NRK Meny

Test av akevitt

Hvilken akevitt passer best til julematen? Se vår test!

Akevitt
Foto: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

 

 

Julemiddag
Foto: NRK

Det som ligger på tallerkenen er det som avgjør akevittvalget, i følge Hallvor Heuch, destillatør hos Arcus og akevittkjenner. Og da snakker  vi ikke bare om hovedretten man velger, men også tilbehøret.

 I vår smakstest serverte kokken rødkål til ribba. Hadde han valgt surkål, ville antagelig en annen akevitt gått av med seieren.

Les mer om akevitt og smak her: Nasjonalbrennevinet

Testen

I vår smakstest valgte vi kun norske akevitter. Vi valgte ut blant Vinmonopolets 15 mest solgte og tok i tillegg med et ”wild card” fra midt på lista.

Disse akevittene var med i første runde:

Gilde Juleakevitt 2006

Gammel Opland

Løiten Linie

Løitens Sommer Akevitt

Gammel Reserve

Løiten ***

Løiten Export

Lysholm Linie

Simers Tafel

Fru Lysholm Aquavit

Gilde Taffel

Lysholm Throndhjemsaquavit

Som ”wild card” ble valgt

Mesan Skjøt.

Det ble det servert ribbe som hovedrett. Dette fordi denne retten er å finne på 60 prosent av de norske julebord. Med på tallerkenen fulgte medisterkake og sosisserpølse. Tilbehøret var Ringerikspotet, en fløtesaus laget på skyen fra ribba, rødkål pluss en søtsmak som var laget av en sukkerlake med svisker og små epleterninger.

Smakspanelet visste hva retten besto av, men selve smakingen var en blindtest.

Alle smakte først på samtlige akevitter, - uten mat, - for på denne måten å velge ut fire som skulle følge med inn til maten.

Akevittest
Foto: NRK

 

Dette er de fire som enstemmig ble med inn til måltidet, - og den enstemmige rekkefølgen da panelet rangerte dem innbyrdes:

Nr. 1 Lysholm Throndhjemsaquavit

Nr. 2 Løiten Linie

Nr. 3 Gilde Juleakevitt 2006

Nr. 4 Gammel Reserve

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.