Har du først fått skvallerkålen inn i hagen er det uhyre vanskelig å bli kvitt den. Skal du lykkes må du gå grundig til verks.
Bekjempelse av skvallerkål
Markdekke
Har du et område som er fullt av ugresset kan du legge tykk mørk plast over. Det beste er å la plasten ligge i ett til to år. Selv da kan du ikke være helt sikker på at alle røttene er døde. Er det ønskelig å bruke området med en gang kan man legge duk, og deretter anlegge f.eks.
Graving
Skal du grave bort skvallerkålen nytter det ikke å fjerne bare det øverste jordlaget. Røttene stikker dypt, og det er faktisk nødvendig å grave hele 60 cm dypt. I tillegg må jorden soldes for røtter. Hver minste lille bit av røttene blir nemlig til nye planter!
Sprøyting
En mulighet er å sprøyte. Det bør i tilfelle gjøres tidlig på sommeren når bladene er små, og i god vekst.
Spis den heller opp
Har du gitt opp å utrydde skvallerkålen kan du jo begynne å spise den. Det er det nemlig flere som gjør!
Slik lager du kvallerkålgrateng
- 2 liter skvallerkål
- 1 liter vann
- 1 ss smør
- Litt buljong
- Osteskiver
Kok skvallerkålen mør i vannet. Ta den opp, og la den renne av. Ha skvallerkål, smør og buljong i en panne, og la det putre til vesken er fordampet. Ha det over i en ildfast form, og legg osten på toppen. Gratiner retten under grillen i stekeovnen til osten er gyllen.
(Kilde: soppognyttevekster.no)
Lyd: