NRK Meny
Normal

Til krig mot søtsuget

Med enkle grep klarer du å dempe suget etter godteri og søtsaker.

Sjokolade, godteri
Foto: ScanStockPhoto

- Hvis du spiser litt sunn mat når du kjenner suget etter godteri, blir det enklere å dempe lysten på søtsaker, sier professor i fysisk aktivitet og helse Jorunn Sundgot-Borgen.

Ofte er godtesyken bare et signal på at kroppen trenger sunn og næringsrik mat.

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

- Dersom suget vedvarer og du unner deg litt godteri, vil du etter å ha spist et sunt måltid først - spise mindre søtt, sier hun.

Søtt er vanedannende

Søt mat øker produksjoen av stoffer i hjernen som virker antidepressivt og stressnedsettende.

- Det gir velbehag, noe som fører til hyppig bruk og etterhvert misbruk av slik mat, sier kostholdsspesialist Fedon Lindberg.

TEST: Er du avhengig av sukker?

For å komme ut av den onde sirkelen, anbefaler Lindberg en periode uten godteri og sukkerholdig mat, men med økt inntak av grønnsaker, nøtter, frukt, belgfrukter, kjøtt, fisk og egg.

- Dette gir det stabilt blodsukker. Etter tre-fire dager vil søtsuget forsvinne, sier han.

Ond sirkel

Pass også på å unngå for mye søt drikke, for kroppen blir veldig fort vant til at ting skal smake søtt - og dermed opplever man oftere at man har lyst på noe søtt.

Men sug etter godteri eller mat kan også dreie seg om følelser.

- Mange trenger å lære forslkjellen på mage-sult og følelse-sult. Det er kanskje en lang god klem, en hånd eller sex som skal til, sier Sundgot-Borgen.

Velg riktig

Kvinne som spiser

- Spis heller kjekssjokolade enn ren melkesjokolade.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Skal du unne deg noe søtt, kan det være lurt å ha en strategi på hvordan du skal navigere deg gjennom godterihyllene i butikken.

- Mørk sjokolade er noe av det sunneste godteriet. Sammenlignet med melkesjokolade vil du spise mindre mengder mørk sjokolade, fordi den oppleves som mektigere, sier Sundgot-Borgen.

LES OGSÅ: Sjokolade mot kronisk trøtthet

Og med tanke på kalorier vil det være bedre å spise sprø kjeks-sjokolade enn ren melkesjokolade.

- Marsipan er også et fint alternativ. Velg råmarsipan som inneholder mer mandler og mindre sukker, sier hun.

LES OGSÅ: Frokost saltere enn peanøtter

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.