Parforholdet gjør gravide deprimerte

Lav tilfredshet med parforholdet er den største årsaken til depresjon eller angst i graviditeten. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Gravid
Foto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For den gravide er parforholdet viktigere enn stress, arbeidsledighet, fysisk sykdom og alkoholproblemer. Et dårlig parforholdet er den desidert største risikofaktoren for å oppleve angst eller depresjon i graviditeten.

- Graviditeten er en fase som preges av redebygging, der partneren er den viktigste støttespilleren, sier spesialist i klinisk psykologi Gun-Mette B. Røsand ved Folkehelseinstituttet til NRK.

I en ny studie har hun brukt informasjon fra over 50000 gravide kvinner som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). De gravide var i uke 17 da de besvarte spørsmålene.

Gun-Mette B. Røsand

Spesialist i klinisk psykologi Gun-Mette B. Røsand ved Folkehelseinstituttet, tror parforholdet kan ha ekstra stor betydning under en graviditet.

Foto: Folkehelseinstituttet / NRK

- I tillegg er det kanskje første gang man for alvor må innta et livsperspektiv på sitt valg av partner. Han blir vurdert ut fra flere perspektiver, både som kjæreste og som far.

Les også:

Buffer mot belastning

Parforholdet kan på den annen side være en buffer mot belastninger hvis det fungerer godt.

- Dersom partneren evner å gi kvinnen emosjonell og praktisk støtte, vil det kunne øke hennes velvære og trygghet gjennom graviditetsfasen, men også i forhold til hennes syn på fremtiden, sier Røsand til NRK.

Psykologispesialisten mener kunnskapen burde utnyttes i større grad for å hjelpe par som venter barn, og ikke minst i behandling av gravide som sliter med angst og depresjon.

Les også:

Er du gravid? Sjekk når du har termin:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Depresjon er viktig

Tidligere studier har vist en sammenheng mellom angst og depresjon i graviditeten og for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

- Vi anser graviditetsfasen som viktig fordi en mors psykiske helse har betydning både for henne selv, for barnets helse og utvikling og for familien for øvrig, sier hun.

Depresjon i svangerskapet er også en viktig risikofaktor for depresjon etter fødsel.

Les også:

Risikofaktorer

Røsand mener det er unikt at så mange kvinner deltar i en slik undersøkelse, og at så mange som 37 risikofaktorer er undersøkt.

I tillegg til parproblemer, var jobbstress, mistrivsel på jobb, fysisk sykdom hos mor og alkoholproblemer hos mor det siste året de viktigste risikofaktorene for angst og depresjon i graviditeten.

Røsand anbefaler deprimerte gravide å snakke med noen de har tillit til, eventuell søke profesjonell hjelp.

- En førstekontakt kan gjøres enten med fastlege eller jordmor, sier hun til NRK.

Les også: Kviser kan gi depresjon

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.