Hopp til innhold

Slik bør du lade mobilen

Lader du telefonen riktig, går ladingen raskere og tryggere. Her er ti tips til bedre lading.

Hånd holder mobiltelefon

Her må det lades! Under kan du lese tips til hvordan du på raskest og best mulig måte lader telefonen din.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Finn Jarle Kvalheim

Finn Jarle Kvalheim mener du kan glemme mange av de gamle tipsene om hvordan du bør behandle mobilbatteriet.

Foto: tek.no

Nyere smarttelefoner er utstyrt med litiumbatterier. Dermed kan du glemme erfaringer fra gamle batterityper.

– Mange av påstandene om hvordan mobilen bør lades har gått ut på dato med litiumbatteriene vi bruker i dag, forteller Finn Jarle Kvalheim, journalist i tek.no, til NRK.no.

Her er ti tips til hvordan du lader mobilen din på best mulig måte:

1. Lad telefonen i romtemperatur

Mobillader
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Ekstremt lave eller høye temperaturer påvirker batteriets levetid. Høye temperaturer svekker levetiden på hele batteriet, og vil over tid gi det lavere kapasitet. Du bør derfor ikke oppbevare telefonen for varmt eller lade den i solsteiken. Pass også på at mobilen ikke lades i en brennhet bil om sommeren.

  • Les også:

2. Bruk original lader

Mobillader
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Originale ladere kan lade vesentlig raskere enn uoriginale ladere. Dette er spesielt for den nyeste generasjonen telefoner. Det er variasjoner i hvordan produsentene lager laderne sine. Selv om du har en hurtiglader fra et annet merke, er det ikke sikkert den lader telefonen din like hurtig som en original lader.

3. Bruk lader med riktig CE-merking

CE-merking
Foto: Camilla Veka/NRK/montasje

Når du skal kjøpe lader, bør du kjøpe en som er CE-godkjent. I noen butikker selges produkter med falske CE-merker av typen «China Export» (merket i høyre på bildet). Det er ikke lett å se forskjell på dette merket, og det originale CE-merket «Communauté Européenne» (merket til venstre på bildet).

– Kjøp CE-godkjent lader tilpasset mobilbruk, og ikke en tilfeldig billiglader på flyplassen eller på gata i ferien, sier redaktør i Lyd & Bilde, Lasse Svendsen.

Riktige CE-merkede produkter skal være produsert i henhold til en sikkerhetsstandard. Denne forsikrer at produktet ikke skal gi personskade, gi støt eller ta fyr.

4. Lad heller fra støpsel enn fra datamaskin

Telefonlader
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Ladingen går som regel raskere i støpsel. Unntaket er når telefonen blir ladet fra enkelte datamaskiner med kraftigere strøm i USB-porten. Men i hovedsak bør du lade fra støpsel.

5. Flymodus gir raskere ladetid

Telefon
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Hvis du ikke trenger å være i kontakt med omverdenen hele tiden, kan du slå av mobilen eller sette den i flymodus under ladingen. Telefonen vil da bruke mindre strøm mens den lades, og ladingen går raskere. Ulempen er at andre ikke kan kontakte deg - også e-post og sosiale nettverk vil stå stille.

6. Du trenger ikke vente til batteriet er tomt

Telefon
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Mobilen trenger ikke være tom for strøm før du lader den på nytt.

– Alle mobiltelefoner som selges i dag kommer med batterier som tåler smålading, sier Øystein Andre Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Det bekrefter også redaktør i Lyd & Bilde, Lasse Svendsen.

– Litiumbatteriene krever ikke noen tømming av kapasiteten til null, for så å lades til fullt, slik eldre batterier trives med, sier han.

7. Unngå tomt batteri med nødlader

Nødbatteri
Foto: Maria Elsness / NRK

Skal du være lenge på et sted du ikke har mulighet til å lade telefonen din fra støpsel eller andre ladekilder, kan en nødlader være god å ha. En nødlader eller mobil lader er liten, og lett å ta med overalt.

De enkleste nødladerne er batteribokser med USB-kontakt på, der du kan sette inn vanlige engangsbatterier. Andre nødladere har et innebygd oppladbart batteri du kan lade opp før du tar det med deg ut. Enkelte batteribokser har to USB-utganger, slik at de kan lade flere enheter samtidig.

Du kan kjøpe nødlader på bensinstasjoner eller i elektronikkbutikker. Du kan også bestille nødlader på nett

8. Bruk ladedeksel

Ladedeksel
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Et ladedeksel er en variant av nødladeren, men i en annen uforming. Dekselet kan forsyne mobilen med strøm - både når du bruker den, og når den ligger i jakkelomma. Du må lade dekselet for at det skal kunne gi strøm til telefonen din. Husk derfor at dekselet er ladet opp før du bruker det.

Skal du kjøpe et ladedeksel, må du passe på at dekselet passer din telefon.

9. Kjøp mange ladere

Ladere
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Siden mange smarttelefoner fort går tomme for strøm, kan det være lurt å investere i flere originale ladere. Laderne kan du ha der du er mye - på jobb, i stua, i bilen.

– Et godt råd er å ha ladere på flere steder der du er i løpet av dagen. Lad når du kjører bil, og ha en USB-kabel slik at du kan lade når du bruker PC-en. Da trenger du kanskje ikke å lade om natta, har elektriker Christer Linder uttalt til NRK.no.

10. Ikke lad telefonen om natta!

Mobil og PC i sengen
Foto: Camilla Veka/NRK

Lading av mobiltelefoner om natta er en stor utfordring for sikkerheten, selv om det er svært vanlig å gjøre det.

Mobilkontakten som du dytter ladeledningen inn i kan være slitt, eller den kan ha blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varmegrader! Og da er det dessverre risiko for at en lumsk ulmebrann kan oppstå, har NRK.no tidligere skrevet om.

I slike situasjoner skal man ha en svært god røykvarsler for å bli vekket i tide.

Kilder: Finn Jarle Kvalheim (journalist i tek.no), Elkjøp, Lasse Svendsen (redaktør i Lyd & Bilde).

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)