Hopp til innhold

Test av trådløse hodetelefoner

Trådløse hodetelefoner til mobilen som dessuten funker for samtaler - er det en mulig kombinasjon? Plantronics kommer best ut i denne testen fra Lyd og Bilde.

Trådløse hodetelefoner

Lyd og Bilde har testet trådløse hodetelefoner som både kan brukes til samtaler og musikk. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox.com

Bluetooth hodetelefoner på ørene gjør det lett å prate i mobilen når man ikke har hendene fri. Men å lytte til musikk i mono er jo ikke spesielt spennende.

Derfor bytter mange av oss frem og tilbake mellom ørepropper og vanlige hodetelefoner, avhengig av om vi vil snakke eller lytte til musikk.

Det finnes faktisk en kombinasjon, nemlig stereo hodetelefoner. Men går det an å kombinere en hyggelig musikkopplevelse med en tydelig stemmegjengivelse i samme apparat?

Lyd og Bilde har testet de vanligste modellene i prisklassen under 2000 kroner. Les hele testen her.

AKG K830 BT: En skuffelse

Til tross for testens høyeste prislapp, ble vi verken fornøyd med håndtering eller lyd.

  • Pris: 1500 kroner

Med tanke på prislappen kjennes hodetelefonene overraskende plastaktige og billige. De er dessuten litt vanskelige å bruke, med utydelige knapper og rotete volumkontroller. Vi synes også de ble ubehagelige på ørene vel kjapt.

Men det største problemet er at de helt enkelt ikke låter bra med musikk. Med tanke på at de er de dyreste hodetelefonene i testen, er det en skuffelse - og vi synes det er rart at man ikke en gang får med en riktig lader.

Karakter: 3

Jabra Halo: Pen godlyd

Dessverre har formen også sine ulemper for funksjon og daglig bruk.

  • Pris: 900 kroner

Når vi først så Halo, trodde vi at det var form før funksjon. Det stemmer dessverre for samtaler - du hører bra, men motparten har ofte problemer med å høre deg.

Formen passer heller ikke alle hoder, og touch-kontrollen for volum er for lett å komme borti.

Om de passer for deg, er de derimot utrolig smidige og låter uventet bra for musikk. Så om du liker designen, kan vi anbefale en test i butikken innen kjøp.

Karakter: 4

Philips SHB9001: Brukervennlige rockehodetelefoner

Behagelige hodetelefoner med bra trykk i bassen og store knapper man lett finner.

  • Pris: 1.250 kroner

Philips sine hodetelefoner er relativt store og sitter behagelig på hodet. Man kan flate dem ut, men ikke slå sammen for transport. Transportpose følger med, men trist nok ingen riktig lader.

Håndteringen er enkel, takket være at hele klokkenes sider er knapper det er lett å finne. For samtaler er de ok, men fungerer best i stille omgivelser.

For tyngre musikk er de imponerende, selv om de ikke har en perfekt lyd. Liker man tung bass, blir man helt sikkert fornøyd.

Karakter: 4

Sennheiser MM 100: Den beste lyden

Lette hodetelefoner med bra lyd som er praktiske på løpeturen, men litt vanskeligere å bruke. Anbefales av Lyd og Bilde.

  • Pris: 1.200 kroner

Å ha bøylen bak nakken er praktisk for sport, men ikke alle synes det er like behagelig. Konstruksjonen innebærer at de lekker lyd. Det innebærer også at man hører omgivelsene. Hodetelefonene er lette, men føles likevel slitesterke.

Noen av knappene sitter litt dumt til, men håndteringen er ok.

Mikrofonen er ikke den beste for telefonsamtaler. For musikk er hodetelefonene derimot utmerkede, med en nøytral lyd som gjør at de passer for de fleste sjangere.

Karakter: 4

Nokia BH-505: Hodetelefoner til trening

Fremtidsteknikk som NFC og konstruksjon som tåler svette er bra, men passformen er litt kinkig.

