Hopp til innhold

Spysjuke på vei - slik unngår du smitte

Like vanlig som juletradisjonene kommer noroviruset hver vinter. Det fører til utbrudd av oppkast og diare. Slik unngår du å bli syk.

Oppkast nå igjen

Ofrer du igjen til porselensguden på do? Da kan du ha blitt rammet av noroviruset, som fører til oppkast og diare.

Foto: Colourbox

Noroviruset er et virus som gir en mage-tarminfeksjon som vi ofte kaller omgangssyke.

- Det er hovedsakelig en vintersykdom, opplyser Tone Bruun, lege ved Folkehelseinstituttet. De har sett en liten oppgang spredt utover landet.

Smitter lett

Viruset trives best om vinteren, og det er helt vanlig at disse utbruddene med oppkast og diaré kommer på denne tiden – hvert år. For å forebygge mot smitte finnes det enkle forhåndsregler.

Smitten spres via avføring og oppkast, og viruset sprer seg raskt ved dårlig håndvask. Det er derfor lett å bli smittet av noroviruset fra dørhåndtak, toalett og ved direkte kontakt med syke personer. Matvarer kan og være forurenset av norovirus.

- Det tar vanligvis fra 12 til 48 timer fra man blir smittet til man får sykdommen, sier Tone Bruun.

LES OGSÅ: Frukt kan være vannet med avføring

Vask hendene godt

- Noroviruset er veldig smittsomt. Det smitter ved direkte og indirekte kontakt med oppkast og avføring. Man er mest smittsom mens man har oppkast og diaré, men man kan være smittsom et par dager etter at symptomene har gitt seg, opplyser Tone Bruun.

- Vask hendene godt før du fører hendene opp til ansiktet, råder Tone Bruun. Ikke bruk samme håndkle på badet hvis noen i familien blir smittet.

-Det er viktig at voksne passer på barnas håndvask, spesielt at de vasker hendene godt etter toalettbesøk og før maten.

Hold deg hjemme

- Utbruddene kommer gjerne i barnehagen eller på sykehjem hvor man har tett kontakt. Det er viktig å holde barna hjemme når de er syke. Syke barn skal sendes hjem fra barnehagen og holdes hjemme helst til de har vært symptomfri i et par dager, opplyser Tone Bruun.

LES OGSÅ: Diaré-epidemi i barnehagene

- Typiske symptomer kan være uvelfølelse, oppkast, diare, feber og muskelverk.

- Blir du syk bør du holde deg hjemme. Det er en ubehagelig sykdom, men vanligvis helt ufarlig, sier Tone Bruun. Hun råder folk til å holde seg hjemme til symptomene er over.

Drikk nok væske

- Det er viktig å få i seg nok drikke, opplyser Anne Kathrine Nore, avdelingsoverlege ved Allmennlegevakten.

- Pass på å drikke små slurker og gjenopprett væskebalansen.
Vi anbefaler klare væsker, som vann, tynn te og Farris, sier hun.

- Det første døgnet er det ikke så farlig med mat, bare pass på å få i deg nok væske, sier hun.

- Dette gjelder spesielt for barn og eldre. For små barn anbefaler vi å gi Farris og eplejuice, slik at de får i seg salt og mineraler. Husk å vispe ut boblene fra Farrisen først. Morsmelk er bra for spebarn, og man kan fortsette å amme.

- For eldre er det viktig at man får i seg små slurker med vann jevnlig, sier Anne Kathrine Nore.

De fleste klarer seg bra. Dette er en rask infeksjon som går over 1-2 dager, men man er gjerne smittebærer et par dager etter utbrudd. Viruset trives godt på håndtak, så vær nøye med håndvasken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)