Hopp til innhold

Slik unngår du hold på løpetur

Stikker det i sida når du løper? En stein i hånda kan holde smertene unna.

Stein i hånda

Det finnes råd som gjør at du slipper å avbryte løpeturen. En stein kan gjøre susen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Du har gjort alt riktig - spist lett mat for et par timer siden og startet løpeturen rolig. Likevel kommer den stikkende smerten i overkroppen.

Noen kaller smertene for sting, andre sier hold - felles er det at smertene på løpetur kan være veldig irriterende.

Jonny Hisdal

Fysiolog Jonny Hisdal er selv ivrig løper, og har blant annet deltatt i flere triatlon.

Foto: Siv Helberg / NRK

Men hvorfor får vi sting?

– Det spurte minstegutten min på 14 år meg om i sommer også. Vanligvis har jeg ett klart svar å gi til ham, men ikke denne gangen. Jeg er helt sikker på at det ikke bare er én grunn for hvorfor vi får sting, men mange, sier fysiolog Jonny Hisdal.

Smerten oppleves ulikt, og er vanskelig å undersøke - hvorfor vi får sting er rett og slett et lite mysterium.

Du kan bite tennene sammen og prøve å løpe stingen av deg - men du kan også redusere smertene for å gjøre løpeturen bedre.

– Det ligger mye i kjerringrådene om sting - noen av triksene vi lærte da vi var små funker, sier Hisdal.

Noen fra barndommen og kanskje noen nye? Her er triksene som kan holde stikkingen unna:

1. Maten som stikker

Først og fremst: Noen typer mat og mat for tett opp mot løpetur kan gi smerter.

– Jeg pleide å spise mat med mye karbohydrater tre timer før løp, og kanskje en banan eller en brødskive rett før konkurransen, sier Eirik Richenberg.

Han er tidligere juniorlandslagsutøver i friidrett. Richenberg hjelper treningsglade kunder med å kjøpe sko på Oslo Sportslager, men han får ikke bare spørsmål om løpesko.

– Det er faktisk ikke uvanlig at jeg får spørsmål om hold, sier han.

Eirik Richenberg

Det er lett å gå på en hold-smell. – En gang spiste jeg en calzone én time før løp. Det var ikke lurt, sier Eirik Richenberg.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Spiser du tung mat før en løpetur, kan du gå på en bommert, svarer han ofte da.

– Hvis du spiser karbohydrater tett opp mot aktivitet får du lettere sting – karbohydrater øker blodstrømmingen til magen, sier Jonny Hisdal.

Brus tømmer seg langsomt fra magesekken, og bidrar til full mage. Vann og sportsdrikker tømmer seg raskere, og er et bedre valg, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Hvordan du takler mat før og under en aktivitet er trenbart, ifølge Hisdal.

– Når jeg løper triatlon kan jeg spise hva som helst når jeg sykler. Burger og pommes frites går helt fint. Men ikke når jeg løper, sier Hisdal.

Han mener det kan være lurt å unngå mat de siste to timene før løpetur, men at dette er veldig individuelt.

2. Hold overkroppen rolig

– Hvis du beveger mye på overkroppen, får du lettere sting. Rolig overkropp tror jeg er nøkkelen til å unngå smertene, sier Jonny Hisdal.

Han forklarer hvorfor:

– I kroppen vår er alle organer beskyttet av en hinne. I tillegg finnes det en hinne som kler innsiden av magen. Disse hinnene er laget sånn at det skal være liten friksjon mellom dem – organene skal kunne gli langs hinna i magen. Men det kan skje en irritasjon mellom hinnene når du beveger mye på overkroppen, som igjen kan gi smerte, sier fysiologen.

Du kan dermed få mindre hold når du har overkroppen rolig.

– I mine yngre dager drev jeg med breakdance, noe som gjør at overkroppen er mye i bevegelse. Da fikk jeg veldig ofte sting. Mens i andre aktiviteter fikk jeg aldri sting. Når du løper hopper du opp og ned, noe som kan skape bevegelse i organene i buken, sier Hisdal.

