Hopp til innhold

Best for hjemmetrening

Han planlegger å kjøpe seg et treningsapparat hjemme. Hva bør han velge?

Løper
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg planlegger å kjøpe et treningsapparat til å ha hjemme. Hva slags apparat bør jeg velge? Ergometersykkel, romaskin eller tredemølle? Jeg er ute etter maksimal effekt av treningsøkter på mellom en halv og en time.

Svar fra Jorunn

Hei. Det er vanskelig og gi et «fasitsvar» på spørsmålet ditt. Du skriver at du ønsker maksimal effekt av treningsøkter mellom en halv og en time. Effekt kan bety så mye, men du får god trening av alle de apparatene du nevner.

Kondisjonsmessig vil du nok få best utbytte av å løpe på en tredemølle i en halvtime sammenlignet med å sykle på en ergometersykkel i en halv time.

Illustrasjonsfoto - tredemølle

En tredemølle er kostbar, men den er effektiv.

Foto: Törnström, Calle / Scanpix

Et pluss ved å løpe på tredemølle er at du belaster skjelettet, noe som kan bidra til å forebygge beinskjørhet. Du får dessuten trent de store muskelgruppene i ben og hofte, samt ryggmuskulaturen. Du bør imidlertid passe deg slik at du ikke pådrar deg belastningsskader. Det er forholdsvis hardt for bena å løpe på en tredemølle.

Husk å benytte gode sko og løp ikke for lenge av gangen. Husk også å tøye leggmuskulaturen godt.

Trening på tredemølle

En tredemølle koster forholdsvis mye tatt i betraktning at løping er en aktivitet du enkelt kan bedrive utendørs. Dersom du kjøper en avansert tredemølle kan du for øvrig få mange gode innebygde programmer som kan hjelpe deg til å trene ulike intervalløkter. Personlig synes jeg dette er meget effektiv trening. Denne type tredemølle finnes også på de fleste store treningssentre.

Overkropp (Illustrasjonsfoto)

Romaskin gir styrke i rygg og armer.

Foto: ScanStockPhoto

Dersom du tenker styrke i armer og rygg, så får du best effekt av en romaskin.

En romaskin gir god kondisjonstrening og det er svært god trening av muskulaturen i overkropp, rygg og mage. Du vil derimot ikke få samme treningseffekt på benmuskulaturen.

Dessuten er det svært viktig med riktig teknikk når du benytter en romaskin.

Ergometersykkelen er kanskje den du får minst kondisjonsmessig effekt av sammenlignet med tredemølle og romaskin.

Tips for hjemmetrening

Dette ble kanskje ikke så veldig klart, men du får tenke nøye igjennom hva det er du ønsker å oppnå med treningen.

Lykke til med treningen og valget av apparat!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivtet og helse, NIH

Finn treningsformen for deg!  

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)