Hopp til innhold

Test av lesebrett

Lesebrettene har fått ny aktualitet med lanseringen av Apples iPad. Men kan de erstatte bøker, magasiner og aviser? Vi har tatt en kikk på noen av dem.

Amazon Kindle DX

Amazon Kindle DX

Lesebrettene har vært med oss i flere år allerede. Selv om mange teknologer og dingsefreaker synes dette er aldeles glimrende som konsept, må de fleste av oss innrømme at det ikke er et altfor godt produkt.

Det har ikke vært det frem til nå, vil vel være en mer riktig betegnelse. For bare i løpet av det siste året har kvaliteten på disse lesebrettene blitt vesentlig bedre, og kvaliteten på bildet du må forholde deg til er kraftig forbedret.

Vi leser ikke nettpublisering på samme måte som vi leser papir. Her vil nok lesebrettene komme til å spille en stor rolle fremover. Først og fremst fordi disse enhetene passer denne typen lesing svært godt.

Det å lese en artikkel eller en eller annen form for begrenset publikasjon på nettet er praktisk og fornuftig. Å lese en bok er en ganske annen affære.

Papirbøker og e-bøker

Særlig med lanseringen av Amazons Kindle skjøt elektronisk publisering og lesing av bøker skikkelig fart. Selv om denne ikke selges i Norge ennå, er det fullt mulig å bestille den fra utlandet, og det har ganske mange gjort.

Nå er ikke Kindle alene på dette markedet. Det finnes mange flere enheter på markedet, også her til lands. Likevel ser det ikke ut til at dette markedet øker voldsomt, og populariteten for den elektroniske boken lar vente på seg.

Mye av dette henger nok sammen med tradisjon. Vi har et nært forhold til boken.

Vi har sett på et lite utvalg elektroniske lesebrett. Og selv om det ikke finnes noen testenheter av Apples iPad ennå, har vi sett litt på hva den har å tilby også.

ANDRE TESTER:

Apple iPad

Ipad

Apple iPad

Foto: Kimberly White / Scanpix/Reuters

Først noen betraktninger om iPad. Som vi altså ikke har fått testet ennå, men som vi vet ganske mye om. Den er blitt lansert som ganske mye, og er også ganske mye.

iPad skiller seg fra de rene lesebrettene ved at den på mange måter fungerer som en datamaskin. Dette betyr at den ikke er låst til kun lesing av bøker.

Dette er på mange måter en fordel, men vi er ganske spente på hvordan skjermen vil være å lese bøker på i forhold til det elektroniske blekket som de to andre benytter.

Det er på ingen måte gitt at kvaliteten vil være på samme nivå. Vi skal her konsentrere oss om lesebrettegenskapene.

Åpen standard

Fordelen med iPad er at den støtter den åpne standarden e-pub, som også den norske bokbransjen bruker.

Du kommer til å måtte gifte deg med iTunes for å kunne bruke den. Dette er det både fordeler og ulemper ved. På den ene siden er du sikret et ganske stort utvalg, og på den andre siden er det Apple som bestemmer hva det skal være.

Apple har per i dag inngått avtaler med mange av de store forlagshusene i USA, men det er foreløpig ikke inngått noen avtaler med norske forlagshus.

Vi har snakket med en del av de norske forlagene, og foreløpig er det ingen som vil si noe om planer i forhold til Apple. Det virker som om de sitter avventende på gjerdet forløpig.

Uten norske bøker?

Hva den avventende holdningen i den norske forlagsbransjen skal bety, er noe tidlig å si. Men hvis vi forutsetter at iPad kommer på det norske markedet rundt sommeren, kan dette tyde på at det blir uten norske bøker.

Det kan faktisk bli så ille at det blir uten tilgang på bøker i det hele tatt. Det vil være sørgelig, men dette har Apple gjort på det norske markedet tidligere. Mens brukere av iTunes i USA har tilgang på både tv-serier og filmleie, er norske brukere utestengt fra disse tjenestene.

Hvis det ender som vi frykter, kommer det samme til å skje med elektroniske bøker, aviser og magasiner. Hvor lenge det eventuelt kommer til å gå før vi får tilgang til dette, er usikkert. Tv-serier og filmleie har vært sperret for norske bruker i svært lang tid, og det er vel ingen grunn til å anta at bøker skal gå så mye fortere.

Enkel manøvrering

Selve enheten er på størrelse med Kindle DX, og har en LCD-skjerm med LED-baklys på 9,7 tommer. Hvordan dette vil bli i forhold til elektronisk blekk gjenstår å se. På den positive siden er det en trykkfølsom multi-touch-skjerm, og det kan gi enorme forbedringer i brukeropplevelsen. Manøvrering blir blant annet mye enklere.

Vektmessig bli den noe tyngre enn Kindle DX, og skal du ha 3G i tillegg til trådløst nett blir den enda litt tyngre, 0,73 kilo for å være nøyaktig.

Batterilevetiden kommer til å være vesentlig mindre enn de rene bokleserne. Apple selv stipulerer den til 10 timer, men det skulle ikke overraske oss om dette blir noe mindre i praksis.

Konklusjon

At en så stor aktør som Apple kaster seg inn på bokmarkedet, kan bare være positivt for utbredelsen av elektroniske bøker.

Om vi får e-bøker fra Apple i Norge er beklageligvis helt i det blå, men vi kan jo håpe at man anser dette som en så viktig del av enheten at det blir lagt såpass store ressurser i det at også Norge kommer med på lasset.

Uansett er dette en interessant enhet som det skal bli svært spennende å gjøre en skikkelig test av. Ikke bare for bøker, men også film, bilder og musikk. Aviser og magasiner kan også bli en spennende mulighet på denne enheten.

