NRK Meny
Normal

Problematisk sex

Hun er 20 år og redd for at hennes vanskelige forhold til sex skal ødelegge samlivet med kjæresten.

Hva gjør man når sexen tar slutt?
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei! Først vil jeg si at jeg ble veldig letta da jeg leste din artikkel Hjelp mot sexangst fordi jeg trodde at det bare var meg som var helt «rar».

Jeg er en jente på 20 år som har vært sammen med kjæresten min i tre år. Alt er bra i forholdet bortsett fra sexlivet. I lange perioder klarer jeg ikke å ha sex med han. Det har vært sånn hele tiden, og det er slitsomt både for oss begge. Noen ganger har vi sex på vanlig måte og begge blir tilfredstilt, men veldig ofte får jeg panikk. Jeg «flipper ut» - blir på en måte borte, og det føles som det er en annen som har sex med meg.

Sex og samliv
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Jeg har aldri blitt voldtatt, men jeg lurer nå på om det kan ha skjedd noe med med som jeg ikke husker, siden det er så problematisk å ha sex med den jeg elsker. Jeg har ikke hatt sex med andre enn han, og vi var trygge på hverandre før første gangen.

Kan nevne at jeg har hatt litt spiseforstyrrelser, angst og har skadet meg selv. I det siste har jeg brukt sex som en form for selskading, ved at jeg sier at jeg vil ha sex, selv om alt føles ekkelt. Jeg føler på en måte at jeg ikke fortjener å ha det godt. Kjæresten min merker jo dette, og selv om han er veldig støttende, så er jeg redd for at dette snart skal ødelegge forholdet vårt.

 

Margrete svarer

Hei jente på 20 år! Jeg tror det er veldig viktig at du tar deg selv og dette problemet alvorlig. Det gjør du jo i og med at du skriver til meg for å få råd. Det er kjempeflott og et godt skritt i riktig retning. Det er også fint at du har en støttende kjæreste.

Du skriver om selvskading, litt spiseforstyrrelse og at du bruker sex destruktivt. Jeg tror du vil ha stor nytte av å gå til en god psykolog. Der kan du få hjelp til å finne ut litt mer om årsakene til at du har det såpass vanskelig i perioder  Dette kan bli en tøff prosess som kan ta kort eller lang tid. Slike ting tar den tiden det tar, og det er vanskelig å si på forhånd. 

Etter hvert vil ting falle på plass - også ditt forhold til din seksualitet, og jeg er helt sikker på at du da vil få det bedre på flere måter.

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.