NRK Meny
Normal

For deg som er litt lat

Hosta er en staude som kan stå på samme plass i årevis uten noe særlig stell. Den blir flottere for hvert år som går, og danner tette store tuer.

Hosta

Hosta er en populær plante i hagen fordi den trives så godt i skyggen, er lettstelt og har så vakre blader.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Hosta, eller bladlilje som den også kalles, er en flott plante som mange samler på. Det finnes rundt et par tusen ulike arter så det er om å gjøre å ha god plass!

Blader i flere farger

Det er bladene som er årsaken til at så mange velger å ha hosta i hagen. Fargene går fra grønt, til blågrønt og gulgrønt, med stripete og brokete blader. Det er store variasjoner i utseende, og det kommer stadig nye utgaver på markedet. Bladverket er tett og frodig, og kan holde selv skvallerkålen unna. Blomstene er liljeaktige, og som regel i sarte blåfarger.

Hosta
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Trives i skyggen

Det er som regel skyggebedene som er utfordringen i hagen. Det er vanskelig å finne blomster som trives godt i lite sol. Fordi hosta finnes i så mange variasjoner er de godt egnet til å gjøre skyggebedet variert og frodig. De fleste artene trives best i skygge, men de klarer seg også godt i sol. For å få variasjon er det fint å plante inn andre stauder som f.eks dagliljer, bregner, småhjerte og storkenebb.

Gode plantetips

Hosta kan plantes hele sesongen, fra vår til høst, men bør plantes tett fordi den ikke vokser så fort. Hosta liker litt leire, men den trives godt i all jord som holder på fuktigheten. Den liker ikke å bli stående i vann. Ved planting er det fint å blande litt kompost inn i jorda.

Elsket av snilene

Snilene er dessverre veldig glade hosta, og kan gjøre stor skade på bladene. Er snilene et problem i hagen er det best å satse på de store sortene med høye lange stilker.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.