Hopp til innhold

Når bildekvalitet er viktigst

Når man trenger noe bedre enn mobilen, er et godt kompaktkamera eller et systemkamera et godt valg. Her er 10 av de beste akkurat nå.

Kameraer fra Canon, Casio og Olympus

Denne stortesten omfatter både proffkompakter og kompakte systemkameraer.

Foto: Produsentene / montasje

Få ting kan åpne sinnet som musikk og gode bilder. Begge krever konsentrert innsats, og vil gi deg mange ganger innsatsen tilbake.

Fotografiet er et særlig sterkt medium, ikke bare fordi det kan bevare øyeblikket som et musikkopptak kan, men fordi det visuelle inntrykket blir så forsterket i betrakterens bevissthet.

Evnen til å se potensielle motiver krever ikke noe spesielt kamera, men den tekniske kvaliteten er avhengig av utstyret.

Derfor er kombinasjonen av et våkent sinn og et godt kamera like nødvendig for viderekomne og proffer, men også nybegynnere. Som kanskje har ekstra god nytte av et godt kamera, som kan gjøre det enklere å lykkes med bildene.

Og som har vokst fra knipsingen og ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera.

Todelt test

Denne testen er delt i to grupper. I stedet for de vanlige kompaktkameraene under 2000 kroner, omfatter den de beste kompaktene. Som også kalles proffkompakter.

Årsaken til det er at de er rettet mot viderekomne fotografer som forlanger mye bedre bildekvalitet enn man vanligvis får i et kompaktkamera.

Mens proffkompaktene har sine åpenbare fordeler i kombinasjonen av størrelse og funksjonsnivå, har de fire kompakte systemkameraene i del to av testen utskiftbar optikk, bedre bildekvalitet og høyere funksjonsnivå.

De er også raskere både til å fokusere, og på serieopptak, og leverer overlegent mye bedre videokvalitet enn kompaktkameraer gjør.

En annen fordel med de kompakte systemkameraene, er at de er avanserte nok til at kameraet kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter.

Kompaktkameraer:

BEST I TEST: Nikon Coolpix P7700

Terningkast 6 FBI
Nikon Coolpix P7700

Full pakke: Nikon Coolpix P7700

Foto: Produsenten

Dette kameraet gir den mest gjennomførte brukeropplevelsen av alle de seks.

Bildekvaliteten er det heller ikke mye gærent med. Med zoom fra 28 til 200 mm rekker det også lengre når man trenger å komme litt nærmere, enn noen av de andre kameraene i testen.

Samtidig er objektivet relativt lyssterkt med blender 2,0 på 28 mm vidvinkel. Kameraet er også svært godt utstyrt, med godsaker som trådløs blitsstyring, opp til 8 bps serieopptak og to innstillingsratt for hurtig endring av valgte parametere.

Bildekvalitet

Bortsett fra en tendens til å ville overeksponere på kontrastrike motiver, er det ikke mye galt med bildekvaliteten fra P7700.

Den optiske ytelsen skjemmes litt av markert tønneformet linjefortegning på vidvinkel, og vignettering på største blenderåpning. Men bildene blir fremfor alt skarpe, jevnt skarpe.

  • Type: 12,2 Mp kompaktkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Gummiert håndgrep, trådløs blitsstyring
  • Pris: 4000 kroner
  • PLUSS: Svært god skarphet. Bra zoomområde. Gjennomført brukervennlig.
  • MINUS: Optisk fortegning på vidvinkel. Relativt treg lagring. Stort og tungt.
  • Se full test av Nikon Coolpix P7700 på Lyd & Bilde



BESTE KJØP: Samsung EX2F

Terningkast 5 FBI
Samsung EX2F

Lyssterkt wi-fi-kamera: Samsung EX2F

Foto: Produsenten

Samsung har forsøkt å nå bredt med EX2F, som kan overføre bilder trådløst, og har ekstrem lyssterk og meget skarp optikk.