3. Høy intensitet kan gi sting

Pulsklokke
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Rask økning i intensitet gir økt risiko for sting. Det er mye bedre å starte lett, for så å langsomt bygge seg opp, ifølge Norsk Helseinformatikk.

– Jeg løper sjelden veldig fort, så jeg er ikke så plaget av hold. Et tips jeg ofte gir hvis jeg løper med noen som får hold, er å slå litt ned på farten og å puste dype åndedrag godt ned i magen, sier ultraløper Leif Abrahamsen.

Hvis intensiteten blir for høy, må kroppen prioritere – hjertet kan ikke sende blod hit og dit.

– Etter at du har spist øker blodstrømmen til magen, og blodårene utvider seg. Dersom du i tillegg er i fysisk aktivitet pumper hjertet fortere og kraftigere, og mer blod kan strømme til magen. Dette kan være smertefullt, sier Jonny Hisdal.

Men er det først og fremst den høye pulsen som gir hold hvis du løper raskt? Ikke nødvendigvis, ifølge fysiologen.

– Det er ikke sikkert det er intensiteten som er problemet. Du kan ha høy intensitet på sykkel uten å få sting. Kanskje det heller handler om graden av bevegelse. Pulsen var ikke høy da jeg dansa breakdance, men jeg fikk sting likevel, sier han.

– Ingen teorier utelukker hverandre. Mye har noe for seg, legger han til.

4. Derfor kan det hjelpe å klemme på en stein

– Et tips for å unngå hold, er jo det gode gamle om å holde en stein i hånden. Det virker, men jeg aner ikke hvorfor, sier ultraløper Leif Abrahamsen.

Men Jonny Hisdal kan forklare hvorfor trikset kan funke.

Leif Abrahamsen

Leif Abrahamsen har løpt mange ultraløp. Han fikk oftere hold da han var i dårlig løpeform.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Hvis du klemmer på noe mens du løper, avleder du nervesystemet – du avleder smerten. Nervesystemet har en begrenset kapasitet. Hvis du klemmer på steinen på et bestemt tidspunkt, kan det hemme signalene som går til hjernen om at du har vondt, sier fysiologen.

Dette er et tips Eirik Richenberg også har med seg.

– Det kan hjelpe å tenke på noe helt annet enn at du har hold, og å bare løpe det av seg, sier han.

For noen kan det hjelpe å klemme på steinen med motsatt hånd enn foten du lander med – når du lander med venstrebeinet klemmer du steinen med høyre hånd, ifølge Jonny Hisdal.

– Det kan hjelpe å klemme rytmisk. Om det er placebo eller ikke, det er jeg usikker på, sier fysiologen, som selv bruker dette trikset når han en veldig sjelden gang får sting.

5. Press der du har vondt

Klemme på siden
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Jeg har hørt at det kan hjelpe å presse mot der det gjør vondt, sier Eirik Richenberg.

Mange får vondt i mageregionen når de får sting, og presser derfor hånda mot magen.

Dette er en klassisk ting å gjøre når du har smerte en plass, ifølge Jonny Hisdal.

Og det kan faktisk hjelpe, mener fysiologen.

– Smertesignaler går gjennom nervefibrer opp til hjernen. Hvis du tar på plassen du har vondt, sender du signaler til hjernefibrene som skal på samme banen opp til hjernen. Signalene fra smerten og signalene fra at du tar på plassen hvor du har vondt kjemper om de samme nervebanene opp til hjernen, noe som kan lindre smerten, sier han.

6. Sting kan trenes bort

Jogger
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Er du godt trent gjør du det vanskeligere for smertene å plage deg.

– Jeg fikk lettere hold før jeg kom i god løpeform, så det er nok en sammenheng der, sier ultraløper Leif Abrahamsen.

Det understreker også fysiolog Jonny Hisdal.

– Du kan trene deg opp til å unngå sting. Hvis du ikke har trent så mye før, er du mer utsatt for å få sting enn hvis du ikke er vant med å trene, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)