NRK Meny
Normal

Tror ikke på stengte skoler

Men foreldre med barn i risikogruppene må være spesielt på vakt.

Bjørn Guldvog
Foto: Helsedirektoratet

- Vårt råd ved skolestart er at livet skal gå som normalt. For de fleste av oss vil influensa A være en ubehagelig, men ufarlig opplevelse, sa fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog i en presseorientering nå i ettermiddag.

Helsemyndighetene ser ikke for seg at skoler og barnehager skal stenge som følge av pandemien, men utelukker ikke at barn i risikogruppene må holdes hjemme i perioder.

- Ved utbrudd på skoler og i barnehager bør foreldre i samråd med helsespesialister vurdere om barnet skal holdes hjemme inntil spredningen er redusert eller barnet er vaksinert, sa Guldvog.

Barn med luftveissykdommer, f.eks. astma, nedsatt lungekapasitet, kroniske hjerte/karlidelser, nedsatt immunforsvar, diabetes eller nyresvikt tilhører risikogruppen.

- Alle må ta ansvar

Helsedirektoratet ber folk om å leve som normalt, men ta sin del av ansvaret dersom man får symptomer på sykdommen.

- Formålet med alt vi gjør nå er å beskytte risikogruppene til de får vaksine. For at disse skal beskyttes, må alle ta et ansvar, ved å holde seg hjemme eller gå hjem dersom man blir syk i skoletiden, sa assisterende avdelingsdirektør Hans Blystad.

- Ved utbrudd i barnehage eller skole, skal syke sendes hjem og holde seg hjemme i minimum 7 dager.

Personer i risikogruppen vil få tilbud om forebyggende behandling med Tamiflu dersom de har vært i nær kontakt av noe varighet med en person med symptomer.

Planlegger for det verste

Den senere tiden har flere og flere blitt smittet innenlands og færre og færre i utlandet. Helsemyndighetene forventer en økning i smitten de neste ukene.

- Det er umulig å si hvordan sykdommen vil spre seg, om det kommer én eller flere bølger eller hvor mange som vil bli smittet. Heller ikke hvor mange som blir alvorlig syke, sa Bjørn Guldvog.

- Vi planlegger ikke for det vi tror, men for det øvre skikt av det som er realistisk, fortsatte han.

Norske myndigheter bruker samme estimater som blant annet EU.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.