NRK Meny
Normal

Sjonglerte med delepriser

Kan rørleggere ta de prisene de vil på delene de bruker? Da Asbjørn Koteng klaget på regninga, svarte rørleggeren med å doble prisen på delene.

Rørlegger.

Uten kontrakt står du svakere dersom du kommer i konflikt med en håndverker.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Asbjørn Koteng fra Råkvåg i Trøndelag ba rørleggeren om det han trodde var en enkel jobb. Den tidligere skipsrørleggeren mente det ville klare seg med en dags arbeid å få til opplegg for badekar på badet og en ny vannpost ute i hagen. Overraskelsen var derfor stor da han fikk en regning på over 23 000 kroner hvor det var fakturert 31 timers arbeid.

-Jeg ble forskrekket. Det er jo nesten ei ukes arbeid,sier Asbjørn Koteng.

Doblet deleprisene

Asbjørn klaget på regningen og fikk da overraskelse nummer to. I den nye fakturaen hadde rørleggeren redusert arbeidet med ti timer, men samtidig hadde han doblet prisen på mange av rørdelene slik at totalsummen fortsatt var på 23 000 kroner.

- Det er helt vanvittig. En kan jo gå over hver enkelt del i fakturaen å se at det prisforandringer, både dobling og helt opp til tredobling av prisene, sier Koteng.

Rørleggeren ønsker ikke å gi noe tv-intervju til FBI, men forklarer endringene med at han ved den første regninga hadde gitt Koteng en veldig god rabatt på delene og at da han reduserte antall timer ikke lenger så noen grunn til fortsatt gi rabatt på delene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Regningen studeres

Asbjørn Koteng og FBIs reporter Lars Karelius Noer.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

-Ulovlig prisendring

Selv om det i dette tilfellet ikke var skrevet noen skriflig avtale om arbeidet, så kan ikke rørleggeren sjonglere som han vil med deleprisene. Det mener Forbrukerrådets Roger Helde.

-Dette er et tilfelle som ikke er lovlig. Forbrukeren må her ta utgangspunkt i den første fakturaen der han har påpekt en feil som håndverkeren innrømmer. Det var ført for mange timer. Da skal begge parter forholde seg til den første fakturaen, trekke fra antall timer og komme frem til en ny sum, sier Helde.

Etter at FBI tok opp saken har rørleggeren gått med på å bruke deleprisene fra den første fakturaen.

Bruk kontrakt

Forbrukerrådets råd er å bruke kontrakt. Deres statistikk viser at halvparten av håndverkerkonfliktene ville vært unngått dersom det hadde vært inngått en skriftlig avtale på forhånd.

Fakturaer.

Fra en faktura til den neste ble deleprisene doblet.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.