NRK Meny
Normal

Paprika i alle størrelser

Det utvikles stadig nye varianter av spiselige planter til potter, kasser og bed.

Minipaprika ligner på chili

Minipaprika ligner på chili.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

I hagen vår har vi plantet en ny type paprika med veldig små frukter. Den ligner nesten på chili, men er altså mild og god.

Capsicum annuum og Capsicum frutescens er paprika og chili, for den som kan latin.

Det finnes et utall av slekten Capsicum som tilhører en familie med en vrimmel av giftige urter – søtvierfamilien. Til denne hører så vel bulmeurt og belladonna som potet, tomat og tobakk.

Fremfor alt er Capsicum-arter aktuelle i matlagingen. Capsicum annuum er for det første en mild og friske grønnsak. Med store grønne, siden gule eller røde frukter som vi bruker til salater, som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter, til å fylle med kjøttfarse eller krydret ris, eller til smørbrødpålegg. Den er ettårig og regnes som en av våre mest C-vitaminrike grønnsaker.

En tommelfingerregel når det gjelder smaken er: «Jo sterkere farge, desto sterkere smak». Altså er den gule paprikaen «snillest» i smaken og har som regel ganske tykt skall. Vær imidlertid oppmerksom når det gjelder den grønne, umodne paprikaen, som kan være nokså besk. Den røde paprikaen har mest smak, men også blant de røde paprikaene finnes det milde typer, for eksempel den mørkerøde.

Paprika med mindre eller små frukter har mer konsentrerte smaksemner, og blant dem finner vi de mest «brennende» typene. Capsicum frutescens som er råstoff for effektive krydder som kajenne, tabasco og chilli-pulver. Planten er flerårig. Har en mer treaktig stamme og kan klippes ned og vil skyte på nytt. Den inneholder mye C-vintamin og er apetittstimulerende.

Chilli er en ganske varmekrevende kultur, som liker seg på solfylte plasser. Vi får den i mange fine farger fra mørk lilla til knall gule og dyp rød. Fruktene kan brukes friske, tørket, fryst eller mikset til et chilli pulver.

Et godt råd til den som stapper en chilli i munnen i den tro at det er en tomatbit: vann slukker ikke ilden – prøv heller med en teskje sukker. I Østen anbefales mango, alternativt banan, som «brannslukker».

Paprika trenger jevnlig vanning og gjødsling, men tåler å tørke opp litt.

Lykke til med høstingen og god apetitt!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.