Slikt kan det bli bra bildekvalitet av. God optikk kan være avgjørende for hvor god den tekniske kvaliteten blir.

Samsung-zoomens lysstyrke er så høy som f1,4-2,7, men rekkevidden er begrenset til 24-90mm.

Det er fullspekket med funksjoner, og wi-fi er en av de mest interessante. Man kan nemlig overføre bilder relativt enkelt til en smartmobil-app og laste opp på nett, eller sende på e-post. Det er også mulig å bruke smartmobilen som ekstern søker!

Bildekvalitet

Samsung har forbedret bildekvaliteten på EX2F sammenlignet med forgjengeren EX1. Den optiske ytelsen er fremdeles god, det nye objektivet har en del fortegning særlig på vidvinkel, men jevnt over svært god skarphet. Unntatt på blender 1,4 til 2,8 på 24mm, hvor også vignetteringen er synlig.

  • Type: 12,4 Mp kompaktkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Wi-Fi med trådløs overføring
  • Pris: 3500 kroner
  • PLUSS: Skarp optikk og fine bildefiler. Meget god vippbar skjerm. Integrert wi-fi. God lysstyrke
  • MINUS: Moderat fokushastighet. Treg lagring av filer. Bildestøy på høy ISO
  • Se full test av Samsung EX2F på Lyd & Bilde



SPESIELT ANBEFALT: Olympus Stylus XZ-2

Terningkast 5 FBI
Olympus Stylus XZ-2

Sylskarp og fleksibel: Olympus Stylus XZ-2

Foto: Produsenten

Den optiske ytelsen til Olympus-kameraet er overlegen de andre i testen, og det gir XZ-2 en kjempefordel.

Ved siden av FujiFilm X10 og Sony RX100, var forgjengeren XZ-1 ett av de aller beste proffkompaktene. Etterfølgeren XZ-2 er enda bedre, men er ikke helt uten ulemper.

Olympus har takk og lov beholdt det skarpe 28-112mm objektivet, med svært god lysstyrke på f1,8-2,5. Så har de satt inn en ny 12 Mp (CMOS) bildebrikke og bildeprosessor. Multifunksjonshjulet rundt objektivet kan programmeres til foretrukken modus, og en spak foran gir fotografen hurtig veksling mellom for eksempel blenderjustering og zoom.

Dessverre bygger den ellers fine, vippbare pekeskjermen så pass mye i dybden, at XZ-2 ikke er like lommevennlig som forgjengeren.

Bildekvalitet

Men bildekvaliteten er merkbart bedre. Bildestøy var akilleshælen til forgjengeren, her er den bedre kontrollert og full brukbar til1600 ISO, men heller ikke mer. Fra 3200 ISO er kornstøyen så påtagelig at detaljer viskes ut og fargegjengivelsen blir mattere.

  • Type: 12 Mp kompaktkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Avtakbart håndgrep, trådløs blitsstyring, kontakt for elektronisk søker, multifunksjonshjul rundt objektivet.
  • Pris: 4790 kroner
  • PLUSS: Svært høy optisk ytelse. Rask og fleksibel. Vippbar pekeskjerm
  • MINUS: Bildestøy over 1600 ISO
  • Se full test av Olympus Stylus XZ-2 på Lyd & Bilde



FujiFilm XF1

Terningkast 5 FBI
FujiFilm XF1

Ulv i fåreklær: FujiFilm XF1

Foto: Produsenten

Det klassiske utseendet til tross, FujiFilm XF1 leverer utsøkt bildekvalitet kombinert med god brukervennlighet.

Man kan ikke se det på kameraet, men man kan se av bildekvaliteten at XF1 har større bildebrikke enn de andre i testen. Det har også lyssterk optikk, en lang rekke nyttige funksjoner, og er svært skikkelig bygget.

Objektivet felles ut av kameraet ved å vri lett på den fremre ringen. Da er kameraet klart til dyst, og man zoomer manuelt med ringen rundt objektivet. XF1 kan skyte bildeserier opp til 10 bps, og er lynraskt til å fokusere i godt lys.

