Best for hjemmetrening

Han planlegger å kjøpe seg et treningsapparat hjemme. Hva bør han velge?

Løper
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg planlegger å kjøpe et treningsapparat til å ha hjemme. Hva slags apparat bør jeg velge? Ergometersykkel, romaskin eller tredemølle? Jeg er ute etter maksimal effekt av treningsøkter på mellom en halv og en time.

Svar fra Jorunn

Hei. Det er vanskelig og gi et «fasitsvar» på spørsmålet ditt. Du skriver at du ønsker maksimal effekt av treningsøkter mellom en halv og en time. Effekt kan bety så mye, men du får god trening av alle de apparatene du nevner.

Kondisjonsmessig vil du nok få best utbytte av å løpe på en tredemølle i en halvtime sammenlignet med å sykle på en ergometersykkel i en halv time.

Illustrasjonsfoto - tredemølle

En tredemølle er kostbar, men den er effektiv.

Foto: Törnström, Calle / Scanpix

Et pluss ved å løpe på tredemølle er at du belaster skjelettet, noe som kan bidra til å forebygge beinskjørhet. Du får dessuten trent de store muskelgruppene i ben og hofte, samt ryggmuskulaturen. Du bør imidlertid passe deg slik at du ikke pådrar deg belastningsskader. Det er forholdsvis hardt for bena å løpe på en tredemølle.

Husk å benytte gode sko og løp ikke for lenge av gangen. Husk også å tøye leggmuskulaturen godt.

Trening på tredemølle

En tredemølle koster forholdsvis mye tatt i betraktning at løping er en aktivitet du enkelt kan bedrive utendørs. Dersom du kjøper en avansert tredemølle kan du for øvrig få mange gode innebygde programmer som kan hjelpe deg til å trene ulike intervalløkter. Personlig synes jeg dette er meget effektiv trening. Denne type tredemølle finnes også på de fleste store treningssentre.

Overkropp (Illustrasjonsfoto)

Romaskin gir styrke i rygg og armer.

Foto: ScanStockPhoto

Dersom du tenker styrke i armer og rygg, så får du best effekt av en romaskin.

En romaskin gir god kondisjonstrening og det er svært god trening av muskulaturen i overkropp, rygg og mage. Du vil derimot ikke få samme treningseffekt på benmuskulaturen.

Dessuten er det svært viktig med riktig teknikk når du benytter en romaskin.

Ergometersykkelen er kanskje den du får minst kondisjonsmessig effekt av sammenlignet med tredemølle og romaskin.

Tips for hjemmetrening

Dette ble kanskje ikke så veldig klart, men du får tenke nøye igjennom hva det er du ønsker å oppnå med treningen.

Lykke til med treningen og valget av apparat!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivtet og helse, NIH

Finn treningsformen for deg!  

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.