Hopp til innhold

Vann i lange baner

Nå er det vanningspause. Det meste er gjort, vi begynner å innta feriemodus.

Potter alene i ferien

Potter alene i ferien.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kanskje har du gått av deg den verste hageiveren? Da er det bare å vanne og late seg. Eller kanskje andre kan ta seg av vanninga?

Dryppvann til potte

Dryppvann til potte.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Spør naboen

Skal du bort er naboen ditt beste hjelpemiddel mot uttørking. Det er ikke farlig å spørre, de fleste er bare glad for å kunne ha en tjeneste til gode.

Kanskje kan du være interessert i et automatisk vanningsanlegg?

Det installerer vi i vår adopterte hage denne uka. Det består av et filter og en computer som kobles på utekrana. Så kan du stille inn hvor mye det skal vannes og når. Det hele koster rundt 2000 kroner. Så må du kjøpe dryppeslange i antall meter som du trenger og diverse koblinger. Det vil selvsagt koste penger, men det kan spare deg for mye jobb. I løpet med en time hadde vi lagt på plass dryppslange i det store bedet, i to lengder og koblet sammen dette slik at vi også fikk dryppvanning på urtene og pottene. 

Hagebed med bark og busker

Nå er bedet klar for ferie.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Vann ordentlig

Førstehjelpen for tørkerammede potter og kasser er å ta planten med deg inn i skyggen. Det er jo det du ville ha gjort med et menneske som har fått solstikk. La den hvile litt, og gi den vann. Gjerne en dusj på bladene også, men bare når den står i skyggen.

Når du først vanner, enten det er bed eller plen, så må du gjøre det skikkelig. Det er bedre å la en spreder gå i to timer på samme sted enn å småskvette både her og der. Du kan selv sjekke hvor mye som skal til ved å grave i jordoverflaten. Du vil bli overrasket over hvor lite av vannet som klarer å komme seg lenger ned enn 1 cm under overflaten, det skal altså mange minutter med jevnt «regn» til.

Det kommer stadig nye produkter på markedet. Hva med en spreder som kan vanne om natten? Eller en som sørger for at veggen ikke blir våt i samme slengen? Det koster noen kroner, men ikke så mye som jeg hadde trodd.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)