NRK Meny
Normal

Slapp og trøtt mann

Hun er bekymret for mannen sin og lurer på om han er i ferd med å bli utbrent.

Fortvilet mann (Illustrasjonsfoto)
Foto: Alex Bramwell

Spørsmål

Hei. Mannen min er veldig ofte uforklarlig trøtt, slapp og/eller syk. Det er nesten aldri så alvorlig at han ikke klarer å gå på jobb, men det går veldig ut over familielivet.

Han har et ekstremt stort søvnbehov og av og til vondt i hodet. Han er veldig slapp og tiltaksløs og hevder han er svimmel. Han vil ikke gå til lege.

Jeg mener noe må være galt. Kan det være symptomer på noe alvorlig? Han jobber veldig mye, spesielt det siste halvåret, og jeg synes symptomene har blitt værre. Kan han være på vei til å bli utbrent?

Svar fra Jørgen

Hei. Jeg vet for lite om mannen din til å uttale meg sikkert.

Det du beskriver kan være symptomer på mange ting - eller ingenting. Uansett er det viktig at han overvinner redselen for å gå til lege.

Helsesjekk eller ikke?

Lege, illustrasjonsbilde

Et besøk hos legen kan utelukke det meste.

Foto: ScanStockPhoto

På bakgrunn av det du skriver kan det selvfølgelig være at han er i ferd med å bli «utbrent». Det er ikke uvanlig å se denne typen reaksjoner.

Han kan ha et fallende testosteronnivå og oppleve en slags «overgangsalder».

Han kan ha en mangeltilstand. Han kan mangle B12 vitaminer og/eller stoffskiftehormoner.

Jeg kan heller ikke utelukke at det ligger annen sykdom til grunn for plagene hans.

Uansett bør han gå til legen. Der kan han ved en enkel, smertefri undersøkelse og noen blodprøver få avklart det meste.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

Syk hele tiden

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.