  • Skjerm: 9,7 tommer trykkfølsom LCD
  • Oppløsning: 1024 x 768 punkter
  • Vekt 0,68 - 0,73 kg avhengig av konfigurering
  • Pris: usikker
  • Samlet vurdering: ennå ikke testet

LES OGSÅ:

Amazon Kindle DX

Amazon Kindle DX

Amazon Kindle DX

Foto: Spencer Platt/Getty Images / Scanpix/AFP

Den umiddelbare reaksjonen på Amazon Kindle er at den er stor. Med en nesten 10 tommers skjerm får du en behagelig leseflate. Men da er den såpass stor at du ikke får plass til den i en lomme.

Jeg skulle gjerne sett at jeg fikk plass til den på innerlommen, men nå har jeg også prøvd en iPhone-applikasjon fra Kindle som etter min mening er helt ubrukelig å lese bøker på. Det blir altfor lite, så på denne måten er nok denne størrelsen å foretrekke.

Kun engelsk

Foreløpig er det kun engelsk innhold som kan skaffes til denne enheten. Dette kjøper du greit over nettet og prosessen er helt problemfri. Lagringspotensialet er enormt, og ifølge Amazon selv skal den kunne lagre 3500 bøker.

Det er vel mer enn de aller fleste leser, så det faktum at den ikke har mulighet for minnekort er vel et minimalt problem. Fordelen med den er at du selv kan velge om du ønsker å lese på høykant eller lese med enheten i landskapsformat.

Også aviser og magasiner kan konsumeres, men også dette bare på engelsk foreløpig. Kindle har sitt eget format, noe som kan bli et problem for dem i fremtiden.

Apple er kanskje ikke den største produsenten i verden, men når selskapet går for e-pub-standarden er det mye som tyder på at dette kan bli det bærende formatet for e-bøker i fremtiden.

Bra, men dyr

Dette er en glimrende elektronisk leser. Den er nok i dyreste laget til å bli et masseprodukt, og bruksområdet er låst til lesing i motsetning til Apples iPad. Om dette er en fordel eller ulempe, vil fremtidige tester av iPad vise.

Det er sørgelig at vi ikke kan kjøpe norske bøker på denne enheten, og det begrenser den ganske vesentlig. Det norske bokmarkedet er tross alt ganske vesentlig, i alle fall for oss nordmenn. Det samme gjelder for aviser og magasiner.

  • Pluss: Stor og meget god skjerm. Trådløst nett. Godt batteri. God lagringskapasitet.
  • Minus: Kun engelsk innhold. Proprietært format. Skjør og lett å skade. Dyr.
  • Skjerm: 9,7 tommer
  • Pris: 2900 kroner pluss avgifter
  • Samlet vurdering: 4 poeng av 6 mulige.

LES OGSÅ: Tablets bør bli standard i skolene.

Cybook Deluxe

CybookDeluxe

Cybook Deluxe

Foto: Bookeen

Denne enheten forhandles av det norske nettstedet Digitalbok.no, og er langt fra noen billig enhet. Nå finnes det billigere varianter fra samme leverandør, så hvis budsjettet er stramt bør du kanskje ta en kikk på disse.

Denne enheten er mindre enn Kindle DX, på størrelse med den opprinnelige Kindle med sin 6 tommer store skjerm. Fordelen med Cybook er at den leveres i en skinnholder som er med på å beskytte enheten. Dette kommer godt med fordi enheten er like utsatt for skader som Kindle DX.

På den positive siden veier den ikke mer enn 145 gram, som er vesentlig mindre enn Kindle DX og derfor mye lettere å dra med seg. Vi synes ikke størrelsen er en ulempe så lenge du leser bøker, men når det gjelder andre dokumenter fungerer Kindle bedre.

Lesbarheten er på samme nivå som Kindle, men kanskje ikke med helt den samme kvaliteten. Det er imidlertid ikke mye som skiller.

Norske bøker

Den store fordelen med denne enheten er at man kan få norsk innhold. Det er et rimelig godt utvalg av bøker på Digitalbok.no, både på norsk og engelsk, og man kan vel forvente at dette blir bedre. Det er et stykke igjen før man kommer i nærheten av utvalget i en tradisjonell bokhandel, men det ligger vel i sakens natur foreløpig.

Cybook støtter ikke trådløse nettverk i noen varianter. På dette området er Kindle et soleklart førstevalg.

Lagringskapasiteten er slik at du kan få med deg noen hundre bøker, så på dette området er det ingen vesentlig begrensning. Problemet oppstår ved at du ikke kan impulshandle bøker, og det er litt synd.

Batterikapasiteten er ikke like god som på Kindle, men du kommer ganske langt med det denne enheten tilbyr. Med svært aktiv lesing klarer den fint noen dager med bruk, men da er det også på tide å finne frem laderen.

Knapper

Heller ikke denne enheten støtter trykkfølsom skjerm. Dermed er du avhengig av knappene for å manøvre rundt. Ikke optimalt, men det samme gjelder for Kindle.

Den husker hvor du ga opp forrige gang du brukte den, så det er ikke noe problem, men skal du bla mange sider av gangen, slik du gjerne gjør med faglitteratur, blir dette svært tungvint.

Kort sagt en ganske grei enhet, men vi ville nok foretrekke Kindle DX.

  • Pluss: Liten og grei. Lav vekt. Norske bøker. Futteral som beskytter skjermen.
  • Minus: Dyr. Ikke trådløst nett.
  • Skjerm: 6 tommer
  • Pris: 3599 kroner
  • Samlet vurdering: 3 poeng av 6 mulige.

Les hele testen hos Lyd og Bilde her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)