Hopp til innhold

Søtpotet og vanlig potet omtrent like sunne

Søtpotet dukker stadig opp i nye bloggoppskrifter og på hippe menyer om dagen. Men er søtpotet så mye sunnere enn den gamle, gode pottita?

Poteter

Fornøyde knoller – de er omtrent like sunne begge to! Søtpoteten til høyre.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Nei, søtpotet og vanlig potet er så pass like ernæringsmessig at smak og pris vil avgjøre hva man velger, sier Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.

Næringsstoffinnholdet i vanlig lagringspotet kokt med skall, og søtpotet kokt med skall, er omtrent det samme. Ifølge Matvaretabellen inneholder poteten 80 kilokalorier per 100 gram, mens søtpotet inneholder 82 kalorier.

– De er meget like. Det er mer vitamin A i søtpotet, men det er et vitamin vi får fra mange kilder i norsk kosthold. For øvrig er det kun små variasjoner i vitamininnholdet mellom de to potettypene, forteller ernæringsprofessoren.

søtpotet

Når du deler opp søtpotet og vanlig potet, ser du tydelig forskjell på dem.

Foto: Maria Elsness / NRK

Erstatter ikke poteten ernæringsmessing

Det er videre flere forskjeller på næringsinnholdet i de to potettypene, men ingenting som tilsier at den ene er mye mer sunn enn den andre (se tabellen under):

Næringsinnhold per 100 gram potet og søtpotet

Kcal

Fett

Karbohydrater

Fiber

Protein

Søtpotet, kokt med skall

82

0,2 g

16,5 g

3,3 g

2 g

Potet, lagringspotet, kokt med skall

80

0,1 g

17,1 g

1,6 g

1,9 g

(Kilde: Matvaretabellen 2015)

Karbohydratinnholdet er ganske likt i potet og søtpotet, men type karbohydrat er noe ulikt.

– Søtpotet har et litt høyere innhold av enkle sukkerarter og høyere innhold av fiber enn vanlig potet, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog i Frukt.no.

Hun forteller videre at søtpotet ikke må forveksles med potet. Botanisk sett kommer de fra to ulike typer plante.

Camilla Andersen

Camilla Andersen, Frukt.no.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– De gir like mange kalorier, men søtpoteten inneholder litt mindre stivelse og litt mer sukker enn poteten. Det er derfor den har mer søt smak. Poteten inneholder litt mer stivelse og mindre sukker. Potet er også en bedre fiberkilde, fordi den er bedre egnet til å spises med skallet på, tilføyer Lise von Krogh, ernæringsbiolog i Bramat.no.

Poteter

Den 'nye', store søtpoteten er ikke nødvendigvis et bedre valg enn den vanlige poteten.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Vil forsvare at vi bruker vanlig potet

Så hvilken potet du velger, kommer først og fremst an på hva du liker. For hva er greia med søtpotet, egentlig? Hvorfor er den søte varianten overalt om dagen?

– Jeg vil anta søtpotet er blitt så populært både fordi den har en god smak, og fordi den har et bredt bruksområde. Søtpotet kan både stekes i skiver, kokes, moses, syltes og bakes. Søtpotet blir brukt til kaker og desserter som for eksempel søtpotetpai og søtpotetmuffins. Man kan også lage søtpotetlefser til taco og pizzabunn av søtpotet, forteller Camilla Andersen i Frukt.no.

Lise von Krogh

Ernæringsbiolog Lise von Krogh vil slå et slag for den vanlige poteten.

Foto: John Harald Knutsson

Lise von Krogh vil likevel slå et slag for den gamle, gode pottita:

– Det er flott at søtpoteten er blitt populær på matfatet, siden den er både næringsrik og smaker godt. Men jeg vil likevel forsvare at vi bruker vanlig potet minst like mye, ettersom det er en matvare vi kan dyrke i Norge i motsetning til søtpotet som må importeres, avslutter ernæringsbiologen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)