Foto Silje Østmoe
— Du må ha noe elementærkunnskap om kosthold og ernæring for å bli en sunn vegetarianer. Men har du først denne kunnskapen og vet å bruke den, så kan du lage et kosthold som er langt sunnere enn et vanlig norsk kosthold.
Det sier professor og seniorforsker Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet, som både advarer og oppmuntrer vegetarianere.
Hvorfor vegetarianer?
Vegetarianerne utgjør 1-2 prosent av befolkningen i Norge. Hovedgrunnen til at folk blir vegetarianere er av hensyn til dyrenes velferd. Noen peker også på hvor ressurskrevende det er å produsere kjøtt. De ønsker å leve mer i pakt med det som er miljømessig forsvarlig.
Det er mange flere kvinner enn menn som er vegetarianere. Det kan se ut som om kvinner lettere klarer å omsette sine idealer til praksis enn menn. De er mer handlekraftige.
Etter mange skandaler innen dyrevernet i Europa, viser imidlertid en fersk undersøkelse fra SIFO i april 2005 at tilliten til kjøttbransjen øker igjen. Kjøttforbruket stiger og kvinnene begynner å få samme spisemønster som menn.
«Puddingvegetarianere»
Det er mange slags vegetarianere. Hvis du ikke bryr deg så veldig om kosthold, men bare kutter ut kjøtt og fisk, og sitter igjen med puddinger, paier, pasta og sjokolade, ja, så er du en vegetarianer. Men du er ikke en særlig sunn vegetarianer.
— Da får man ofte det jeg kaller en «puddingvegetarianer». En overvektig, usunn person med dårlig helseprognose, sier Meltzer.
Én gruppe vegetarianere kutter også ut egg, melk og melkeprodukter. De kalles veganere og risikerer å få alvorlige mangelsykdommer.
— Det kan gå ille hvis de ikke vet hva de gjør. I vegankosten vil det være problemer med å få nok proteiner, i tillegg til en del vitaminer og mineraler, sier Meltzer.
Sunne vegetarianere
Hva skal man så tenke på hvis man vil leve et sunt liv som vegetarianer?
— Husk på det grove og husk på det grønne. Ta en titt i kjøkkenskapet. Sjekk at du har et lager av helkornprodukter, upolert ris, et godt utvalg av belgprodukter, nøtter og frø. Du bør også ha vegetabilske oljer og tørkede eller friske krydderplanter. Det er krydderet som er hemmeligheten ved et variert og velsmakende vegetarkosthold, mener Meltzer.
En vegetarkost kan faktisk bli svært sunn, sunnere enn et gjennomsnittlig norsk kosthold. Den vil gjøre deg lettere. Du reduserer sjansene for hjerte- og karsykdommer og du vil få mindre mage- og tarmproblemer.
Professor og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer, forklarer at mange nordmenn vil ha glede av å sette av en eller to ukedager med vegetarkost på menyen.
Det kan hende du får for lite vitamin D. Men dette solskinnsvitaminet kan du få ved å være utendørs eller gjennom en daglig skje med tran.
Vegetarianer på deltid
For å oppnå helsegevinstene av en vegetarkost behøver du ikke å være en heltidsvegetarianer.
- Jeg tror veldig mange nordmenn vil ha glede av å sette av en eller to ukedager der vegetarkost står på menyen. Det er en utfordring å lære og bruke belgvekster, korn og grønnsaker på en annen måte som hovedingredienser i måltidet i stedet for som tilbehør, sier Meltzer.