Hopp til innhold

Østrogen eller ikke?

Gynekologen mener hun bør bruke østrogen mot overgangsplager. Selv er hun usikker og ber om Jørgen Skavlans syn på saken.

Kvinne føner håret (Illustrasjon)
Foto: Getty Images

 

Spørsmål

Hei. Jørgen. Jeg er en kvinne som blir 46 år til høsten. Min mor var benskjør og hadde Alzheimer fra hun var 60 år, og min far døde av hjerteinfarkt da han var 71 år.

Min gynekolog mener jeg er på vei mot overgangsalderen siden jeg både har uregelmessig mens og svettetokter. På grunn av min alder og at mor var beinskjør, mener han at det ikke er tvil om at jeg bør ta østrogen når jeg etter hvert slutter å menstruere. Jeg er skeptisk og ønsker å vente så lenge jeg har små plager. Kan du si noe om dette?

Jørgen svarer

Hei. Som du sikkert vet så anbefaler vi ikke lengre bruk av østrogen i lang tid annet enn i de tilfellene hvor effekten kan være viktigere enn risikoen for problemer.

Det har jo vist seg, særlig i WHI (Womens Health Initiativ - en stor amerikansk samlestudie som så på effekten av og riskoen ved å bruke østrogen i og etter overgangsalderen) at det faktisk var en økning av hjerte/karsykdom hos kvinnner som brukte østrogen. Det var også økt forekomst av brystkreft. 

Undersøkelsen viste dog at østrogen har gunstig effekt på forebyggelsen av osteoporose (benskjørhet.) Andre studier har indikert at østrogen kan ha en forebyggende effekt på utviklingen av Alzheimers sykdom, men dette er fortsatt beheftet med usikkerhet.

Trening (Illustrasjon)
Foto: Getty Images

I ditt tilfelle ville jeg nok anbefalt deg å bruke et rimelig balansert østrogenpreparat de første årene etter starten av din overgangsalder. (Progynova 2 mg/Novofem eller lignende.) Dette for å minske plagene dine og beskytte deg mot osteoporose.

Etter 2-4 år ville jeg trappet ned bruken av østrogen og påsett at du motvirket utvikling av benskjørhet på annet vis, for eksempel ved hjelp av trening, tilskudd av kalsium og D vitamin og røykeslutt.

Når det gjelder østrogen som beskyttelse mot Alzheimers sykdom så er resultatene som sagt usikre, så her må du nok ta et valg selv.

Uansett så er gynekologisk undersøkelse hvert 1-2 år, årlig mammografi og månedlig selvundersøkelse av brystene helt essensielt for deg. 

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)