NRK Meny
Normal

Penicilin mot halsbetennelse?

Er det nødvendig å ta penicilin mot halsbetennelse? Jørgen Skavlan svarer.

Illustrasjonsfoto
Foto: Magne Hansen / NRK

 

Jeg er en mann på 30 år som sliter med halsbetennelse. Har gått på en kur med apocilin. Ble mye bedre, men nå to dager etter så kjenner jeg det blusse opp igjen.

Kan og bør jeg bare begynne på en ny kur med en gang? Og er det nødvendig å spise penicillin når man har halsbetennelse? Og kan du også si litt om hva streptokokker er?

Spør Jørgen Skavlan  om allmennmedisin du også!

Les alle Jørgens svar her

Jørgen svarer

Streptokokker er en bakterie vi finner blant annet i svelget, men også i nese og andre steder på kroppen. Vi finner den hos friske mennesker, men av og til kan den forårsake sykdom.

Den mest kjente er jo halsbetennelse som forårsakes av en såkalt betahemolytisk streptokokk gruppe A. Den er årsak til betennelser i halsen som gir hovene kjertler på halsen, sårhet i svelg, hovene mandler, feber og dårlig allmenntilstand.

Ofte vil betennelsen kunne gå over av seg selv, men den kan også ubehandlet forårsake skarlagensfeber som kan gi nyre og i verste fall hjerteklaffskade. Derfor pleier vi å behandle dette med vanlig penicillin som du har fått.

Noen må ha to kurer og hos noen skifter vi til et annet «tøffere» preparat som heter Dalacin. Gå tilbake til legen din så vil han sjekke deg med en ny hals prøve (streptest) som vil fortelle om du fortsatt har behandlingstrengende betennelse.

Mvh
Jørgen Skavlan

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.