Slik fjerner du flekkene

Det skal ikke mye til for å redde finstasen hvis uhellet er ute. Her er tipsene for effektiv flekkfjerning.

Klær med flekker

Ingen grunn til panikk selv om jordbærene setter sine spor.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Rent vann kan gjøre underverker mot flekker på tøyet. Men ikke vent for lenge. Bruk kaldt vann mot proteiner, og varmt vann mot fett, sier forsker og tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp hos Statens institutt for forbruksforskning.

Se det for deg: Du er på fest, og vips er finstasen skitnet til med iskrem, rødvin eller en solid kaffeskvett. Du vil gjerne fortsette feiringen av nasjonaldagen. Men det er ingen grunn til panikk, ifølge Klepp.

Rett etter uhellet

Flekkfjerning

Førstehjelpen er at du i hvert fall tørker bort mest mulig med en godt fuktet klut. Men ikke bruk servietter.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Fest er fest, og tøyflekker må ofte vente. Men du bør i hvert fall tørke bort så mye du kan med en fuktig klut. Jo lenger du venter, jo mer standhaftig blir flekken, sier Klepp til NRK.no.

Men du bør unngå servietter som kriseløsning, ifølge Malin Skaar hos Lilleborgs forbrukerservice.

– Våtservietter er ikke fuktige nok. Og tørre servietter kan farge av på stoffet. En godt fuktet klut er det aller beste, sier Skaar.

Dusjing i springen

Flekkfjerning under springen

Mye av flekken kan forsvinne med kraftig dusjing i vasken.

Foto: Tor Risberg / NRK

Vil du gjøre mer der og da, kan du ta av plagget og holde flekken på stoffet tett inntil munnstykket på springen i vasken, med flekken vendt utover.

– Skru på vannet og dusj kraftig gjennom flekken. Da løser du opp mye av skitten uten at hele plagget blir vått, sier Klepp.

– Dusj med varmt vann mot fett og med kaldt mot proteinflekker som egg, kjøttsaus og blod. Noen dråper oppvaskmiddel gjør dusjingen ekstra effektiv, legger hun til.

Varme gjør nemlig at proteinene stivner og blir vanskeligere å fjerne. Med fett er det motsatt.

– Når du har dusjet flekken kan du bruke en hårføner for rask tørking, sier Klepp.

Etter festen

Klesskap

Heger du klærne rett i skapet, blir flekkfjerningen vanskeligere.

Foto: Tor Risberg / NRK

Vel hjemme fra fest er det viktig å ikke henge bort bunad eller annet fintøy som er skitnet til.

– Det er fortsatt slik at jo lenger flekkene tørker, jo vanskeligere blir det å fjerne dem, forteller Klepp.

– Dessuten vil bunader og annet ulltøy som henges bort lettere bli angrepet av møll når tøyet er skittent, sier hun.

Rådet fra Lilleborg er å ikke vaske flekkete bunader.

– Bunader må renses. Men et kjerringråd, som vi ikke har testet, er å la flekken på bunaden tørke, for så å børste den bort eller fjerne den med støvsuger, sier Malin Skaar til NRK.no.

I vaskemaskinen

Vaskemaskin

Ull og bomull bør ikke blandes i samme maskinvask.

Foto: Laurent Renault / ScanStock

– Hvis plagget er av bomull eller lin, vasker du det i maskinen. Men pass på at ullplagg ikke sniker seg med. Ull og silke kan bli ødelagt av feil vaskemiddel og feil vaskeprogram, sier Klepp.

Programmene for ull og silke kan være så skånsomme at flekken ikke lar seg fjerne. Derfor er hennes råd at du vasker slike stoffer for hånd, eller i hvert fall fjerner mest mulig av flekken manuelt før maskinvask.

Husk å bruke spesialvaskemiddel uten enzymer, beregnet på ull og silke. Ifølge Lilleborg kan dette benyttes både til forbehandling av flekken og til selve hovedvasken.

Rødvin og iskrem

Vaskelapp

De fleste flekker fjernes ved å vaske med så høy temperatur som plagget tåler. Unntaket er egg, blod og andre proteinflekker, som skal ha lav temperatur.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– De fleste flekker som iskrem, sennep, rødvin, bløtkake og svette bør forbehandles med flytende vaskemiddel. Trykk forsiktig inn i stoffet og la det virke i en halvtime. Ikke skyll ut. Hvis plagget er lyst/hvitt bør du bruke pulver-vaskemiddel med blekemiddel i hovedvasken, forteller Skaar.

Rådet hennes for denne typen flekker er å bruke så høy temperatur som mulig.

– Bomull og lin tåler som regel 60 grader. Men det finnes selvsagt unntak hvis plagget har spesiell trykk eller søm, sier hun.

Samtidig minner Skaar om at proteinflekker som egg og blod skal fjernes ved lav temperatur også i maskinen, for eksempel på 30 grader.

– Så kan man eventuelt vaske en "hygienisk" vask på høyere temperatur etterpå, sier hun.

Dressing og fett

Flekkete tøy

Bruk oppvaskmiddel mot dressing og annet fett, før du vasker i maskin på vanlig måte.

Foto: Colourbox

Oljebaserte flekker (fett, dressing o.l.) bør forbehandles med oppvaskmiddel, ifølge Lilleborg.

– Hell noen dråper oppvaskmiddel på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet og la virke i 15-20 minutter. Skyll godt før du vasker i maskin etter anbefalingen på plagget, sier Malin Skaar.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)