Plageånd eller gourmetisk nytelse?

Noen irriterer seg grønne på skvallerkålen, mens andre lager den ene grønne retten etter den andre.

Skvallerkål

Skvallerkål er ikke lett å bli kvitt!

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Har du først fått skvallerkålen inn i hagen er det uhyre vanskelig å bli kvitt den. Skal du lykkes må du gå grundig til verks.

Bekjempelse av skvallerkål

Markdekke
Har du et område som er fullt av ugresset kan du legge tykk mørk plast over. Det beste er å la plasten ligge i ett til to år. Selv da kan du ikke være helt sikker på at alle røttene er døde. Er det ønskelig å bruke området med en gang kan man legge duk, og deretter anlegge f.eks. urtebed over duken.

Graving
Skal du grave bort skvallerkålen nytter det ikke å fjerne bare det øverste jordlaget. Røttene stikker dypt, og det er faktisk nødvendig å grave hele 60 cm dypt. I tillegg må jorden soldes for røtter. Hver minste lille bit av røttene blir nemlig til nye planter!

Sprøyting
En mulighet er å sprøyte. Det bør i tilfelle gjøres tidlig på sommeren når bladene er små, og i god vekst.

Spis den heller opp

Har du gitt opp å utrydde skvallerkålen kan du jo begynne å spise den. Det er det nemlig flere som gjør!

Slik lager du kvallerkålgrateng

  • 2 liter skvallerkål
  • 1 liter vann
  • 1 ss smør
  • Litt buljong
  • Osteskiver

Kok skvallerkålen mør i vannet. Ta den opp, og la den renne av. Ha skvallerkål, smør og buljong i en panne, og la det putre til vesken er fordampet. Ha det over i en ildfast form, og legg osten på toppen. Gratiner retten under grillen i stekeovnen til osten er gyllen.
(Kilde: soppognyttevekster.no)

Lyd: Skvallerkålsuppe

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)