Hopp til innhold

Neseblod kan være sykdom

Blør du ofte neseblod? Da kan det hende du har en sykdom.

foto: Anders Leines

Neseblod, blåmerker eller store mensblødninger kan være tegn på en blødersykdom.

Foto: Anders Leines / NRK

Hvis du ofte får blod på tannbørsten under tannpussen, blør ofte neseblod, lett får blåmerker eller ofte har store mensblødninger, kan det hende du har en blødersykdom. Da kan du risikere å miste mye blod under operasjoner, tanntrekking eller fødsel.

Jannicke Krogh

Jannicke Krogh blødde i flere måneder etter en operasjon. Til slutt fant hun ut at hun har en blødersykdom.

Foto: Anders Leines / NRK

Jannicke Krogh har hatt von Willebrands sykdom hele livet, men den ble ikke oppdaget før hun var voksen.

– Jeg var igjennom en operasjon og blødde i flere måneder etterpå. Legene skjønte ingenting. Så var jeg i familieselskap med en tante. Hun spurte om jeg kunne ha von Willebrands og jeg lurte på hva Willy Brandt har med dette å gjøre? ler Krogh.

Hva skjer når du blør?

Når du begynner å blø, setter kroppen i gang en prosess for å stoppe blødningen. Blodplatene er en del av denne prosessen. De kleber seg til hverandre og til blodåreveggen og danner en propp slik at du slutter å blø.

Et proteinstoff i blodet som heter von Willebrand faktor, er nødvendig for at dette skal skje. Hvis denne faktoren ikke virker som den skal, eller du mangler den helt, har du von Willebrands sykdom.

Hva skjer når du begynner å blø, og hva skjer når du har en blødersykdom? Von Willebrands er den vanligste blødersykdommen i Norge, men er likevel sjelden.

Se video: Hva skjer når du blør?

For mange år siden trodde man at blødersykdommer var forbeholdt menn.

– Store mensblødninger var noe man bare aksepterte, «det er sånn i vår familie». Nå har man større kunnskap om blødersykdommer. Hvis du og andre i familien har unormalt mye menstruasjon, kan du ha en sykdom, sier Siri Grønhaug. Hun er sykepleier og rådgiver ved Senter for sjeldne diagnoser på Oslo universitetssykehus.

Arvelig

Von Willebrands sykdom er en arvelig blødersykdom som er ganske sjelden. Den kan ramme både kvinner og menn, og finnes i tre typer. Den mest alvorlige varianten er det bare 20 personer i Norge som har. De kan være veldig plaget med blødninger. Cirka 600 har den mildeste varianten, som gir mindre plager.

– Hvis jeg kutter meg i fingeren, blør jeg lenger enn vanlig, men jeg kan bruke en blodstillerspray eller blodstoppende plaster. For mensblødninger bruker jeg enten p-piller, spiral eller blødningshemmende legemidler. Ellers merker jeg ikke så mye til sykdommen, sier Krogh.

Hva feiler det deg?

Jannicke Krogh blør ofte når hun pusser tenner. Hun er en av pasientene i «Hva feiler det deg?». Her er hun sammen med programleder Kjetil Røthing Askeland.

Foto: Skjermdump / NRK

Kan være farlig

Hvis du skal føde, trekke en tann eller gå igjennom en operasjon, kan det potensielt være farlig å ha en blødersykdom du ikke vet om.

– Hvis du lurer på om du har von Willebrands sykdom eller annen blødersykdom, kan det sjekkes ved å ta en blodprøve. Den må analyseres ved et spesiallaboratorium og blodprøvesvarene vurderes sammen med symptomene og forekomst i familien, sier Siri Grønhaug.

Jannicke Krogh tar noen forholdsregler.

– Hvis jeg kommer ut for en ulykke er det viktig at folk vet at jeg har en blødersykdom. Derfor har jeg et kort i lommeboka, sier Krogh.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)