NRK Meny
Normal

10-åringer fikk kjøpe voldsfilmer

FBI sendte tre 10-åringer inn i seks forskjellige dagligvareforretninger. I alle butikkene fikk de kjøpt volds- eller erotikkfilmer med 18 års grense.

Fra filmen «Hostel»
Foto: HO / AFP

 

Ingen sjekket aldersgrensen på DVD-omslaget og ingen spurte guttene hvor gamle de var. Alle stedene fikk de kjøpt filmer som kun skal selges til voksne.

En av filmene, «Danny The Dog», inneholder ifølge Medietilsynet «store mengder kyniske skildringer av kamper - med drap og mishandlinger».

Norgesgruppen legger seg flat

Produsentene av filmen «Hostel» har selv satt en aldersgrense på 20 år. Likevel kunne 10-åringene gå inn i en av landets største dagligvarekjeder og legge den på disken. Det var en Meny-butikk.

Informasjonssjef Per Roskifte i Norgesgruppen legger seg helt flat og beklager at det har skjedd.

– Vi har nå skjerpet rutinene våre, sier Roskifte.

Men Meny og Kiwi i Norgesgruppen var ikke alene om å la mindreårige kjøpe filmer med 18 års grense. ICA, Rimi, Rema 1000 og Bunnpris lot alle 10-åringene får kjøpe filmer av dem.

– Skadelig for barn

Det er Medietilsynet som setter aldersgrensene på filmer i Norge. Rådgiver Thomas Hepsøe mener barn kan ta skade av å se de filmene det her er snakk om: «Hostel», «Danny the Dog», «In the Cut», «Total Recall», «Running Scared» og «Passasjer 57».

– Det er en grunn til at aldergrensen er satt til 18 år, sier rådgiver Thomas Hepsøe i Medietilsynet.

Giske oppfordrer til kontroll

Kulturminister Trond Giske sier at salget er et soleklart brudd på regelverket. Han oppfordrer kommuner og Medietilsynet til å bruke sin kontrollrett. Det er nemlig like alvorlig å selge voldsfilmer med 18 års grense til barn som det er å selge øl, og det er kommunene som har ansvaret for kontrollen.  

Ingen av Norges seks største byer har inndratt konsesjonen til forretninger som har solgt DVD-filmer til barn. Kun to av byene har hatt stikkontroller.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.