det kan skjule gammel og dårlig fisk. Slik skal fisken se ut (se bilde) og slik er den som er trikset med, sier tunfiskekspert Gerhard Roessink ved det nederlandske mattilsyn.

Selv om fisken er tre år gammel og har blitt frosset og tint femten ganger så er den fortsatt rosa og fin i fargen,sier han

Er fisken dårlig kan det utvikles for høyt histamininnhold, noe som gir histaminforgiftning.

I følge Gerhard Roessink ved det nederlandske mattilsynet kan histaminforgiftning gjøre deg svært syk. Du kan få hjertebank, pustevansker, hevelser rundt munnen, diare og oppkast.

  Les mer om histaminforgiftning hos Folkehelseinstituttet

Ble forgiftet av histamin

I slutten av desember og begynnelsen av januar ble folk syke etter å ha spist tunfisk fra Smart Club og Ica. Den tunfisken FBI har testet er den samme typen som folk ble histaminforgiftet av og som Smart Club og Ica trakk tilbake et parti av.
LES MER: Smart Club stanser tunfisksalg  

Smart Club har solgt ulovlig tunfisk i sushibrett og som frosne tunfisksteaks. På Rimi og Ica har tunfisken vært solgt frossen.

Nina Foss, kommunikasjonsdirektør i Smart Club, beklager sterkt at de har solgt ulovlig fisk. Etter at de fikk resultatene fra FBI trekker Smart Club all tunfisk tilbake fra alle sine butikker. Ifølge Smart Club er leverandørenes sertifikater for fisken i orden. Siden fisken likevel er behandlet med ulovlig CO-gass vil Smart Club undersøke hva som har skjedd med sine leverandører. 

Terje Gulbrandsen, informasjonssjef i ICA Norge, sier at de tar mattrygghet på alvor og trekker derfor all frossen tunfisk ut av ICA- og Rimi-butikkene. Kjeden har nå også valgt å bryte avtalen med leverandøren.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.