Hopp til innhold

- Steng hovedkrana før ferien!

Juli og sommerferie er høysesong for vannskader i hjemmet. Stenger du hovedstoppekrana før du drar på ferie, er du sikret mot sprukne rør og oversvømmelse.

Lekkasje

Hvis vannlekkasjen skjer mens du er bortreist, kan skadene bli store.

Foto: SINTEF Byggforsk

Det store problemet når man er bortreist er at vannet kan flomme i dager eller uker før lekkasjen blir oppdaget. Dermed blir skadene atskillig mer omfattende enn nødvendig.

- Alle bør stenge hovedkrana før de drar på ferie, oppfordrer Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk .

- Boliger fra 1950-, 60- og 70-tallet har rør som er spesielt utsatt for brudd og som begynner å bli modne for utskifting, sier han.

- Oftest skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Hvis du stenger hovedstoppekrana før du drar, kommer du garantert tilbake til et tørt hjem.

Mange vannskader i ferien

I fjor ble det registrert 69.533 vannskader her i landet, til en kostnad av hele 2,8 milliarder kroner. Svært mange av disse vannskadene oppstod i juli.

Sannsynligheten for å komme hjem til vannskade etter ferien er faktisk mye større enn for at det har vært innbrudd.

- Er det mange som ikke vet hvor hovedstoppekrana befinner seg?

Lars-Erik Fiskum

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum, SINTEF Byggforsk.

Foto: SINTEF Byggforsk

- Ja. Ofte er det bare én person i husholdningen som vet hvor den er. Hvis man leier en bolig, har det også med ansvarsfølelse å gjøre.

- Det kan være en dum holdning å tenke at dette ikke er mitt ansvar. Selv om man ikke skulle rammes direkte økonomisk av en lekkasje, så får man i hvert fall ganske mange ulemper.

Fiskum anbefaler å henge opp et skilt med påskriften "stoppekran". Han forteller at hovedstoppekrana i mange boliger som er 20 - 30 år gamle eller eldre er utformet som et ratt, mens nyere boliger gjerne har en hendel.

Hovedstoppekrana befinner seg som oftest ved inntaket i kjelleren i eneboliger, og på badet eller under kjøkkenbenken i leiligheter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rens sluket før du drar

Det er også en god investering å rense sluket før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Ellers kan det ha gått tett når du kommer hjem igjen.

Grunnen er at sluk tilkoblet dusj eller dusjkabinett ofte ikke får tilstrekkelig vanntilførsel til å være selvrensende.

- Sluk som ikke renses jevnlig, fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er det stor sjanse for at denne materien stivner og tetter utløpet i sluket, sier Fiskum.

Kan bli dyrt

Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart.

For å være på den sikre siden anbefaler SINTEF at du bør rense sluket en gang i året. Det anbefales å bruke engangshansker.

På hjemmesiden til Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk kan du laste ned brosjyrer med mer informasjon om forebygging av vannskader.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)