NRK Meny
Normal

Livsfarlig røykemedisin

Har du røykesluttvansker bør du vente før du prøver Champix. Ny amerikansk forskning viser at røykemedisinen kan gi deg hjerteforstyrrelser.

Røyk
Foto: Aina Rødal / NRK

Legemiddelet Champix utviklet av legemiddelfirmaet Pfizer, har vært på markedet i to år og kan kjøpes på resept her i Norge. Røykemedisinen skal hjelpe røykere med store sluttvansker.

Vekker bekymring

Drøye 3.000 tilfeller av alvorlige bivirkninger er avdekket. Antallet er rekordhøyt, ifølge forskere ved amerikanske Wake Forest University. Rapporten vekker nå bekymring i Norge.

– Vi har også sett disse tallene. Det er klart at antallet bivirkninger virker urovekkende. Det har vært avdekket problemer med Champix tidligere i forbindelse med psykiske bivirkninger, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

De psykiske bivirkningene har tidligere blitt forklart med at røykere opplever kraftige reaksjoner på røykeslutten i seg selv.

Farlige bivirkninger

Champix kan også føre til akutt forvirring, muskelspasmer, hudreaksjoner og forstyrret hjerterytme, ifølge den amerikanske rapporten. Madsen er bekymret hjerterytmeforstyrrelsen.

– Den mest alvorlige meldingen er dette med hjerterytmeforstyrrelser. Det er alvorlig, og legene som skriver reseptene må gjøres klar over faren, sier Madsen.

Selv målt opp mot den utbredte bruken av Champix i USA er resultatene oppsiktsvekkende, mener Madsen.

Har ikke sett rapporten

Phizer

Legemiddelet Champix er utviklet av legemiddelfirmaet Pfizer.

Foto: HENNY RAY ABRAMS / AFP

– Vi har ennå ikke sett denne rapporten og er overrasket over hva som er hevdet i mediene, sier kommunikasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer Norge til NTB.

Han viser til at alle legemidler har bivirkninger. Hos Pfizer er det en egen avdeling som jobber med å følge opp bivirkninger.

– Vi venter å få tilgang til denne rapporten i løpet av morgendag, sier Strifeldt og vil ikke kommentere saken utover det.

Champix er EU-godkjent og Norge vil nå samarbeide med andre EU-land om problemet.

I løpet av 2007 var det 22.629 brukere av Champix i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger