Hopp til innhold

Pungen kan bli 4-5 ganger sin egen størrelse

En betennelse kan gjøre pungen hoven og smertefull. I verste fall kan du få nedsatt mulighet til å få barn.

Mann som holder hendene over skrittet

Å få bitestikkelbetennelse kan være veldig skremmende. Det er ikke farlig hvis du får behandling.

Foto: Astrid Engen / NRK

Over og bak testikkelen, ligger bitestikkelen. Den lagrer sædcellene. Hvis du har smerter i pungen, vondt i magen, feber eller vondt når du tisser, kan det hende du har bitestikkelbetennelse.

Foto: Christer Aasheim

Haakon Heyerdal-Larsen fikk veldig vondt i lysken og nederst i magen før eksamen. Det viste seg å være bitestikkelbetennelse.

Foto: Christer Aasheim / NRK

– Testikkelen este plutselig og ble 4-5 ganger sin egen størrelse. Det var veldig skremmende, sier Haakon Heyerdahl-Larsen. Han er en av pasientene i «Hva feiler det deg?» . For noen år siden, rett før han skulle ta eksamen i tredjegym, fikk han plutselig veldig vondt i lysken, magen og i den høyre testikkelen.

– Jeg prøvde å sove bort smertene da jeg kom hjem, men det var umulig. Etter en stund dro jeg til legevakten. Da ble jeg sendt direkte til urologisk avdeling på sjukehuset, sier Haakon. På sjukehuset tok de ultralyd og fant ut at han hadde bitestikkelbetennelse.

– Så vidt jeg husker, fikk jeg aldri noen god forklaring på hvorfor jeg fikk betennelsen, sier Haakon. Etter tre dager med antibiotika og observasjon på sjukehuset, var han imidlertid helt frisk.

Vanligst i puberteten

Det er vanligst å få sykdommen i puberteten, og som oftest er årsaken en bakterieinfeksjon, ifølge Norsk helseinformatikk. Hvis du har hatt blærekatarr, kan den spre seg oppover og skape bitestikkelbetennelse.

Testikkel

Kjønnssykdom er ofte årsak til bitestikkelbetennelse. Testikkelen kan ikke bli like stor som en grisetestikkel.

Foto: Skjermdump / NRK

Du kan også få betennelsen som følge av kjønnssykdommene klamydia og gonoré, eller hvis du har operert i underlivet.

– Det er en foruroligende økning i antall gonorétilfeller. Hos tenåringer er kjønnssykdommene gonoré og klamydia ofte årsak til bitestikkelbetennelse, sier urolog Øyvind Modalsli. Han er avdelingsleder ved avdeling for urologi ved Oslo universitetssykehus.

– Hvis det er mistanke om bitestikkelbetennelse, må du alltid undersøkes av lege, legger han til.

Ikke farlig

Selv om det er smertefullt, er ikke bitestikkelbetennelse farlig. Som oftest hjelper en antibiotikakur. Hvis betennelsen ikke blir behandlet riktig, kan man i verste fall få nedsatt evne til å få barn.

– Det er viktig at man finner årsaken til betennelsen og får behandlet den. En ultralydundersøkelse bør alltid gjennomføres, sier urolog Øyvind Modalsli.