NRK Meny
Normal

Slik oppdager du psykose tidlig

Ved å oppdage tegn til psykiske lidelser tidlig kan du både hindre, mildne eller forsinke utbruddet av en psykose. Psykose er en alvorlig «forvirringstilstand» som kan sette merker for livet.

so bad

Psykose betraktes som en prosess, hvor det psykotiske sammenbruddet er et stadium i sykdomsutviklingen. Kilde: TIPS-tidlig oppdagelse og behandling av psykoser.

Foto: colourbox
Elisabet Høye
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

Jan Ivar Røssberg

– Når noen plutselig blir stille, har de egentlig mye å fortelle, sier Jan Ivar Røsberg ved kompetansesenteret på TIPS Sørøst.

Foto: Elisabet Høye / NRK

For enkelte tar det flere år fra de første psykiske sykdomstegnene melder seg til de får behandling.

Prognosene og fremtidsutsiktene blir mye bedre hvis behandling settes i gang tidlig.


Psykoser kan ramme folk i alle aldre, fra 5 år og oppover. De fleste som rammes av psykose er imidlertid ofte sent i tenårene eller i begynnelsen av 20-årene. Det er ikke uten grunn at det blir kalt «de unges lidelse».

Diffuse tegn

En psykose blir betraktet som en prosess. Før psykosen inntrer opplever mange mer diffuse tegn på psykisk lidelse, som isolasjon, angst og søvnforstyrrelser.

– Det kan være at du trekker deg tilbake, snur døgnet og gjør det dårligere på skolen, forteller Jan Ivar Røsberg ved TIPS Sørøst, et prosjekt som jobber med å hjelpe folk med psykose til behandling tidlig.

– Men dette er jo ikke uvanlig for ungdommer. Når bør varsellampene gå?

– Har du en eller to av disse trekkene er det ikke nødvendigvis farlig. Hvis det begynner å hope seg opp bør det tas affære. Foreldre normaliserer ofte sine barns adferd litt for lenge.

Irrasjonell adferd

Etter hvert kan symptomene på psykosen bli tydeligere. Sett utenifra handler dette om at en person får adferd som det er vanskelig å forstå.

– Det kan være at de ikke tør å gå ut av huset, blir ekstremt opptatt av religioner eller ikke klarer å konsentrere seg, forteller Røsberg.

Du bør da snakke med vedkommende. Hvorfor tør du ikke gå ut? Hvordan har du det egentlig?

– Når noen plutselig blir stille, har de egentlig mye å fortelle, sier Røsberg.

Mange blir helt friske

Ved å få hjelp tidlig er sjansen for å bli helt frisk igjen stor. Behandlingen består av medikamenter, strukturerte samtaler og hjelp til å komme tilbake til skole og jobb.

Røsberg forteller at det er en myte at schizofreni og psykoser er noe som følger folk gjennom hele livet. Schizofreni er den alvorligste formen for psykose.

– 25 prosent blir helt friske, mens 10–20 prosent får et kronisk forløp. I tillegg er det en stor mellomgruppe som kan få tilbakefall, men som fungerer bra.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.