Bildekvalitet

I godt lys er også bildefilene befriende blottet for sjenerende bildestøy. Fujinon-optikken viser seg å være svært god, med meget godt korrigerte linjer, og er følgelig svært rettegnende. Også på vidvinkel.

Skarpheten er fremragende, også i hjørnene mellom blender 2,8 og 11, selv på f1,8 og vidvinkel er det brukbar skarphet i hjørnene.

  • Type: 12 Mp kompaktkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Mekanisk zoom, 6 Mp dynamisk innstilling
  • Pris: 3499 kroner
  • PLUSS: Meget god bildekvalitet. Lynrask autofokus. Fleksible innstillingsmuligheter
  • MINUS: Synlig JPEG-støy over 3200 ISO. Låsemekanismen på objektivet
  • Se full test av FujiFilm XF1 på Lyd & Bilde



Canon Powershot G15

Terningkast 5 FBI
Canon Powershot G15

Back to basics: Canon Powershot G15

Foto: Produsenten

Canon har strippet sin nyeste G-modell, og rendyrket kameraet. Det er ikke sikkert det er så dumt.

Alt startet med G1, og siden har Canon ligget i førersetet på proffkompakter lenge. De har dog ikke vært uten konkurranse, og i dag finnes det mange gode alternative kameramodeller.

G15 er siste modell i rekken, og her har Canon fjernet vippeskjermen forgjengeren hadde, men satt inn en skarpere skjerm og mer lyssterk optikk.

Kameraet er blitt lettere og mer kompakt, men er fremdeles ett av de største i klassen. Men 28-140mm zoom med f1,8-2,8 er spesifikasjoner vil liker, og det samme kan vi si om bildekvaliteten. Kameraet har også støtte for EyeFi-minnekort, slik at man kan overføre bilder trådløst fra kameraet. En fiffig funksjon i G15, er muligheten til å spille av alle videosekvensene i uavbrutt rekkefølge.

Bildekvalitet

G15 føyer seg inn i rekken av gode proffkompakter fra Canon. Det nye lyssterke objektivet er overbevisende med moderat fortegning og jevn og god skarphet. Selv med blender 1,8 på vidvinkel, er det fremdeles relativt god skarphet i hjørnene.

  • Type: 12,1 Mp kompaktkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Optisk søker
  • Pris: 5299 kroner
  • PLUSS: Meget god bildekvalitet. God brukervennlighet. Kjapp autofokus
  • MINUS: Treg skuddtakt og lagring. Ujevn skarphet på tele. Høy pris
  • Se full test av Canon Powershot G15 på Lyd & Bilde



Casio Exilim EX-ZR1000

Terningkast 4 FBI
Casio Exilim EX-ZR1000

Raskere enn sin egen skygge: Casio Exilim EX-ZR1000

Foto: Produsenten

Man kan ha mye moro med Casio-kameraet, som både gir deg bildekvalitet og festlige funksjoner for pengene.

Testens billigste kamera klarer seg bra i sammenligningen med de dyrere kameraene. Tross at bildekvaliteten ikke rekker opp til de beste, har Casio ZR1000 noen fortrinn som gjør det til et prisverdig kamera.

Den vippbare skjermen slår på kameraet umiddelbart når man vipper den opp. Skjermen kan vippes helt frem, slik at man får se seg selv før man tar selvportrettet.

Men det er slow motion-egenskapene som er kameraets stjernenummer. Hvis du kan klare deg med lav VGA-oppløsning, kan du skyte serier opp til 120 bilder/s. Eller svimlende 1000 bilder/s, men da med ekstremt lav oppløsning. Likevel, 120 bps holder i massevis. Med et FlashAir eller et EyeFi-minnekort, kan man også overføre bilder trådløst fra kameraet.

