Hopp til innhold

Nettbrettet smeltet under lading

Det nye nettbrettet ble så varmt under lading at det begynte å smelte. – Vær forsiktig når du lader elektronikk, lyder advarselen fra fagfolk.

Smeltet plast renner ut av et overhopphetet nettbrett.

Smeltet plast renner ut av det overopphetede nettbrettet.

Foto: Privat

I desember kjøpte Svein Solheim et nettbrett til sønnen sin. En populær førjulsgave som ble flittig benyttet. Men bare i tre uker.

Plutselig ble Acer-brettet så glovarmt under lading at det ikke var mulig å berøre det. Deretter begynte det å smelte.

– Det ble ingen brann eller røyk. Men det var unektelig en tankevekkende opplevelse, sier Solheim.

– Nettbrettet hadde stått på lading i mindre enn én time da det gikk galt. Smeltet plast begynte å renne ut av ladekontakten, forteller han til NRK.no.

Brant fingrene

Overopphetet lader som har begynt å smelte

Også laderen begynte å smelte.

Foto: Privat

Da den seks år gamle sønnen skulle spille et spill, var brettet blitt så varmt at gutten brant seg på fingrene.

– Selve laderen var også blitt glovarm, forteller Solheim, som til daglig er ingeniør i Kautokeino kommune.

Etter den skremmende episoden kontaktet han leverandøren Acer, som reagerte raskt.

– De hentet brettet etter kort tid, og sa at dette er en prioritert sak som de ville følge opp umiddelbart. Jeg er fornøyd med servicen deres så langt, sier Svein Solheim.

– Om vi ikke er blitt skeptiske til å bruke nettbrett igjen, vil vi i hvert fall følge godt med heretter når vi lader, legger han til.

– Mye energi

Nettbrett er på få år blitt en storselger i Norge. Stiftelsen Elektronikkbransjen regner med at vi kjøpte rundt 100.000 nettbrett bare til julesalget i fjor.

– Uten å vite hva feilen var i dette tilfellet, er det generelt viktig å understreke at batteripakkene i datautstyr og mobiltelefoner inneholder mye energi, sier sjefingeniør Per Kristian Næss i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Produsentene forsøker best mulig å beskytte batteriene mot feil under lading, for eksempel intern kortslutning som kan forårsake meget sterk varme. Slike kortslutninger kan stamme både fra produksjonsfeil og mekaniske påkjenninger, forteller han.

Nettbrett i barnehagen

Nordmenn kjøpte 100.000 nettbrett bare til jul.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Man bør være klar over at det er svært vanskelig å slukke brann i litium polymer-batterier, ettersom disse materialene er brennbare i seg selv.

– De fleste andre batterier har ikke den egenskapen; der oppstår brannene når gasser som slippes ut blir antent, sier Næss til NRK.no.

Hvis batterier av typen litium polymer blir faretruende varme, bør man derfor få dem ut av huset som et sikkerhetstiltak mot en eventuell brann, ifølge DSB.

LES OGSÅ:

Testes i laboratorium

– Dette er første gang vi har fått rapportert en slik feil på dette produktet, sier markedssjef Anne-Mette Guthus i Acer Norden.

Hun bekrefter at leverandøren tar slike ting svært alvorlig. – Vi følger opp, og gjør en teknisk undersøkelse i vårt laboratorium for å finne årsaken.

Etter hva Guthus vet, er det ikke rapportert om at nettbrett er mer utsatt for slike hendelser enn annen forbrukerelektronikk.

LES OGSÅ: Test av Android-nettbrett

– Ikke overrasket

Forsikringsbransjen er ikke overrasket over det som skjedde i Kautokeino.

– Vi har ikke statistikk over hvor mange farlige situasjoner som oppstår under lading. Men det er ikke første gang vi hører om dette, og det kommer til å skje igjen, sier fagdirektør Odd Rød i Gjensidige forsikring.

Han tror problemene med overopphetede apparater vil øke i takt med at vi skaffer oss stadig flere elektroniske dingser.

– Det er ingen tvil om at lading kan være brannfarlig. Vårt råd er å ikke lade elektronikk uten tilsyn, spesielt ikke når man sover. Går det galt under lading om natta, er ikke bare apparatene men også liv og helse i fare, sier Rød til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)