Hopp til innhold

Trygg trening mot sprø bein

Riktig trening kan forebygge brudd og øke livskvaliteten blant beinskjøre.

Helse, røntgen, lege

Den som lider av beinskjørhet bør ikke la seg skremme til et stillesittende liv. Tvert imot kan riktig trening forebygge brudd og øke livskvaliteten, mener forskere ved Ullevål universitetssykehus og Norges idrettshøgskole.

Nå lager de treningsprogrammer spesielt for sprø bein.

LES OGSÅ: Øker faren for beinbrudd

Forebygger brudd

- Vi vet at trening er bra i forhold til å forebygge osteoporose. Vi vet også at trening er bra for å utvikle mer muskelstyrke og redusere fall. Og fall er jo den hyppigste årsaken til brudd hos eldre, sier fysioterapeut May Arna Risberg, forskningsleder ved Ortopedisk senter ved Ullevål Universitetssykehus.

Men hvor fristende er det å møte til hopp og sprett i en full treningssal, hvis du sliter med sprø beinbygning, noe instruktørene ikke kan noe særlig om?

Det er kanskje ikke så rart at frykten for smertefulle brudd får pasienter med beinskjørhet til å holde seg i ro framfor å trene.

Vil utvilke treningstilbud

Risberg og hennes samarbeidspartnere ved Norsk idrettsmedisinsk institutt (NIMI) og Norges Idrettshøgskole forsøker derfor å finne ut mer om hva slags trening som skal til for å hjelpe disse pasientene.

Målet er å utvikle et treningstilbud til bruk i hele landet.

- Vi vet en del, men det er ikke utviklet gode nok systemer for pasienter med osteoporose i dag, sier fysioterapeuten.

80 kvinner som alle har hatt et håndleddsbrudd er plukket ut til å delta i forskningsprosjektet, OsteoAktiv. Alle forsøkspersonene har påvist lav beinmasse, og dermed osteoporose.

Halvparten får tilbud om å delta i et spesialtilpasset treningsopplegg, mens resten skal leve som før.

LES OGSÅ: Østrogen eller ikke?

Bedre liv

Resultatene fra studien foreligger først neste år, men forskerne er temmelig sikre på at treningsopplegget vil gjøre godt.

En liten forhåndsstudie, en såkalt pilotstudie, viste nemlig at beintettheten økte hos de som trente, noe som igjen forebygger brudd.

Livskvaliteten til de aktive ble også målt som merkbart bedre enn hos de som levde som før.

- Når man skal forebygge osteoporose, er det viktig å legge vekt på trening med styrke og balansetrening, sier Risberg.

LES OGSÅ: Best for hjemmetrening

Må føle seg trygge

Hun understreker at pasientene bør føle seg trygge i den treningen de driver, slik at de ikke lar være å komme av frykt for brudd. Man bør dessuten starte forsiktig og øke belastningen gradvis etter som kroppen styrkes og balansen blir bedre. Det er også bra at treningen er morsom.

Håndleddsbrudd

Målet med studien er å utvikle treningstilbud til folk med beinskjørhet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Da fortsetter de å trene, og det er viktig. For trening er ferskvare som må holdes ved like, sier Risberg.

Treningsopplegget som brukes i denne studien, er basert på en godt utprøvd canadisk metode, tilpasset norske forhold.

Det består av styrke- balanse- og kooridinasjonsøvelser, og ledes av en fysioterapeut. Kvinnene møter til gruppetrening to ganger i uka, over en seks måneders periolde. De skal også trene en tredje time ukentlig på egen hånd.

Har dårlig tilbud

Risberg håper at resultatene fra studien kan brukes til å spre kunnskap om trening for pasienter med beinskjørhet både til leger og til instruktører på treningssentrene landet over.

- Hvis vi ser gode effekter av OsteoAktiv vil vi presentere dette som en modell for trening for pasienter med osteoporose, som skal tas i bruk over hele landet. Disse pasientene har et dårlig tilbud i dag, sier Risberg.

Bor du i Oslo eller Akershus, lider av benskjørhet og har lyst til å delta i OsteoAktiv-prosjektet? Da kan du kontakte Norsk forskningssenter for Aktiv Rehabilitering .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)