Bildekvalitet

Det lille Casio-kameraet leverer god oppløsing og relativt skarpe bilder i godt lys. I lite lys økes ISO-verdiene – hvis man ikke styrer det selv – og da faller oppløsningen proporsjonalt med økningen i bildestøy. Som dukker opp allerede ved 200 ISO, og fra 800 ISO er det veldig grumsete med markant tap av detaljer og skarphet.

Fargegjengivelsen er noe ujevn, med litt for mye rødt og magenta, men den optiske ytelsen og oppløsningen veier opp for manglene rent teknisk.

  • Type: 16,1 Mp kompaktkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: 240/480/1000 fps slow motion
  • Pris: 2499 kroner
  • PLUSS: God bildekvalitet på lav ISO. 470 b batteritid. Mye for pengene
  • MINUS: Kraftig bildestøy på høy ISO. Lav skuddtakt. Ujevn fargegjengivelse
  • Se full test av Casio Exilim EX-ZR1000 på Lyd & Bilde



Kompakte systemkameraer:



BEST I TEST: Sony NEX-6

Terningkast 6 FBI
Sony NEX-6

Komplett kameravidunder: Sony NEX-6

Foto: Produsenten

Integrert søker og trådløs bildeoverføring er bare noe av alt det som gjør Sony NEX-6 til testvinner.

Testbildene viser at det er fint lite å utsette på bildekvaliteten, som er helt i toppklasse for kompakte systemkameraer. I likhet med Canon EOS M, har Sony-kameraet kombinert fase- og kontrastbasert autofokus, men her er den mye raskere. Det samme er skuddtakten på 10 bps.

Den ekstremt skarpe OLED-søkeren får i hvert fall ikke meg til å savne optisk søker, og på sekseren har Sony lyttet til kritikerne og gjort vesentlige forbedringer. NEX-6 er blitt kameraet vi alltid har kritisert Sony for at de ikke laget.

Med integrert wi-fi kan du sende bilder trådløst til andre enheter. Ikke nok med det, i NEX-6 er det mulig å laste ned apper til kameraet, som kan brukes til for eksempel bilderedigering i kameraet.

Bildekvalitet

Hvis vi ser bort fra fortegning og markert tap av skarphet i hjørner på vidvinkel, er det ikke mye å utsette på bildekvaliteten fra Sony-kameraet. Detaljgjengivelsen og skarpheten er bedre enn fra Samsung NX210, med flere megapiksler.

  • Type: 16,1 Mp systemkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: 2,3 Mp OLED-søker, tilbehørssko, Wi-Fi
  • Pris: 7795 kroner
  • PLUSS: Meget skarp detaljgjengivelse. God ergonomi. Strålende søker. Godt utstyrt
  • MINUS: Mangler bare pekeskjerm. Hjørneskarpheten på 16mm
  • Se full test av Sony NEX-6 på Lyd & Bilde



BESTE KJØP: Olympus PEN E-PL5

Terningkast 5 FBI
Olympus PEN E-PL5

Kompakt og kompetent: Olympus PEN E-PL5

Foto: Produsenten

Med teknikk hentet fra toppmodellen OM-D, fremstår dette som et av de beste kjøpene i klassen.

Olympus har gjort store sprang på bildekvalitet. I E-PL5 har de lyktes med å kombinere ytelse med et stort utvalg praktiske funksjoner.

Med et FlashAir-minnekort kan man overføre bilder trådløst til en smartmobil eller nettbrett, med Olympus Image Share-appen installert. Man kan bruke pekeskjermen til å velge fokuspunkt og ta bilde med både lysmåling og fokus, akkurat der man setter pekefingeren.

Med 11 kunstferdige filtre kan fotografen legge på et kreativt uttrykk, og kameraet som skyter 8 bps bildeserier, kan også brukes med Olympus' elektroniske søker som man setter i tilbehørsporten bak blitsskoen.

