Det som ligger på tallerkenen er det som avgjør akevittvalget, i følge Hallvor Heuch, destillatør hos Arcus og akevittkjenner. Og da snakker vi ikke bare om hovedretten man velger, men også tilbehøret.
I vår smakstest serverte kokken rødkål til ribba. Hadde han valgt surkål, ville antagelig en annen akevitt gått av med seieren.
Les mer om akevitt og smak her:
Testen
I vår smakstest valgte vi kun norske akevitter. Vi valgte ut blant Vinmonopolets 15 mest solgte og tok i tillegg med et ”wild card” fra midt på lista.
Disse akevittene var med i første runde:
Gilde Juleakevitt 2006
Gammel Opland
Løiten Linie
Løitens Sommer Akevitt
Gammel Reserve
Løiten ***
Løiten Export
Lysholm Linie
Simers Tafel
Fru Lysholm Aquavit
Gilde Taffel
Lysholm Throndhjemsaquavit
Som ”wild card” ble valgt
Mesan Skjøt.
Det ble det servert ribbe som hovedrett. Dette fordi denne retten er å finne på 60 prosent av de norske julebord. Med på tallerkenen fulgte medisterkake og sosisserpølse. Tilbehøret var Ringerikspotet, en fløtesaus laget på skyen fra ribba, rødkål pluss en søtsmak som var laget av en sukkerlake med svisker og små epleterninger.
Smakspanelet visste hva retten besto av, men selve smakingen var en blindtest.
Alle smakte først på samtlige akevitter, - uten mat, - for på denne måten å velge ut fire som skulle følge med inn til maten.
Dette er de fire som enstemmig ble med inn til måltidet, - og den enstemmige rekkefølgen da panelet rangerte dem innbyrdes:
Nr. 1 Lysholm Throndhjemsaquavit
Nr. 2 Løiten Linie
Nr. 3 Gilde Juleakevitt 2006
Nr. 4 Gammel Reserve