  • Pris: 470 kroner

På grunn av konstruksjonen er det ekstremt viktig at de sitter som klistret. Ellers forringes lyden kraftig og de kan kjennes direkte ubehagelige. Til tross for mengden av øreputer er derfor utprøving et must.

Om de passer, så låter de imidlertid bedre enn forventet.

Håndteringen kan være litt vanskelig, ettersom knappene er så små. Skal man trene med hodetelefonene, kan man nok bære over med dette, da man får et par lette eksemplarer med bra batteritid som tåler svette.

Karakter: 4

Plantronics Backbeat 903+: BEST I TEST

Unike funksjoner, behagelig passform og bra lyd er en tiltalende kombinasjon.

  • Pris: 850 kroner

Plantronics hybridløsning med ørebøyler og en myk ledning, gir hodetelefoner som både sitter på plass og er behagelige å ha på. Samtidig er de lettere å pakke enn de med stiv bøyle.

De lekker imidlertid mer lyd enn rendyrkede propper, og mikrofonenes plassering gjør at talekvaliteten blir lidende.

Men disse hodetelefonene er uvanlig lette å bruke, og fylt med finesser som blant annet opplyser om batteristatus. Dessuten låter de riktig bra, dog uten det basstrykket som hodetelefoner kan gi.

Karakter: 5 - BEST I TEST

Jabra Clipper: Fleksibel klemme

En smidig Bluetooth-mottaker hvor man kan bruke sine egne hodetelefoner.

  • Pris: 450 kroner

Det er en smidig løsning å kunne sette fast mottakeren på tøyet, og at mikrofonen kommer nære munnen burde bety bedre lyd enn når den sitter ved øret. Men dessverre har man rettet den bort fra kroppen, noe som gjør den meget følsom for støy og vind.

Brukervennligheten er helt ok, og de medfølgende hodetelefonene duger med tanke på prisen.

Men vil man ha bedre lyd er det ikke vanskeligere enn å kaste disse og plugge inn sine egne favoritter, noe som er et stort pluss.

Karakter: 4

Samsung SBH650: Deprimerende lyd

Det hjelper ikke med smidig format når overføringskvaliteten er så åpenbart dårlig.

  • Pris: 400 kroner

Hvis man vil ha Bluetooth-esken hengende som et smykke rundt halsen eller plassert i brystlommen, er Samsungs modell bra da mikrofonen da er rettet oppover. Setter man den på et annet sted får imidlertid mikrofonen vanskeligheter med å oppfatte stemmen din.

Samtalekvaliteten blir godkjent under bra forhold, men det samme kan man ikke si om musikkvaliteten. Selv om man settere i bedre hodetelefoner, er det apparatet i seg selv som ikke har tilstrekkelig bra overføringskvalitet fra mobilen.

Karakter: 3

Sony Ericsson MW600: Radioproffen

En praktisk skjerm og radio er hyggelig, men bytt ut hodetelefonene med noen bedre. Anbefales av Lyd og Bilde.

  • Pris: 450 kroner

Sony Ericssons løsning kan føles litt klumpete i formatet sammenlignet med de flate konkurrentene.

At den har skjerm er hyggelig, men hvorfor er den rettet bort fra deg? Knappene er greie, bortsett fra det merkelige touch-volumet som man hele tiden kommer unødig borti.

Derimot er det et stort pluss at man får FM-radio på kjøpet. Som headset duger den bra, og bare man bytter ut hodetelefonene med noen bedre, så låter også musikken bra.

Karakter: 4

Nokia BH-214: Praktisk og bra

Et tiltalende utseende og brukervennlige funksjoner med overordnet bra lydkvalitet.

  • Pris: 400 kroner

Nokias apparat har en bra form og er uvanlig lett å klemme fast til klærne. Vil man snakke i telefonen, er det nok litt vanskelig å få plassert den, da mikrofonen sitter på oversiden. Men gjør men dette riktig, fungerer det bra som headset.

Knappene er bra plassert og gjør BH-214 lett å bruke. Øreproppene som følger med låter ikke noe særlig, men heldigvis kan man benytte sine egne favoritter i stedet, og da kan man nyte riktig god musikk også.

Karakter: 4

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)