Bildekvalitet

Kombinasjonen av relativt jevnt skarp optisk ytelse og en fremragende bildebrikke, gir strøkne bildefiler fra PL5. Objektivet er blant de beste i testen, og det vises i høy detaljskarphet, også på høye ISO-verdier. Fortegningen er moderat på vidvinkel, og det er lite vignettering i hjørnene på full lysåpning.

  • Type: 16,1 Mp systemkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Støtter FlashAir-minnekort, tilbehørssko
  • Pris: 5990 kroner
  • PLUSS: Sylskarpe bilder. Lynrask fokus og skuddtakt. Vippbar pekeskjerm
  • MINUS: Liten skjerm og små knapper. Svak separat blits
  • Se full test av Olympus PEN E-PL5 på Lyd & Bilde



Samsung NX210

Terningkast 5 FBI
Samsung NX210

Trådløs multikunstner: Samsung NX210

Foto: Produsenten

Samsung-kameraet er bra på nesten alt, og er et godt kjøp for de som vil ha i pose og sekk.

Med testens høyeste oppløsning, plukker NX210 detaljer med største letthet. Godt forklarte menyer og funksjoner gjør det velegnet til nybegynnere, men det kunne trengt en pekeskjerm.

Her får man nemlig integrert trådløs overføring til Samsungs kamera-apper installert på smartmobil og nettbrett. Pekeskjerm ville økt den ellers fine brukervennligheten ytterligere. NX210 er lett å like og bruke, skuddtakten på 8 bps fører jeg på plussiden, treg lagring og autofokus trekker litt ned, men har man det ikke grisetravelt, er dette et hyggelig og praktisk fotoverktøy.

Bildekvalitet

Det er overveiende mye godt å si om bildefilene fra NX210. Oppløsningen er som ventet, ekstremt god. Med god detaljskarphet.

Men hvor god avhenger av objektivets skarphet, og den er varierende med brennvidde og blenderåpning. Samsungs 18-55mm er et godt, men ujevnt objektiv.

  • Type: 20,3 Mp systemkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Wi-Fi overføring
  • Pris: 5995 kroner
  • PLUSS: Svært høy oppløsning. Enkelt å bruke. Superb HD-video
  • MINUS: Glatt håndgrep. Ujevn optisk skarphet
  • Se full test av Samsung NX210 på Lyd & Bilde



Canon EOS M

Terningkast 4 FBI
Canon EOS M

Kostbart nybegynnerkamera: Canon EOS M

Foto: Produsenten

Canons første kompakte systemkamera har falt en tusenlapp i pris siden lanseringen. Men er det nok?

Teknisk sett er EOS M basert på den velprøvde bildebrikken og bildeprosessoren fra speilreflekskameraet EOS 650D. Det betyr høy oppløsning, god detaljskarphet og fargegjengivelse. Med andre ord er det lite å utsette på bildekvaliteten.

Kameraet ligner på en forvokst Canon IXUS, og har like få knapper, men utskiftbar optikk. Autofokusen er kjapp, men skuddtakten er middels bra med 4,3 bps. Til gjengjeld har EOS M en svært bra pekeskjerm som gjør kameraet godt egnet til nybegynneren. Det har også støtte for EyeFi trådløse minnekort.

Bildekvalitet

Ikke uventet er bildekvaliteten svært god. Kitobjektivet til EOS M er faktisk bedre enn Canons EF-S 18-55mm, og det er definitivt et pluss for bildekvaliteten. Skarpheten er forbausende jevn i hjørnene fra f5,6 til f11 på alle brennvidder, uten vidvinkel.

  • Type: 18 Mp systemkamera med 1080 HD-video
  • Høydepunkt: Video snapshot, stort objektivutvalg med EF-EOS M adapter
  • Pris: 6990 kroner
  • PLUSS: Meget god bildekvalitet. Glimrende pekeskjerm
  • MINUS: Få tilpasningsmuligheter. Treg hybridfokus. Begrenset utvalg EOS M-objektiver
  • Se full test av Canon EOS M på Lyd & Bilde

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)