Hopp til innhold

Test av spylevæsker

Sprengkulda er en utfordring for bilens spylevæske. I denne testen kåres den beste ferdigblandede.

Spylevæsker

De fleste spylevæskene er tilsatt en eller annen form for brekkmiddel. Derfor er lukta en viktig del av denne testen.

Foto: Terje Haugen

De 10 vindusspylevæskene i denne testen er plukket fra dagligvarekjedene Spar, Rimi, Rema 1000 og Coop (noen har samme merker), og fra bensinstasjonskjedene Shell og Statoil. I tillegg er varehusene Biltema og Jula avlagt besøk.

Testen, som er gjort av Klikk.no, endte opp med det som skal være noen åpenbare billigvarianter, medium kvalitet-kanner og et par supervæsker i det totale utvalget av 10 ulike merker.

Videre er kriteriet at alle kandidatene skulle være ferdigblandet. Det er heller ikke sett på andre spesielle tilsetninger. Selve testen er forsøkt lagt til så realistiske forhold som mulig, uten at den kan sies å være vitenskapelig.

Se testresultatet nederst i artikkelen!

Testkriterier

Hovedproblemstillingen er å finne ut hvilken væske som klarte seg best på en typisk kald vintermorgen hvor bilen har stått ute, uten motorvarmer eller mulighet for oppvarmet frontrute.

I tillegg vurderes det hvor praktisk kanna er å helle fra, i tillegg til hvor mye søppel det blir av den.

Hovedingrediensene felles for de fleste væskene er etanol og isopropanol, samt enkelte andre spesielle ingredienser for å ta vekk trafikkfilm og salt.

Dette er imidlertid ikke vektlagt her, siden det blir for mange variabler - det innvirker for eksempel på resultatet hvor slitt vindusviskeren din er og hvilke belegg det er snakk om.

Lukta spiller inn

Men de fleste væskene er også tilsatt en eller annen form for brekkmiddel.
Dette har som navnet tilsier en kvalmende effekt, også når spraydampen kommer inn i bilen. Spesielt barna i bilen er raske med å påpeke dette.

Derfor er det lagt vekt hvordan spylevæska rett og slett lukter, og slik sett er det ofte greit å komme over varianter tilsatt luktekstrakter eller parfyme.

Dermed legges det 50 prosent vekt på egenskapene i kulde, og 25 på selve kanna og 25 på lukta.

Vanlig problem

Frostet frontrute

En lettvint vindusvask kan ende opp med frostet frontrute uten sikt.

Foto: Terje Haugen

Mange har erfart at om du tar en lettvint vindusvask for å spare tid, så ender du opp med å få et fint frostet frontrute med null eller begrenset sikt som resultat.

Videre kan man tenke seg at du har to barn som skal rekke barnehage og skole og at du er sent ute.

For fenomenet oppstår gjerne når bilen har kommet opp i fart, slik at de effektive kuldegradene over frontruta synker videre. Dette oppstår gjerne når du har fått rullet deg ut i trafikken. Pøser du på med mer væske, blir gjerne problemet verre.

Derfor trilles terningen ut fra hvilken grad spylevæska klarer å holde ruta isfri i kulda, ut fra hva den utgir seg for å kunne klare.

Følgende scenarioer ble testet ut: Kald bil med kalde ruter rundt 0 grader, og rundt –15 grader. I tillegg testes egenskapene rundt i samme område med driftsvarm motor og defroster aktivert.

Forvirrende merking

De ulike produsentene har med noen unntak merket spylevæska si med minusgrader.

Dette skal ikke indikere at den er trygg å bruke ned til gitte tallet, men at den ikke fryser til steinhard is i spylertanken ved den gitte temperaturen.

Det gjorde for øvrig ingen av væskene. Men det er sannsynlig at spylesystemet for frontlyktene dine vil ryke om du satser på væska som indikerer lavt frysepunkt i disse dager.

Vask selv

Det generelle inntrykket er at det ikke er en lur ide å bruke spylevæska til å vaske frontruta om har en litt møkkete rute fra gårsdagen.

Samtlige væsker i testen vil i varierende grad legge igjen en isfilm på ruta di før motoren er varm og får varmet opp frontruta, fra rundt fem minusgrader og nedover.

Husk til sist å stille dysene korrekt om det er mulig, og sjekk vindusviskerbladene dine. Og ikke trykk på spylerknappen når det er minusgrader og du har kald motor og frontrute.

Her er testresultatet:

Best i test: Spylervæske fra Mekonomen

Spylevæske fra Mekonomen
Foto: Terje Haugen
Terningkast 5 FBI

Dette er vinneren under tvil, med ekstremt lavt frysepunkt og lite lukt som viktige egenskaper. I tillegg var dette den som gav minst problemer med kaldstart under de ulike forholdene.

På den andre siden er literprisen her i drøyeste laget, og derfor ryker toppkarakteren. Samtidig hadde denne ingen problemer med å trenge igjennom de tynne rørene til lyktespylerne, i tillegg til at den holder seg fint flytende.

  • Literpris: kr. 18
  • Pris per kanne: kr. 72
  • Oppgitt frysepunkt: –21
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Mekonomen

Spylervæske fra Shell

Spylevæske fra Shell
Foto: Terje Haugen
Terningkast 5 FBI

Denne nyheten overbeviste godt også. Relativt lite trøbbel her i kulda, men byr på samme tendenser som sin rimeligere kollega om du prøver å vaske ruta med spylevæska.

På den andre siden må det være tilsatt store mengde brekkmiddel her, og det trekker ned i denne sammenhengen. Denne er bankers om du vil være sikker på at spylersystemene til frontlyktene skal holde seg intakt gjennom sprengkulda.

  • Literpris: kr. 17,25
  • Pris per kanne: kr. 69
  • Oppgitt frysepunkt: –20
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Shell

Snøland spylervæske

Snøland Spylervæske
Foto: Terje Haugen
Terningkast 4 FBI

Denne plasserer seg fint midt inn på treet kvalitetsmessig, men er samtidig testens billigste variant. Gjør en grei vaskejobb ved null grader, men vil by på trøbbel når vi nærmer oss 10 minus i lufta.

Den lukter heller ikke så sterkt, og til denne prisen kan den forsvare fireren. Også denne holdt seg fint flytende til langt over det oppgitte frysepunktet.

  • Literpris: kr. 6,48
  • Pris per kanne: kr. 25,90
  • Oppgitt frysepunkt: –15
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Rema 1000

Blåtind spylevæske fra Rimi / Mekonomen / Coop

Blåtind spylevæske
Foto: Terje Haugen
Terningkast 4 FBI

Denne smartingen får en ekstra karakter for sine praktiske egenskaper. Andre har også denne posevarianten, men i forhold til egenskaper, pris og miljøvennlighet kommer den godt ut.

Den lukter heller ikke så ille, men sliter som de andre i denne klassen med å holde ruta di isfri. Ved driftsvarm rute klare den seg godt. Holder seg ellers godt flytende ved oppgitt temperatur.

  • Literpris: kr. 12
  • Pris per pose: kr. 36
  • Oppgitt frysepunkt: –15
  • Mengde: 3 liter
  • Butikk/kjede: Rimi/Mekonomen/Coop

Blåtind sitron spylevæske fra Mekonomen

Spylevæske Blåtind fra Mekonomen
Foto: Terje Haugen
Terningkast 4 FBI

Testerne fikk stor sans for denne sitronvarianten fra Blåtind. Mulig denne tilsetningen også kan ha en ekstra rengjøringseffekt, men den lukter i alle fall friskt.

På den andre siden vil også denne kunne ise ned ruta di på null komma niks under de skisserte forholdene. Holder seg ellers godt flytende i sprengkulda.

  • Literpris: kr. 12,25
  • Pris per kanne: kr. 49
  • Oppgitt frysepunkt: –15
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Mekonomen

Spylervæske fra Spar

Spylervæske fra Spar
Foto: Terje Haugen
Terningkast 4 FBI

Ikke mye å utsette på denne, men literprisen ligger noe over snittet her. Holder hva den lover med tanke på å holde seg flytende, selv i sprengkulda. Men kan som alle andre ikke brukes når det blir for mange minusgrader.

  • Literpris: kr. 8,98
  • Pris per kanne: kr. 35,90
  • Oppgitt frysepunkt: –15
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Spa

Spylervæske fra Jula

Spylervæske fra Jula
Foto: Terje Haugen
Terningkast 4 FBI

Nok en rimelig variant som ikke gir seg ut for å være annet en normal spylevæske. Vanskelig å skille denne fra de andre firerne her med tanke på graden av nedising, men luktet ikke så ille og trenger ikke rare varmen i frontruta før den gjør det den skal. Holder seg flytende over det oppgitte frysepunktet.

  • Literpris: kr. 7,25
  • Pris per kanne: kr. 29
  • Oppgitt frysepunkt: –18
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Jula

Spylevæske fra Statoil

Spylevæske fra Statoil
Foto: Terje Haugen
Terningkast 3 FBI

Denne væska sliter vi med, den koster en formue og har dunderbrekkmiddel. Rundt null grader gjør den som alle andre deltagere i denne testen en helt grei jobb, og den skiller seg ikke nevneverdig fra de rimeligste variantene.

Ved kaldstarten følger den tradisjonelt mønster med ising, og i forhold til prisen forventer man langt mer. Den holder seg fint flytende ved den oppgitte temperaturen på –15 grader.

Literpris: kr. 16,25
Pris per kanne: kr. 65
Oppgitt frysepunkt: –15
Mengde: 4 liter
Butikk/kjede: Statoil

Spylervæske fra Shell

Spylervæske fra Shell
Foto: Terje Haugen
Terningkast 3 FBI

Her satser Shell på de praktiske posene som lett lar seg stuve vekk i bilen samtidig som den generer lite søppel etter bruk. Til daglig bruk gjør den en grei jobb, men den prøver seg også med et fint belegg på de kaldeste dagene og lukter relativ stramt.

Literpris: kr. 15
Pris per pose: kr. 45
Oppgitt frysepunkt: –15
Mengde: 3 liter
Butikk/kjede: Shell

Spylevæske fra Biltema

Spylevæske fra Biltema
Foto: Terje Haugen
Terningkast 2 FBI

Denne skal klare seg ned til 18 minus før det blir fare på ferde. Dermed skulle man få relativt mye kvalitet for pengene. På den andre siden iser den ned ruta like fort som de andre her lenge før det er rundt 10 minusgrader, og derfor burde denne ha blitt merket med et frysepunkt på –15 i stedet for –18 grader.

Dette var også den væska som klarte å tette igjen vindusspylermotoren i testbilen. Selve væska var imidlertid fint flytende ved –18 grader.

  • Literpris: kr. 8,23
  • Pris per kanne: kr. 32,90
  • Oppgitt frysepunkt: –18
  • Mengde: 4 liter
  • Butikk/kjede: Biltema

Se testen på Klikk.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)