Tissetrengte tar rett avgjørelse

Med full blære tar du bedre og mindre impulsive avgjørelser, viser ny forskning.

Tissetrengt

Tissetrengte personer valgte som oftest større belønning senere fremfor umiddelbare og mer impulsive belønninger med en gang, viser nye forskning.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Når man er tissetrengt, velger man oftere alternativet større belønning senere i stedet for umiddelbare og mer impulsive belønninger med en gang.

Dette kommer frem i en ny studie utført av Miriam Tuk, forsker ved University of Twente i Nederland.

- Det virker som om folk tar bedre avgjørelser når de har en full blære, sier Tuk til Forskning.no.

Blæretrykk gir impulskontroll

500 studenter deltok i forsøkene. Noen av studentene trodde de skulle prøvesmake vann.

Gruppen ble delt i to, hvorav den ene halvparten skulle drikke fem kopper (700 ml) vann og den andre halvparten smakte på vannet ved å nippe til vannbegrene.

Deretter fikk begge gruppene oppgaver i 45 minutter, for at blæretrykket skulle få tid til å bygge seg opp.

Studenten fikk så flere tidsrelaterte valg, og til slutt ble de spurt hvor mye de trengte å tisse.

Resultatene viser at økt blæretrykk var knyttet til at deltakerne i større grad valgte de alternativene som krevde mer impulskontroll.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kontrolleres i hjernen

Det er kjent at hjernen har et eget belønningssystem, som forsterker motivasjonen til å handle slik at vi føler oss bra. Eksempler kan være å spise, drikke eller ha sex.

Belønningssystemet kan også trekkes inn i forbindelse med adferd som overspising og narkotikabruk.

Tuk og de andre nederlandske forskerne mener at vi har et tilsvarende og uavhengig system for kontroll i hjernen.

Undertrykkelse og hemningen av ulike typer impulser har samme nevrologiske opprinnelse.

- En full blære krever sterkere kontrollsignaler fra hjernen, og disse signalene resulterer i mer kontroll i forhold til andre oppgaver, for eksempel når det gjelder å undertrykke impulsivt begjær, sier Tuk til Forskning.no.

Les også: Urin er ikke sterilt likevel

Ideen kom da hun selv var tissetrengt

Hun fikk ideen til forskningen mens hun holdt en lang forelesning om kroppslige behov som reduserer vår evne til å tøyle vårt begjær, som sult, tørst eller seksuell opphisselse.

Tuk drakk flere kopper kaffe for å holde seg oppvakt, hvilket resulterte i at hun ble tissetrengt mot slutten av forelesningen.

- All kaffen hadde nådd blæra mi. Dermed kom spørsmålet om det finnes kroppslige tilstander som er avhengige av kontroll i utgangspunktet, heller enn å være knyttet til belønningssystemet. Min ganske fulle blære ga meg et mulig svar, forklarte Tuk.

Studien skal publiseres i tidsskriftet Psychological Science. Du kan lese pressemeldingen om forskningen her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.