10-åringer fikk kjøpe voldsfilmer

FBI sendte tre 10-åringer inn i seks forskjellige dagligvareforretninger. I alle butikkene fikk de kjøpt volds- eller erotikkfilmer med 18 års grense.

Fra filmen «Hostel»
Foto: HO / AFP

 

Ingen sjekket aldersgrensen på DVD-omslaget og ingen spurte guttene hvor gamle de var. Alle stedene fikk de kjøpt filmer som kun skal selges til voksne.

En av filmene, «Danny The Dog», inneholder ifølge Medietilsynet «store mengder kyniske skildringer av kamper - med drap og mishandlinger».

Norgesgruppen legger seg flat

Produsentene av filmen «Hostel» har selv satt en aldersgrense på 20 år. Likevel kunne 10-åringene gå inn i en av landets største dagligvarekjeder og legge den på disken. Det var en Meny-butikk.

Informasjonssjef Per Roskifte i Norgesgruppen legger seg helt flat og beklager at det har skjedd.

– Vi har nå skjerpet rutinene våre, sier Roskifte.

Men Meny og Kiwi i Norgesgruppen var ikke alene om å la mindreårige kjøpe filmer med 18 års grense. ICA, Rimi, Rema 1000 og Bunnpris lot alle 10-åringene får kjøpe filmer av dem.

– Skadelig for barn

Det er Medietilsynet som setter aldersgrensene på filmer i Norge. Rådgiver Thomas Hepsøe mener barn kan ta skade av å se de filmene det her er snakk om: «Hostel», «Danny the Dog», «In the Cut», «Total Recall», «Running Scared» og «Passasjer 57».

– Det er en grunn til at aldergrensen er satt til 18 år, sier rådgiver Thomas Hepsøe i Medietilsynet.

Giske oppfordrer til kontroll

Kulturminister Trond Giske sier at salget er et soleklart brudd på regelverket. Han oppfordrer kommuner og Medietilsynet til å bruke sin kontrollrett. Det er nemlig like alvorlig å selge voldsfilmer med 18 års grense til barn som det er å selge øl, og det er kommunene som har ansvaret for kontrollen.  

Ingen av Norges seks største byer har inndratt konsesjonen til forretninger som har solgt DVD-filmer til barn. Kun to av byene har hatt stikkontroller.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)