NRK Meny
Normal

Test av Googles nye mobil

Foreløpig kan du bare drømme om Googles nye telefon Nexus One. Men vi har testet et eksemplar av telefonen importert fra over dammen.

Google Nexus One

Solid men ikke helt perfekt: Google Nexus One

Google Nexus One er en av de mest omtalte telefonene om dagen. Selv om den ikke er kommet til Norge ennå, fikk vi fingrene i et eksemplar direkte fra USA.

Dette er den første telefonen som kjører Android versjon 2.1, noe som gjør at den skiller seg en del fra de Android-telefonene vi har sett fra andre produsenter og en del av dem som kommer.

Sony Ericsson X10 som kommer i slutten av mars vil kjøre Android 1.6, men den skal være mulig å oppgradere til 2.1. Det er imidlertid såpass mye Sony Ericsson i selve brukergrensesnittet at det vil nok dra litt utpå seinvåren/sommeren før vi ser en oppgradering fra deres side.

God bildehåndtering

I versjon 2.1 er det en del nytt, men først og fremst er det oppretting av ting som ikke fungerte så godt i versjon 1.6. Det er gjort betydelige ting med bildehåndteringen, som nå fremstår som noe av det bedre på markedet. I tillegg har mediafunksjonene generelt blitt sterkt forbedret.

På bildesiden er det et 5-megapikselkamera som gjelder. Selv om dette er betydelig mindre enn mange andre på markedet, fungerer det overraksende godt.

Også bruk av video fungerer ganske bra. En ting som vil irritere mange er bruk av MMS med dette kameraet. Telefonen konverterer stillbilder helt uproblematisk til MMS-format og sender disse. Når det gjelder video derimot, må du velge MMS som format før du begynner å filme. Dette gjør det unødvendig tungvint å bruke den til dette formålet.

LES OGSÅ:

Permanent Facebook

Nexus One er koblet permanent opp mot Facebook. Dette gjelder også Google. Du setter opp dette når du tar i bruk telefonen første gang, og deretter synkroniseres den både med Facebook og Google kontinuerlig. Benytter du Googles kalender vil også denne ”synkes” automatisk.

Det som skuffer litt med denne telefonen er nettleseren. At Google ikke har lagt mer energi i å lage en nettleser med litt mer sprut i, er ganske merkelig spør du oss. Den når ikke iPhones Safari til anklene engang.

Når det gjelder tilpasning til norsk, er dette et uavklart spørsmål. I og med at telefonene skal støtte stemmestyring, er det viktig at den også støtter norsk. Det vil blant annet være mulig å søke på Google bare ved hjelp av stemmen.

Per i dag fungerer dette kun på engelsk. Det er også bare å håpe på at tastaturet vil støtte de skandinaviske tegnene når den ankommer det norske markedet.

Svakt batteri

Batteriet ser ut til å være en av telefonens store svakheter. Det går fort nedover med batterimåleren hvis du bruker både WLAN og bluetooth. Dette betyr at du på samme måte som med iPhone vil måtte ha et nært forhold til strømadapteren din. En gang i døgnet bør den nok lades hvis du bruker den veldig aktivt.

Likevel ser dette ut som en meget solid telefon, som – når den en gang kommer i norske butikker til sommeren – nok kommer til å sette sitt preg på markedet.

  • Pluss: Kamera. Internett. Brukergrensesnitt.
  • Minus: Svakt batteri. Ingen radio.
  • Vekt: 130 gram
  • Pris: rundt 5000 kroner.
  • Samlet vurdering: 4 poeng av 6 mulige.

Se hele testen hos Lyd og Bilde her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.