Tror bunnen er nådd for bilbransjen

På den store bilmessen i Frankfurt ser bransjen nå lyset i enden av tunnelen. Se bilnyhetene i billedkarusellen.

På den store bilbransjemessen i Frankfurt la organisasjonen for verdens bilfabrikanter, OICA, fram tall for det globale bilsalget.

Og til tross for en nedgang i nybilsalget i Europa på 6 prosent i første halvår, er bransjen optimistisk.

– Vi har sett den første lysstrimen i enden av tunnelen. Ingen her forventer at noen mirakler skal skje, men vi er relativt sikre på at bunnen er nådd, sier Karl-Thomas Neumann, som er sjef for General Motors' europaavdeling, til Reuters.

– Vi kan koste på oss litt optimisme. Men jeg tror at veien tilbake vil gå tregt, og vi bør ikke være overentusiastiske, sier visepresident Trevor Mann i Nissan.

Mer optimistisk

Under den forrige Frankfurt-messen for to år siden handlet alt om gjeldskrisen i eurosonen, og hvordan Europas bilprodusenter skulle overleve. I år er stemningen mer optimistisk i en konjunkturfølsom bransje.

Årsaken er at den globale etterspørselen etter nye biler er høy utenfor det europeiske markedet. På verdensbasis har antallet nyregistrerte biler økt med 2,8 prosent i årets seks første måneder, sammenlignet med i fjor, takket være høy etterspørsel i nye markeder.

– Med tanke på den store krisen i Europa, er ikke dette et dårlig resultat, sier Patrick Blain, som er sjef i bransjeorganisasjonen OICA.

Mer praktisk fokus

Antallet nybilregistreringer økte med 6,6 prosent i Nord- og Latin-Amerika, mens salget i Asia og Midtøsten økte med 4,9 prosent. Bare i Kina økte nybilsalget med hele 12,3 prosent. I Norge var salget omtrent uendret sammenlignet med fjoråret.

De vanskelige tidene i Europa er altså ikke nok til å stoppe veksten, og Blain sier at markedet er vant til å forholde seg til opp- og nedturer i ulike deler av verden.

Fokuset på årets bilmesse er på praktiske kjøretøy, som stasjonsvogner, mens sports- og luksusbiler er mer i bakgrunnen. De store produsentene Peugeot og Fiat, som tradisjonelt har vært storselgere av biler i Europa, har slitt tungt under gjeldskrisen. De har hatt lite nytt å by på i år som følge av at de har kuttet hardt på produktutvikling, melder Reuters.

OICA anslår at det nå finnes 1,1 milliarder kjøretøyer i bruk på verdensbasis. 73 prosent av disse er passasjerbiler. Antallet biler per 1000 innbyggere er lavest i kontinentet Afrika, med bare 43. Til sammenligning finnes det 644 biler per 1000 innbyggere i Nord-Amerika.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.