Slurver med hygienen på ferie

– Det er høyst beklagelig at så mange ikke tar hygienerådene på alvor, mener lege. Slik unngår du å bli syk i ferien.

Badeliv

Forsikringsbransjen antar at minst 150 000 av oss får oppkast og diaré i løpet av ferieturen. Så selv om du slapper av, må du ikke glemme å vaske hendene...

Foto: Colourbox

Les også:

En ny reiseundersøkelse viser at nordmenn slurver med hygienen i utlandet.

Berit Tafjord Heier

Berit Tafjord Heier, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Hver tredje nordmann tar ikke spesielle forholdsregler når hun eller han spiser og drikker på tur. Og like mange vasker heller ikke hendene noe oftere på ferie, ifølge undersøkelsen TNS Gallup har laget for Europeiske Reiseforsikring .

I land som Egypt, Mexico og India er det størst sjanse for å bli syk. Men det er særlig fra Tyrkia Europeiske Reiseforsikring får meldinger om syke nordmenn for tiden, fordi Tyrkia er et svært populært reisemål for nordmenn om sommeren.

- At såpass mange slurver med hygienen på ferie, er nok en viktig grunn til at 70-80 prosent av nordmenn med salmonella har blitt smittet i utlandet. Mange er ikke klar over at de kan få salmonella, sier seniorrådgiver Berit Tafjord Heier ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


De beste hygienerådene

Her er Folkehelseinstituttets råd ved opphold i utlandet, og ved bruk av kjøttvarer kjøpt i utlandet:

• Unngå ikke-desinfisert drikkevann

• Sørg for at fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt

• Sørg for at andre kjøttprodukter er godt stekt på overflaten

• Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk

• Vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider

• Vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer - før det samme utstyret brukes til annen mat

Les flere råd i Folkehelseinstituttets smittevernbok .

- Vask hendene!

Ved reiser til områder med dårlige hygieniske forhold bør du i tillegg unngå ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem som ikke er meieripakket og frukt som ikke kan skrelles.

- På utenlandsreiser bør du generelt passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann, samt unngå egg som ikke er varmebehandlet sterkere enn at plommen fortsatt er flytende. Unngå også vann som ikke selges på flasker, opplyser Berit Tafjord Heier i Folkehelseinstituttet.

Og et gammelt råd er fortsatt det beste:

- Å vaske seg ofte på hendene er det viktigste for å forebygge smitte via mat. Etter toalettbesøk og før du spiser, bør du uansett alltid vaske hendene. Og bruk gjerne antibakterielle våtservietter i tillegg, forteller seniorrådgiveren.

- Høyst beklagelig at nordmenn slurver

Forsikringsbransjen er ikke fornøyd med at nordmenn slurver med rensligheten på tur.

– Det er høyst beklagelig at så mange ikke tar hygienerådene på alvor. Det er nok også mye av forklaringen på hvorfor så mange blir syke. Jo lenger vekk fra vestlig sivilisasjon du drar, desto viktigere blir det å følge rådene, sier lege og fagmedisinsk direktør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

Bransjen antar at minst 150 000 av oss får oppkast og diaré i løpet av ferieturen, dette er hver tiende nordmann. Og de færreste som blir syke med oppkast og diaré oppsøker lege.

– Regner man at sykdommen i gjennomsnitt varer i to dager og at hver feriedag koster 1500 kroner, betyr det at 450 millioner kroner hvert år bokstavelig talt går i dass, sier Kjølstad.

Den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse under ferieopphold utenfor Skandinavia er nettopp diaré.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)