Vi vet at Norge lenge har ligget på verdenstoppen når det gjelder sigarettrøyking. Vi vet at røyking er farlig for lungene våre og at det kan føre til kreft og hjerte- karsykdommer.

Noen forskere hevder at røyking har en større aldringseffekt på huden enn solen. Foto: Scanpix
Men i tillegg til indre skader har røyking også en alvorlig innvirkning på huden. Du får dårligere blodsirkulasjon, blodkarene trekkes sammen, du får en gråblek hudfarge og du får rynker raskere. Du får rett og slett et typisk «røykeansikt».
Men forskere er fremdeles usikre på hvordan dette skjer.
Raskere aldringsprosess
Fra 25-30 års alderen vil de fleste se en antydning til rynker og små folder i huden rundt øynene.
Flere studier viser imidlertid at røykere utsetter huden for en raskere aldringsprosess som gir økt rynkedannelse. I en undersøkelse av kvinner mellom 35 og 84 år hadde 79 prosent av røykerne og bare 19 prosent av ikke-røykere såkalt «sigaretthud», det vil si rynket og gråblek hud, i følge Rikshospitalets hjemmesider.
En person som røyker mer enn 50 dobbeltpakninger i året har 4,7 ganger større sjanse for å bli rynket sammenliknet med en som ikke røyker. Noen erklærer til og med at røyking har en større aldringseffekt på huden enn solen.
Kun av en eneste røyk
Ved røyking av kun en sigarett reduserer du både sirkulasjonen i huden, samt kjemiske påvirkninger. Dette øker faren for kreftutvikling, som på lepper, i munnhulen og i svelget.
Det viser seg også at røyking forsinker helingsprosessen av sår i huden, samt øker risikoen for arrdannelser.
Plastisk kirurger nekter å operere

— Det er ingen vits å operere på totalt utrøykede personer, for da kan man ikke operere så radikalt som man ønsker, sier plastisk kirurg Gorm Bretteville. Foto: Scanpix
Det er flere plastiskkirurger som nekter eller stiller seg sterkt kritisk til å utføre kosmetiske inngrep på røykende pasienter.
— Ved en del operasjoner blir blodsirkulasjonen så dårlig at risikoen for komplikasjoner er stor. Når det er snakk om kosmetiske operasjoner pleier jeg å si til pasienten at det de oppnår mest med er å slutte og røyke. Så sier jeg at jeg eventuelt kan operere etter det. Men det er ingen vits å operere på totalt utrøykede personer, for da kan man ikke operere så radikalt som man ønsker, sier plastisk kirurg Gorm Bretteville.
Bretteville selv stiller seg sterk kritisk til å utføre plastiske inngrep på røykende pasienter.
Det er flere grunner til økt fare for komplikasjoner.
— Det ene er at rent bedøvelsesmessig så har røyke-pasienter lettere for å hoste og harke, og det er noe vi ikke vil ha. Vi ønsker ikke blødninger under operasjonen. Det ødelegger resultatet. Det andre er at for å unngå koldbrann under operasjonen må man for eksempel under en ansiktstløfting ta bort mye mindre hud. Det vil si å gjøre en mye dårligere jobb, for at komplikasjonene ikke skal oppstå, forteller Bretteville.
Passive røykere
Og selv om en passiv røyker ikke vil utvikle et grått og skrumpet røykeansikt så blir dessverre huden påvirket her også.
— All røyking virker kumulativt. Før trodde man at det ikke gjorde noe å være passiv røyker, men nå vet vi at det ikke stemmer og har derfor fått røykeloven. Hver røyk er verre enn ingen røyk, sier legen.