- Hvis du spiser litt sunn mat når du kjenner suget etter godteri, blir det enklere å dempe lysten på søtsaker, sier professor i fysisk aktivitet og helse Jorunn Sundgot-Borgen.
Ofte er godtesyken bare et signal på at kroppen trenger sunn og næringsrik mat.
LES OGSÅ:
- Dersom suget vedvarer og du unner deg litt godteri, vil du etter å ha spist et sunt måltid først - spise mindre søtt, sier hun.
Søtt er vanedannende
Søt mat øker produksjoen av stoffer i hjernen som virker antidepressivt og stressnedsettende.
- Det gir velbehag, noe som fører til hyppig bruk og etterhvert misbruk av slik mat, sier kostholdsspesialist Fedon Lindberg.
TEST:
For å komme ut av den onde sirkelen, anbefaler Lindberg en periode uten godteri og sukkerholdig mat, men med økt inntak av grønnsaker, nøtter, frukt, belgfrukter, kjøtt, fisk og egg.
- Dette gir det stabilt blodsukker. Etter tre-fire dager vil søtsuget forsvinne, sier han.
Ond sirkel
Pass også på å unngå for mye søt drikke, for kroppen blir veldig fort vant til at ting skal smake søtt - og dermed opplever man oftere at man har lyst på noe søtt.
Men sug etter godteri eller mat kan også dreie seg om følelser.
- Mange trenger å lære forslkjellen på mage-sult og følelse-sult. Det er kanskje en lang god klem, en hånd eller sex som skal til, sier Sundgot-Borgen.
Velg riktig
Skal du unne deg noe søtt, kan det være lurt å ha en strategi på hvordan du skal navigere deg gjennom godterihyllene i butikken.
- Mørk sjokolade er noe av det sunneste godteriet. Sammenlignet med melkesjokolade vil du spise mindre mengder mørk sjokolade, fordi den oppleves som mektigere, sier Sundgot-Borgen.
LES OGSÅ:
Og med tanke på kalorier vil det være bedre å spise sprø kjeks-sjokolade enn ren melkesjokolade.
- Marsipan er også et fint alternativ. Velg råmarsipan som inneholder mer mandler og mindre sukker, sier hun.
LES OGSÅ: