Hopp til innhold

Test av DAB-radioer

Radio er den mest brukte kilden til nyheter og underholdning. Men brukervennlighet blir ofte prioritert foran lydkvalitet. Slik trenger det ikke være, viser denne testen.

Vita Audio R1

Vita Audio R1 vinner denne testen av 10 digitale bordradioer.

Det er ingen grunn lenger til at du skal godta skurr og støy fra radioen. Så lenge mottakerforholdene ikke er helt håpløse, skal en god radiomottaker levere klokkeklar lyd.

Den må også være enkel å bruke, og det skal ta sekunder, ikke minutter, å finne en radiokanal man vil høre på.

En liten bordradio koster ikke mange hundrelappene. Det å bytte ut en aldrende radio med en ny, har aldri vært billigere. Man skal bare huske på én ting: Velg en radio som også har DAB-mottaker.

Da er man sikret at den også kan brukes som mottaker i fremtiden. Hvilket betyr at man får et mye større tilbud av radiokanaler, og kan finne spesialprogrammer på DAB som ikke finnes på FM. Som jazzprogrammer, utenriksstoff, bare klassisk musikk 24 timer i døgnet, og så videre.

I denne testen har alle 10 bordradioene DAB-mottak i tillegg til tradisjonell FM-radiomottak. De fleste har også DAB+, en nyere DAB-standard hvor lydkomprimeringen er langt mer effektiv. Den gir teoretisk bedre lyd enn dagens DAB, men gir først og fremst plass til flere kanaler i DAB-nettet.

Hva skal man se etter?

Det er like mye et spørsmål om hva man skal høre etter. God lyd på tale, eller musikk. Sjekk at den har mulighet for de tilkoblingene du trenger. Hodetelefoner, ekstra høyttalere eller linjeutgang til anlegget.

Er den enkel å bruke? Kan alle stasjonene lagres i et minne? Kan den brukes med batterier er den også bærbar, og man kan ta den med i hagen, på stranda osv.

BEST I TEST: Vita Audio R1

Vita Audio R1

Skarpt fokusert: Vita Audio R1

Vita Audio R1 er liten og møbleringsvennlig, men spiller som om den var en gigant!

Med denne modellen får du mye sprekere lyd enn fra de fleste bordradioer. Lydbildet er ikke lite bredt som fra Argon-radioen.

Ikke har den samme bassfylde, men Vita-radioen lyder friskere, mer detaljert og fokusert. Bra på tale, gull på musikk. Og den har fin klangfylde tross et lite høyttalerelement, som i praksis høres ut som om det er dobbelt så stort.

Hvis man er ute etter en liten radio, bør dette være førstevalget. Og etter Lyd & Bildes mening, er R1 kanskje den eneste radioen som er minst like bra som Tivoli Audio PAL+.

BESTE KJØP: Scansonic Sky DAB+

Scansonic Sky DAB+

Reiseradioen: Scansonic Sky DAB+

Scansonic har bevist før at de kan radio. Denne skuffer heller ikke.

Lyden er bemerkelsesverdig bra. Det er ikke til å tro at Sky-radioen bare har ett høyttalerelement. Som ikke er mye større enn høyttalerelementet i Sangean-radioen.

For her låter alt bra. Tale er tydelig definert, det er til og med et snev av bass her, som gir musikken litt mer liv. Og diskanten! Den har tydelig diskant, noe som løfter vokaler og mange instrumenter godt frem i lydbildet.

En av testens beste, rett og slett. Og for de som trenger batteridrift, er dette radioen man skal ha. En vinner på alle måter.

5 POENG: Argon DABv3

Argon DABv3

Alt man trenger: Argon DABv3

Argon DABv3 er en enkel stereoradio med god lyd og enkel betjening.

Den er ikke mye større enn radioene fra Sandstrøm og Pinell, men har stereohøyttalere på fronten. Og ikke noe ekstra. Man får en enkel radio å betjene til en bra pris, med en litt for liten tegnrute og knapper med veldig liten skrift.

Som en av få i testen, har den en egen slumreknapp for vekkerklokken, på toppen. Radioen har direktevalg av forvalgte radiostasjoner, men ingen fjernkontroll. Likevel fremstår Argon-radioen som et av de bedre valgene i testen.

Grunnen til det er et stort, fyldig og relativt dynamisk lydbilde. Det spruter litt av musikken gjennom Argon-radioen, som lett fyller et rom med lyd. Bassen er mer enn brukbar for en bordradio, mellomtone er åpen og klar, med varm klang, og med to høyttalere lyder særlig musikk bedre her enn fra de fleste andre i testen.

Det er ikke like klart definert fokus eller markert diskant som fra Scansonics radio, men trenger man en bordradio og ikke en reiseradio, er dette kanskje det beste kjøpet blant de stasjonære radioene.

4 POENG: Pinell Supersound DAB

Pinell Supersound DAB

Billig og bra: Pinell Supersound DAB

Foto: Sindre Lundold

Testens rimeligste radio skuffer ingen. Bra lyd, enkel betjening og lav pris høres ut som en vinnerkombinasjon.

Man får slett ikke så verst lyd for pengene. Mye avhenger som alltid av mottaksforholdene og radiostasjonens lydtekniske sendeformat. For eksempel lyder musikk fra NRK P1 og P4 langt mer dynamisk og friskere enn The Voice på DAB.

Lydbildet er klart på de fleste radiokanaler, og det er bra med fylde i klangen, tross små høyttalere. Noe særlig med bass er det ikke, en Tivoli-radio vil gi deg varmere klang og mer dybde i lydbildet, men Pinells radio er et meget rimelig og bra alternativ til både Tivoli-radioer og de andre i denne testen.

