Hopp til innhold

Test av madrasser

Det er viktig å prøveligge de ulike madrassene!Foto: NRK/FBI

Tror du at en madrass til 18 000 kroner er bedre å ligge på enn en til 1600 kroner?Da bør du ta en titt på denne testen. Det kan være MYE penger å spare dersom du er litt bevisst når du velger!

LES HELE TESTEN HER

Det fins mange senger å velge i, men felles for alle er at de også skal ha en madrass! Ofte henger senga og madrassen sammen, men det behøver ikke å være slik!

De fleste senger kan ta de fleste madrasser, og de fleste madrasser kan ta de fleste overmadrasser. Ved å bruke de kombinasjonsmulighetene som eksisterer, kan du lett slå sammen eller kombinere den senga du liker med den madrassen som passer!

Forskjell på folk og madrasser

Det er vekt og kroppsfasong som avgjør hva som er riktig madrass for deg.

Ektefeller med forskjellig kroppsvekt vil høyst sannsynlig komme best ut av det dersom man velger forskjellig madrass. Fordi madrasser fins i forskjellig materiale og med ulik hardhet.

Hver av sidene på en og samme madrass kan ha ulik hardhet. Til og med de ulike endene av en og samme madrass kan være ulike. Dette betyr at du kan få fire madrasser i en, noe som gir deg flere muligheter over tid, som for eksempel i forbindelse med graviditet, eller perioder med ryggplager.

I tillegg finnes det madrasser som er inndelt i soner slik at hardheten varierer avhengig av hvor på madrassen trykket blir lagt.

Rundt entredel av livet tilbringes i sengen, og da er det viktig at madressen er god...som f. eks. å hoppe i! Foto: NRK/FBI

Viktig å prøve

Prøveligg de ulike madrassene, det er sjelden at butikkselgerne har noe i mot det, tvert imot. Men husk at det tar flere uker før kroppen din har funnet ut om du har valgt akkurat den riktige madrassen.

En kort prøveligging i butikken gir dermed ikke et korrekt inntrykk. Sjekk om det fins mulighet for hjemlån over en viss tid. Det fins faktisk butikker som tilbyr dette.

Tilsvarer høy pris også høy komfort?

Det handler egentlig om trykkavlastning på de «riktige» delene av kroppen din. Selv om du lett kan finne senger og madrasser i 50 000 kroners klassen, betyr ikke denne prisen at du får en bedre søvnopplevelse.

Mange senge- og madrassleverandører satser mye på å tilby et konsept der akkurat deres produkt markedsføres som det beste på markedet. Problemet er at selv om prisen er høy er det ikke sikkert at din rygg vil trives i akkurat den senga.

Ha litt is i magen når du velger og vær ærlig mot deg selv:

Er det madrass og liggekomfort som er viktigst, eller er du i ferd med å falle for en «markedsføringshype»?

Velger du feil, kan forskjellen fort utgjøre flere titusener kroner!

Testen avslører

Forbrukerrapporten har funnet frem til at god liggekomfort er uavhengig av om det heter:

Løs madrass

Rammemadrass

Kontinentalseng

Det fins selvfølgelig både gode og dårlige varianter av de fleste typene. Litt interessant er at noen av de absolutt dyreste og hardest markedsførte merkene kommer ut med flere spørsmålstegn.

Som for eksempel at:

– Tempurmadrassene kommer dårlig ut da de gir liten mulighet for lufting, både av selve madrassen, og den personen som ligger på madrassen. I tillegg beveger man seg så lite på en slik madrass at man kan risikere å stivne mer enn nødvendig.

– Dux 1001 metallramme viser seg å ruste over tid.

– Madrasser med soneinndeling oppgis som både meningsløst og lite hensiktsmessig.

De viktigste rådene

Velg madrass etter din kroppsvekt.

Prøveligg madrassen i butikken for å få et førsteinntrykk.

Ikke velg myk madrass dersom du svetter mye.

Unngå Tempurmadrass med mindre det fins medisinske behov som for eksempel ryggproblemer.

Ikke bruk sengeteppe til daglig. Det hindrer lufting og fremmer vekst av mikroorganismer.

Legg merke til at verken vannsenger eller motoriserte senger er med i denne testen. Disse typene og spesielle løsninger kan være interessante å utforske på egenhånd!

(Tester i samarbeid med Forbrukerraporten)

Lyd og video

Lenker

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)