NRK Meny
Normal

Pappas mage vokser også

Testosteronnivået hos menn synker når kjæresten er gravid. Dermed kan også de bli både sure og tjukke. Noen blir til og med kvalme.

gravid mann

Menn lever seg så inn i kvinners graviditet at de opplever liknende symptomer som sin vordende kjæreste.

Foto: Colourbox

– Menn får et lavere testosteronnivå så de ikke skal ønske å jakte i denne fasen. De blir roligere og noen legger på seg, sier jordmor Siri von Krogh fra jordmorsiri.no til NRK.no.

– Slike hormonelle endringer påvirker oss også på andre måter. Man blir mer ustabil psykisk – får rett og slett mer humørsvingninger, sier hun.

Noen menn blir også kvalme og får voldsomt lyst på bestemte mattyper, ifølge en undersøkelse fra bleiemerket Pampers.

Av 2000 vordende fedre oppgav en fjerdedel å ha denne typen svangerskapssymptomer, ifølge Alive.dk.

Les også: Fedre får også fødselsdepresjon

Blir kvalme av kjæresten

Siri von Krogh

– Den moderne mann er veldig involvert, så det er klart han blir påvirket av det, sier jordmor Siri Von Krogh.

Foto: Privat

Hvordan kan dét ha seg?

– Den moderne mannen er veldig involvert i partnerens graviditet. De er med på svangerskapskontroll og viser stor grad av empati. Det er klart dette påvirker dem, sier jordmoren.

– Og det er ikke så rart at de føler seg kvalme når de ser kjæresten kaste opp til enhver tid, sier hun.

Les også: Fisk kan forebygge alvorlig svangerskapskvalme

Mister sexlysten

Jordmoren forteller også at en del menn mister lysten på sex med kjæresten når hun er gravid, og at det er mer vanlig med sidesprang da enn ellers.

– Mannen tenker kanskje mye på at han skal bli far, så han blir mer innadvent enn ellers. Noen synes også det er vanskelig å tenke på at det ligger et annet menneske som får med seg hva som skjer inni der, sier von Krogh til NRK.no.

– Dette kan være et problem fordi mannen liksom alltid skal ha lyst - og noen er utro. Hun, på sin side, kan nok oppleve å tenne på andre kvinner; dette er et veldig vanlig fenomen blant gravide. Sannheten er at begge parter antakelig kan ha stor glede av sex med hverandre under graviditeten, fordi kvinnen da har trangere skjede enn ellers.

Les også: Parforholdet gjør gravide deprimerte

Mannlig depresjon

Det er ganske vanlig at kvinner får fødselsdepresjoner, men også menn kan bli deprimerte når barnet endelig kommer.

– Du skal gjennom en veldig psykologisk endring, og for noen kan denne prosessen være heavy, sier Siri von Krogh.

– Fødselsdepresjoner hos menn er helt vanlig. Det kan være litt forskjellig hvordan det arter seg, men de største depresjonene kommer raskt. Noen nybakte foreldre kan til og med bli psykotiske, men dette rammer flest kvinner. Det er ikke nødvendigvis så lett å skjønne at den andre parten sliter, for man er så fokusert på det nyfødte barnet. Sliter du - oppsøk hjelp, oppfordrer hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.