Man hører tydelig dialoger og nyhetsopplesere. Det er på musikk at Pinells radio ikke når opp til de beste i testen.

4 POENG: Sony XDR-S16DBP

Sony XDR-S16DBP

Stilfull enkelhet: Sony XDR-S16DBP

Sonys radio er ikke bare pen å se på, den lyder fint også.

Lydkvaliteten er kompetent. Særlig på tale, men også på musikk. Så lenge det ikke blir for komplekst. Pop fungerer bedre enn klassiske symfonier. Og det er slett ikke håpløst med bass her heller. Noe som gir Sony-radioens klangbilde fin fylde.

Mellomtonen er godt fokusert med bra definert vokalgjengivelse, og det er mer enn et snev av diskant her, i motsetning til mange av de andre radioene som mangler alt unntatt mellomtone.

Sony-radioen - i all sin enkelhet - er et godt valg som bordradio.

4 POENG: Roberts Revival RD60

Roberts Revival RD60

Retroradio: Roberts Revival RD60

Med vinyltrekk og forgylte detaljer ser Roberts-radioen ut som den er fra en svunnen tid.

Musikk klinger varmt og låter fyldig. Behagelig kan man også si. Ikke slik at det er mer eller bedre bass enn hos de beste radioene i testen, men klangbalansen er av det slaget som gjør musikk litt ekstra kulørt å lytte til. På en positiv måte.

Det skorter på bass og diskant, mens mellomtonen er både tydelig definert og ikke fullt så grovkornet som fra mange av de andre radioene.

Roberts Revival er et velkomment alternativ i radiojungelen, men sjekk om den også støtter DAB+ før du kjøper!

4 POENG: Revo K2

Revo K2

Luksusradio: Revo K2

Stilren design og et vell av funksjoner til tross, Revos lekre radio misser på målstreken.

Den spiller ikke så verst, men til den høye prisen forventer man lydkvalitet i toppklassen. Dessverre er det ikke mer enn jevnt bra på det meste av musikk, aldri strålende, og på grensen til kjedelig. For det mangler dynamikk, fokus og klangfylde. Noe en Geneva-radio med dokking har mengder av, bare for sammenligningens skyld.

Med en iPhone tilkoblet er K2 på sitt beste. Da er lydkvaliteten friskere, og alt lyder mer åpent. Hvilket leder mistanken for den middelmådige ytelsen på radio, til FM/DAB-kretsen i K2. Forsterkerne og høyttalerne er i følge Revo påkostet nok, så skurken er kanskje gjemt i lydprosesseringen. Det burde Revo gjøre noe med, i hvert fall til denne prisen.

  • Vurdering (1-6): 4 poeng
  • FM/DAB/DAB+/Wi-Fi
  • Pris 4290 kroner
  • PLUSS: Lekker design. Mange funksjoner. Nydelig kvalitet.
  • MINUS: Skuffende slapp lyd til prisen. Kjip fjernkontroll. Høy pris.
  • Les hele testen av Revo K2 på Lyd & Bilde.

3 POENG: Sangean DCR-200

Sangean DCR-200

Faller igjennom: Sangean DCR-200

Den lille radioen fra Sangean, ser strøken ut, men er ikke noe særlig på musikk.


På undersiden sitter et lite høyttalerelement vendt over en liten spredelinse. Den fungerer greit til tale, og gjør nyhetsopplesere og tale godt definert. Uten at det er den helt store klarheten i lyden.

På musikk faller den helt igjennom. At det ikke finnes bass i noe så lite er for så vidt greit, men her lyder musikk – all musikk – grovkornet og tannløst.

Vokaler lyder hult, instrumenter er diffust definert, og det finnes ikke diskant. Overhodet. Da er Sangeans litt større modell, DPR-17, et mye bedre valg.

3 POENG: Sandstrøm S2 DAB B11E

Sandstrøm S2 DAB B11E

Mye radio for pengene: Sandstrøm S2 DAB B11E

Denne radioen er rene Columbi-egget. Det er nesten ingen ting den ikke kan. Men lydkvaliteten er ikke like påkostet som utstyrslisten er lang.

Selv etter å ha forsøkt alle equalizerinnstillingene, er lydkvaliteten bare på det jevne. Med høyttalerne plassert på kortsidene, blir lydbildet mer diffust enn stort. Som sikkert har vært tanken.

Lydbildet er alt for grumsete til at det er noe hyggelig å høre på musikk, og det er fint lite fokus i lyden. Tale fungerer fordi det ikke er noen "forstyrrende" instrumenter i lydbildet. Men musikk lyder hult og tamt. Kjedelig om man vil.

Det er likevel ikke til å komme fra at man får mye for pengene her. Bortsett fra lydkvalitet i noen særlig grad.

3 POENG: Grundig Cosmopolit 3F+ WEB iP

Grundig Cosmopolit 3F+ WEB iP

Moderne tradisjonalist: Grundig Cosmopolit 3F+ WEB iP

Foto: Nureg

Grundig har en lang tradisjon for kvalitetsradioer, men dette kommer ikke så godt frem på Cosmopolit-modellen.

Grundig-radioen låter spinkelt og tamt. Bass finnes ikke, ikke en gang juksebass, men mellomtonen er relativt klar og tydelig definert. Dessverre hjelper det ikke å bytte fra radio til iPod. Lydkvaliteten blir ikke noe bedre.

Sammenlignet med Sandstrøm-radioen er imidlertid lydbildet mye bedre fokusert, men akk så mye spinklere. Skuffende med tanke på at Grundig har en anerkjent rekke av kvalitetsradioer bak seg. Denne holder ikke mål i dette selskapet.

LES 0GSÅ:

De beste DAB-radioene

DAB-info fra NRK

DAB-dekning i Norge

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)